Staens vegvesens tips for sommerturen:: Sjekk trafikkmeldinger og lytt til radio | Din Fritid
Mange skal ut på veiene i sommer, det kan skape kø og utfordringer for trafikkavviklingen. Samtidig som det er høysesong for veiutbedring. Det kan lønne seg å planlegge turen godt! Foto: Statens vegvesen/Knut Opeide.
Staens vegvesens tips for sommerturen:

Sjekk trafikkmeldinger og lytt til radio

Sommer er tiden for vegutbedring, og det er mange prosjekter på gang rundt omkring i Norge. For å få best mulig flyt i sommertrafikken ber Statens vegvesen trafikantene planlegge sommerferieturen godt, og å holde seg oppdatert på trafikkmeldingene.

– Sjekk Vegvesenets trafikkmeldinger på www.vegvesen.no/trafikk for informasjon om vegstrekningen du skal kjøre. Da kan du unngå overraskelser på turen, sier Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.


Nils Audun Karbø er avdelingsdirektør i Statens vegvesen Transport og samfunn, og anbefaler å være forberedt i forhold til valg av sommerferierute. Foto: Statens vegvesen/Ellen Bogetun.

Han oppfordrer også trafikantene til å høre på radio underveis.

– Ved å lytte til radio underveis holder du deg oppdatert på meldinger om akutte hendelser som påvirker trafikken, sier Karbø.

Trafikantene kan også få trafikkinformasjon fra Statens vegvesen ved å ringe 175.

– Da kommer du til en av vegtrafikksentralene våre. Vegvesenets trafikkoperatører overvåker vegtrafikken hele døgnet, og kan til enhver tid gi informasjon om situasjonen på vegene, sier Karbø.

Vegtrafikksentralene er også på Twitter, der de deler informasjon om de viktigste hendelsene i trafikken. Følg dem gjerne.

Stress ned i sommertrafikken

Det skjer flere alvorlige ulykker i sommertrafikken enn ellers i året. I fjor omkom til sammen 27 personer i juni, juli og august.

– Vi vet at det skjer flere alvorlige trafikkulykker om sommeren. Det er perioder mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier Karbø.

Han oppfordrer alle til å stresse ned og bruke tida som trengs.

Forventer mye ferietrafikk

Trafikktellinger gjort i fjor sommer viste økt trafikk på mange strekninger, men ikke på alle. Også i år skal mange nordmenn feriere i eget land.

– Vi forventer mye trafikk på veiene også denne sommeren, særlig til de typiske turistdestinasjonene. Det kan lønne seg å beregne god tid og være forberedt på kø, oppfordrer Karbø.

Vegvesenets råd til ferietrafikantene:

  • Planlegg reisen godt og beregn god tid. Sjekk veimeldinger på www.vegvesen.no/trafikk.

  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand.

  • Pakk bilen riktig. Ingen løse gjenstander i kupeen og pakk tunge ting nederst.

  • Hold oppmerksomheten på veien.

  • Del veien og ta hensyn til alle som bruker den.

  • Stopp og sov hvis du blir trøtt.  

  • Husk bilbelte.

  • Hold fartsgrensen og kjør etter forholdene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden