Sverige:: Vintercampingtur til Orsa Grönklitt i Dalarna – del 1 av 2 | Din Fritid
Sverige:

Vintercampingtur til Orsa Grönklitt i Dalarna – del 1 av 2

Vintercamping er herlig og behøver på ingen måte bare dreie seg om å stå på ski og slett ikke, hvis man kjører til Orsa i Dalarna, der vinterferien også kan dreie seg om mange andre vinteraktiviteter, som hundeslede, Vasalopp og et besøk i verdens kanskje mest imponerende bjørnepark.


Orsa i Dalarna

 


Mora er kjent for det årlige Vasaloppet, som ca. 15.000 deltar i hvert år

Spennende Mora med Vasalopp og mye mer

Mora er den største byen i området og har drøyt 11.000 innbyggere. En gang i året – helt nøyaktig første weekend i mars, valfarter flere tusen til byen for å følge med på det årlige Vasaloppet, som er et 90 km langt skirenn i klassisk langrenn. Mer enn 15.000 deltar og det gjør det til en av verdens største langrennsbegivenheter.


Gustav Vasa - svensk konge i 1523

Markerer den klassiske ruten fra Sälen til Mora

Løpet markerer den klassiske ruten fra Sälen til Mora til minne om de to skiløperne, som lette etter Gustav Vasa for å få ham til å samle folket og dra mot Stockholm og kjempe for Sveriges frihet. Det er 400 år siden og historie, når den er som best. Gustav Vasa vant og ble svensk konge 6. juni 1523.


Anders og Emma Zorns hjem

Anders og Emma Zorns verk

Mora er imidlertid mye mer enn Vasaloppet. Den anerkjente svenske maleren Anders Zorn ble født i Mora i 1860. Hans private hjem er en del av det store og omfattende museet med hans mange verk. Hustruen Emma Zorns verk kan også ses både på museet og i det private hjemmet.


Långbryggan med utsikt til istårnet som endrer form og høyde hvert år når frosten melder seg

Utflukt til Rättvik

Ca. 50 kilometer fra Orsa ligger en annen hyggelig by, Rättvik, som for det første er kjent for sin vakre beliggenhet direkte ned mot sjøen Siljan, men også et mindre skianlegg rett utenfor byen. Rättvik er også kjent for verdens lengste badebrygge og kanskje verdens lengste trekonstruksjon. Långbryggan er 628 meter lang og går fra stranden og direkte ut i Siljansøen. Helt ute i enden av bryggen er det en anleggsbrygge. Den første bryggen ble konstruert i 1896. Den bryggen som er her i dag ble innviet på Sveriges nasjonaldag 6. juni 1992. Fra bryggen er det flott utsikt til det høye istårnet, som blir til i løpet av vinteren og hele tiden endrer form og høyde alt etter hvordan været arter seg.


Julenissen bor altså ikke på Grønland har Anne-Vibeke erfart

Et besøk i Tomteland

Tomteland ligger langt inne i skogen og allerede før ankomst blir man advart langs veien om at det er fare på ferde. Tomte betyr nisse og det store nisseland er fylt med arbeidsomme og morsomme nisser, men også selveste julenissen, har flyttet hit. Jeg trodde nå at han bodde på Grønland? Det er virkelig hyggelig i de små husene der julenissen og alle hans små nisser har det travelt med forberedelsene til neste jul. Det er gjort utrolig mye ut av dekorasjonene både ute og inne. Og så ryktes det, at hele området er fylt med magiske krefter. Utenfor er det også hyggelig. Her er det også innhengninger med både reinsdyr og elg.


Man kan også oppleve troll i Tomteland.. her er et par av de frekke trollene

Tett på troll, elg og reinsdyr

Hele denne magiske verdenen er for både store og små, og hvis man vil oppleve mer enn nisser og julenissen, så er det et helt område med feer, hekser, troll og drager. Og her går det vilt for sig. I den store kafeen kan man avslutte besøket med litt godt for ganen, underholdning og besøke julenissens kontor. Derfra er det mange som sender et postkort eller avleverer smukken sin til julenissens smukketre. Man kan også avlevere sin ønskeliste og krysse fingrene for at man har vært snill til at julenissen skal komme på besøk julaften.

Les mer her: www.orsagronklitt.se, www.cabby.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden