Kullen i Sverige har iført seg høstfarver…
Det er i slutten av oktober, men campingvognen skal ikke settes i ”vinterhi”. Vi har kjørt til Skånes vestligste punkt, der Møllehassle Camping skal være utgangspunkt for turer i området. Her stopper vi ved Krapperup Herregård rett før ankomst.
Vi har kjørt til Skånes vestligste punkt
Det er i slutten av oktober, men campingvognen skal ikke settes i ”vinterhi”. Vi har kjørt til Skånes vestligste punkt, der Møllehassle Camping skal være utgangspunkt for turer i området. Her stopper vi ved Krapperup Herregård rett før ankomst.
Sveriges flotteste fyr
Kullens fyr er et av de mest markante sjømerker på den svenske kysten. Den første ”flamme” brant på dette stedet så langt tilbake som på 12- og 1300-tallet. I 1520 beordret den danske kongen Frederik II, at det skulle settes opp såkalte fyrtårn på Skagen, Anholt og på Kullen. Det nåværende fyret ble bygget i 1899 og siden 1937 har det vært elektrisk. Fra 1979 er fyret blitt drevet helautomatisk av Sjøfartsverket. Det er en flott udsikt oppe fra fyret, som ligger 78,5 m.o.h. – spesielt i klart vær. Og det får en til å tenke på om den mest kjente fyrvokter på Kullen, astronomen Tycho Brahe, har funnet noen av sine stjernebilder nettopp her fra fyret. Ja, hvem vet.
De pene gamle husene
I dag har fyret det kraftigste lyset av alle fyrtårnene i Skandinavia. Det lyser ca. 3,5 mio. ganger sterkere enn en ordinær stuelampe og kan sees 45 km borte. Imponerende. Det sees best om kvelden. De pene gamle husene, som ligger nedenfor fyret blir denne høsten restaurert, og åpner til våren som cafe og restaurant.
Den velkjente kullen
Hele Kullen er et spektakulært naturområde med hav, klipper og skog. Vi brukte hele ettermiddagen på å bestige de bratte skrentene. Det går opp og ned hele tiden og stiene er smale og nokså uframkommelige. Men på den annen side er det også det som gjør naturopplevelsen mer påtagelig. At du skal bruke kroppen for å komme tett på. Området er perfekt for fiske, turgåing, klatring og dykking. Men til dette skal det også knyttes en liten kommentar. Kullen er et ikke helt ufarlig område. Det er løse stener og mange bratte klippepartier, så hold et godt øye på dine barn. Det er mye strøm i vannet, så dykk bare med instruktør med mindre du er svært erfaren. Det samme gjelder klatring.
En hel uke med fortelt
Ja, vi setter opp forteltet vårt. For det er visse fordeler, når det er gjort. Det tok oss ca. 45 minutter fra de første stenger ble tømt ut på gresset og til teltet stod ferdig oppsatt.
Alle stengene ut på gresset
Det er lettest å montere teltet på en vogn som står helt i water og hvis gresset som teltet skal stå på er plant. Det var det ikke på vår oppstillingsplass, men det gikk bra. Jeg pleier alltid først å legge alle stengene ut på gresset, så de ligger noenlunde der, hvor de skal sitte på teltet. Så hjelper vi hverandre med å dra selve teltet på campingvognen, for med et stort telt som dette, blir teltduken for tung for en person. Når teltet sitter på campingvognen, er det lett å sette på stengene, stramme opp og til slut plugge.
Litt kaldere utenfor
Det er blitt litt kaldere utenfor, men med forteltet oppsatt, kan vi ha døren til campingvognen åpen uten at det blir kaldt inne i vognen. Det er ren luksus med den ekstra plassen, og på en solrik høstdag kan vi sitte i teltet med temperaturer som om det var en sommerdag.
Opp og ner i Kulleberg
Campingplassen ligger fint til for utflukter i hele området. Vi starter dagen med å pakke en ryggsekk med smørbrød, varm kakao, kart og kamera, for det er en av disse høstdagene, som er optimale for en tur i skogen.
Vi leier sykler på campingplassen
og legger ut i det pene og svært kuperte naturreservatet Kulleberg. Skogen er i ferd med å iføre seg høstfargene og vi nyter det flotte farvespillet av røde – og gule nyanser. En flott kontrast til den blå himmelen.
Det kultiverte landskapet
Vi starter med å ”bestige” Håkull, som er det høyeste punktet i området: 178 m.o.h., der vi til tross for at der litt disig får en flott utsikt over området. Mot syd ser vi det kultiverte landskapet mellom Mølle og Høganäs. Mot nord høstskog og loddrette fjellvegger, som går rett ned i havet. Fascinerende avvekslende.
Frokosten
blir inntatt i en lysning på en liten mosegrodd plass. Den varme kakaoen varmer i magen for det er temmelig kjølig. Vi må gi mer gass på syklene…..
Nimis, som betyr ”for meget”
Vi sykler ned til Himmelstorp, der vi plasserer syklene for å gå ned til havet. En tur på ca. 1 km, der det er meget bratt nedover. Målet er et fullstendig vannvittig stykke kunstverk med navnet Nimis, som betyr ”for meget”. Og dette stykke kunstverk har visst også vært for mye for mange. Kunsteren Lars Viks startet for ca. 20 år siden med å bygge dette stillas av drivved. Problemet var, og er, at området er et naturreservat og der må man ikke bygge, men det gjorde Lars og det står der ennå.
Prøv selv
Så ut over flerfoldige rettsaker, som har trukket i langdrag og utsettelse for hærverk som brann, må kunstverket sies å være så spesielt, at man kun kan trekke på smilebåndet, og det er det jo i seg selv ikke noe galt i. Hvis du på bildet synes det ligner en stabel opptenningsved, så er ikke det helt feil, men tross det virket det meget stabilt å klatre rundt i. Prøv selv.
Kveldsstemning
i campingvognen, der dagens opplevelser nedtegnes mens de er ferske.
Masser af plass
Campingvognen (Adria B 562 UK), som har barneværelse med køyer i bakenden og en større rundsittegruppe i stuen i fronten. På planløsningen kan du se hvordan den til natten kan innredes med 7 soveplasser. Den 7. plassen er et overskap som enkelt ”felles ned” til en køyeseng for en mindre person. Jeg vil si at vognen er ideel til 2 voksne og 2-3 barn. Barna har dermed sitt eget faste værelse med senger og bordplass i bakenden av vognen.
Først overskap
Så en ekstra køyeseng
Et vakkert syn på keramikk
Ja, det må jeg innrømme for Peter ”Pottemakare” Nilsson, som har sitt eget keramiske verksted, Kullabygdens Keramik, viste meg noen av hemmelighetene med keramikken. Peters motto er at ”egentlig burde alle mine ting være en cm for store for kjøkkenskapene, slik at de alltid skal stå fremme”. Skjønn tankegang, når han samtidig gjør gjenstandene brukbare. Og ikke bare noe som skal stå til pynt. Alle Peters keramiske gjenstander kan vitterlig brukes. De har alle et praktiskt formål. For flere år siden besluttet Peter seg for å produsere et krus med navn på. Han startet med 25 jente- og 25 guttenavn, men det rakk overhodet ikke. I dag finnes det mer enn 1000 forskjellige navn.
Åpent daglig
Peters verksted er åpent daglig, dit man er velkommen for å titte innom og følge en keramikers hverdag. Det i seg selv er spennende, men at Peter også er en herlig type, som tar seg tid til å prate, hvis det er det man ønsker, gjør ikke besøket mindre kjedelig.
På bildet sees en av områdets mange flotte møller
Campingplassen
Det er høstferie i Danmark, så plassen var fyllt med campingvogner og lekende barn. Denne et år gamle hoppeputen har vært en god investering og ble flittig brukt. Men Möllehässle har mange flere planer. Innen overskuelig framtid vil du kunne finne badeland med swimmingpool og enda flere aktiviteter enn dem som finnes i dag. Man kan nesten si at campingplassen sammen med Kullen og Kulleberg er en stor lekeplass midt i naturen for både barn og voksne.
Les mer her
Campingvognen kan du se på www.adria.nu Campingplassen kan du se på www.camping.se Spørsmål og kommentarer kan mailes til anne-vibeke@rejsejournalisten.dk