Lofoten: Vikten: En lomme med ro | Din Fritid
Lofoten: Vikten

En lomme med ro

Flakstad strand er et kjent og naturlig stoppested når en ferdes på riksveien som strekker seg gjennom Lofoten. Men like ved ligger en liten og ukjent bygd som også er verdt et besøk. Her er det i tillegg gode muligheter for fricamping.


Roen senker seg når naturelementene kommer så tett på som her. Krystallklar luft, hav, sol og lite trafikk gjorde dette til et høydepunkt på turen.

Når du tar av fra riksveien, mot den lille bygda Vikten, dukker det opp uventede muligheter for overnatting. Langs fylkesveien er det nemlig flere små lommer med flott utsikt ut mot havet. På vår Lofoten-tur i leid campingbil fant vi en slik perle. Herfra kunne vi se den imponerende Flakstad-stranden bre seg ut. Den lille avstikkeren var et perfekt fricampingsted å slå seg ned for natten. Disse diskret plasserte perlene av noen fricampingplasser er lette å kjøre forbi, men vi hadde brukt mye tid på å planlegge turen i forkant, og var klar over muligheten for overnatting i området.

Tett på

Parkeringen vi valgte oss ligger rett ved veien, men det er lite trafikk her om natten. Det ga oss ro og en overraskende sterk følelse av å være tett på naturen. Vi var alene på plassen denne natten midt i juni, men i høysesong kan jeg se for meg at det er flere som tar området i bruk. Lommene var store og romslige, og kan nok lett romme to biler hver. Vi utnyttet at vi var alene og kunne breie oss ut, og rygget på plass med åpen bakluke ut mot havet. Det er ikke mulig å klage på den utsikten som møtte oss neste morgen: Blått, stille hav, sol og snødekte fjelltopper.


Å våkne opp på orkesterplass til denne naturen, gjør inntrykk.

Glassblåsing

Neste morgen fulgte vi veien videre, og etter kun få minutter kom vi til den lille bygda Vikten. Her kan man finne et glassblåseri, en kafé og en ekte Lofot-strand som strekker seg langs bygda mellom fjelltoppene. Hovedattraksjonen, Glasshytta Vikten, er lett å få øye på. Den moderne bygningen ligger midt i “sentrum”, og her er det mulig å se glassblåsere i aksjon og kjøpe – eller bare beundre –  resultatene som er på utstilling rundt om i det flotte lokalet.


Det er mye flott å se i Glasshytta. Sommerstid er det normalt også mulig å få med seg selve glassblåsingen.

Til vanlig er bygda full av liv i sommerhalvåret, med turister som flokker til for å få med seg de forskjellige severdighetene og den fine naturen. Ettersom besøket vårt var under en pandemi, var det ingen glassblåsere i aktivitet. Også kafeen var stengt. Til gjengjeld var det god plass til å bevege seg rundt i det glassfylte lokalet. Glasshytta var en fin opplevelse, og kan sterkt anbefales, spesielt når ting er i mer normalt gjenge igjen. Etter å ha sett oss rundt i lokalet gikk vi en tur på den flotte stranden. Alt i alt ble det et hyggelig møte med Vikten før vi vendte nesen mot nye reisemål.


Det er mye å se og oppleve på godt kjente Flakstad strand. På odden til høyre i bildet ligger langt mindre kjente Vikten.

 Nordnorsk sommer

Vi var meget heldige med været da vi var på Vikten. Solen skinte, og dette ble faktisk den eneste dagen på turen hvor vi komfortabelt kunne gå utendørs i t-skjorte, til tross for at kalenderen viste juni. Turen var generelt preget av mye vind, noe som gjør at selv 10 grader fort oppleves som kjølig. Vinden bød også på utfordringer med matlagingen.

Vi reiste med en campingbil uten funksjonelt kjøkken, og utekjøkken på et portable gassbluss var ofte en utfordring i vindkastene. Med litt improvisasjon og tålmodighet fant vi le, og vi fikk da laget oss mat. Vi erfarte at det også er lurt å være gode venner om man skal reise sammen i en liten campingbil på en tur som dette. Når været ikke leverer, rekker man å bli ekstra godt kjent innenfor en trang campingbils fire vegger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden