Sverige: Halmstad – Nordens riviera
Du trenger ikke kjøre helt til Syd-Europa for å nyte strandliv, sol og sommer. En times biltur sør for Gøteborg ligger et sommerparadis og venter, ukjent for nordmenn flest.
Så er det heller ingen tilfeldighet at så mange stockholmere finner veien til Halmstad i juli måned. Sommerværet i Halland byr på flere og varmere soldager enn landssnittet, og for dem som er vant med å vasse i skummet brakkvann i Østersjøen, vil Kattegats salte bris gi vibrasjonene de lengter etter. Har du spasert rundt i Halmstads stille gater vinterstid, er det nærmest umulig å fatte kontrasten sesongene imellom. Soltørste ferierende inntar byen med brask og bram hver sommer, og med dem følger en feriestemning som legger seg som etslør over området. En tur ned Storgatan, byens sjarmerende gågate, og du finner ferierende svensker som fyller opp hver en uteservering. Her sitter de tilbakelent og nipper i «bärsen» og «kollar läget» før kveldens utflukt på «stan». Årets solbrillemote er stødig plassert på nesa, shortsen henger passelig langt nede på hofta, og sandalene slenger lett på solbrente føtter. Men de unge og lovende stockholmerne får ikke Halmstad helt for seg selv. Med tiden har naboene i vest gitt dem selskap. Danskene smiler fornøyd over den billige «svesetasen» og har en mine som skulle tyde på at det er «dejlig » å være dansk i Sverige, også. Nordmenn, derimot, er det ikke så mange som har sett. – Nei, det finnes ikke så mange av dem her, forteller servitøren på pub’en Harrys, idet hun serverer solide porsjoner kyllingvinger og min tredje Guinness for ettermiddagen. – Danskene har merkbart kortere reisetid hit etter at Øresundsbroen sto ferdig. Men nordmennene, de snur vel i Strømstad, smiler hun tørt.
Mot stranden
I motsetning til flere av småbyene lenger nord i Bohuslän, er ikke Halmstad noe typisk havneby. Langs gjestebrygga dupper det riktignok noen påkostede lystbåter, men de har ingen skjærgård å cruise i ute i vika, så besøkende flest blir loset til byen via E6. Følger du biltrafikken videre vest fra sentrum, finner du også snart ut hvilken aktivitet som er mest populær: Etter å ha passert en av Sveriges mest eksklusive golfbaner, kommer du til Tylösand; en liten grønn landsby der millionvillaene ligger tett i tett. Alle veier fører til ett sted, nemlig den milelange, buede og kremgule stranden som bærer samme navn som tettstedet. Synet, lyden og lukten av havet, samt av et tusentalls badeglade besøkende, møter meg på toppen av den sivkledde sandvollen. Her ligger de unge og motebevisste fra østkysten og digger sin medbrakte musikk, eller så spilles det sandvolley på flere av de oppsatte banene. Et mangfold av lekende barn og tilbakelente foreldre tyder også på at barnefamiliene nyter tilværelsen på Tylösand. Det langgrunne vannet gjør det både varmt og trygt for de minste.
Tylösand
Tylösand som turistmål er ikke noe nytt fenomen. Allerede i 1915 ble det bygget en restaurant her ute, og senere et saltvannsbad. På den tiden var det såpass kronglete å komme hit igjennom skogen at kommunen etter hvert satte opp fergetransport fra Halmstad sentrum. På tidlig 1930-tallet var Tylösand blitt et kjent badested, og for å kunne ta imot flere gjester ble det daværende pensjonatet utvidet til eksklusive hotell og restaurant «Tylöhus». Det var starten på besteborgerinnrykket som Tylösand fremdeles bærer preg av. Som et symbol på de tilreisendes velstand er det ikke uvanlig å se både Ferrarier, Lamborghinier og Porscher parkert passelig ubeleilig på fortau og snuplasser, nesten som ved en hvilken som helst riviera. Dagens Hotell Tylösand har brakt tradisjonen videre og har med sine 225 rom plass til en armé av konferansedeltakere og SPA-gjester. Eieren er ingen ringere enn Halmstads store sønn, «Roxette» og «Gyllene Tider» musikeren Per Gessle, som med storstilt satsing har klart å bevare Tylösand som den ferieinstitusjonen stedet er i dag.
Afterbeach
– Nordmenn har ikke samme tradisjon for livemusikk. Det blir aldri det samme trøkket i Norge som det blir her i Sverige, hevder en svett Jonas Hakeröd, bassist og vokalist i bandet «Haaks». Johan og bandet hans har akkurat avsluttet en to timers livekonsert inne på Solgården, et lite utendørsamfi bare et steinkast fra stranden. Her har de spilt alt fra hard rock til svenske schlagermelodier , coverlåter som åpenbart har hatt en effekt på de fremmøtte. Den siste timen har publikumet, bestående av noen hundre mennesker i alle aldersgrupper , deltatt i et ellevilt, hoppende og dansende kor. En forestilling som overgår de fleste after-ski fester, men så er også Tylösand noe for seg, skal vi tro Jonas. – Vi reiser og spiller mange steder, men her i Halmstad blir det alltid fest. Spesielt i helgene er det enormt med strandliv, og det betyr ekstra mye mennesker på after-beachen. Det er avgjort et av de største høydepunktene i året for oss, smiler Jonas. Det skal vise seg at after-beachen bare er en forsmak. Etter at solkremen er dusjet av, og magen har fått middag og kanskje en drink eller to, dukker folkemengden opp igjen. I alle fall de som ikke har barn som skal passes. Nattklubben «Leifs Lounge» ved Tylösand hotel har over 100 meter kø allerede klokken ti, en gjeng solbrune skikkelser vi til stor del trekker kjensel på fra timene på stranden. At den varme sommernatten skal dyrkes ute ved havgapet, er det liten tvil om.
Slikk kommer du ditt
Halmstad ligger 430 km sør for Oslo, eller 130 km sør for Göteborg. På fine, svenske veier tar det deg ikke mer enn rundt fem timer i bil. Velger du å ta buss, kan Swebuss ta deg til Halmstad på under seks timer fra Bussterminalen i Oslo. Prisene ligger på rundt 700 kroner tur/retur (voksenbillett), avhengig av reisetidspunkt. Toget betaler du som regel noen hundrelapper mer for, men turen er mer behagelig og du ankommer midt i sentrum av Halmstad. Bussen til Tylösand har hyppige avganger hele dagen, mens en taxitur ut til stranden vil koste deg rundt SEK 200.