: Sverige: Glasriket – Kosta Boda – Stemningsfylt Julemarked med gamle tradisjoner | Din Fritid

Sverige: Glasriket – Kosta Boda – Stemningsfylt Julemarked med gamle tradisjoner

Langt inne i de smålandske skoger i Glasriket ligger Kosta Boda, hvor de gjør noe helt spesielt ut av julemånedene. Det starter i midten av november og slutter ved nyttår. På en langweekend kan man rekke å få med seg det meste.


Julemarked er kjent i hele Sverige

Flott lyssetning i hele byen

Hele Kosta, som ligger mellom Växjö i det sydlige Småland og Nybro i det østlige Småland, pyntes det opp med små lysdioder. Trær, hus og butikkfasader er dekorert med millioner av små lys. Det er flott og det lyser opp i en tid, da det virkelig er mørkt rundt oss. Siden 2005 har hele Kosta vært preget av et opplevelses- og shoppingsentrum med glass som gjennomgående tema, selv om det også finnes andre butikker med f.eks. tøy og sko.


Glassblåseriet er en opplevelse hver gang

Glassproduksjon – en eldgammel tradisjon

Det hele startet for ca. 250 år siden. Området var ideelt til glassfremstilling primært pga. skogene og dermed tilgangen til brensel. Det er en stor opplevelse, å se glassblåsernes imponerende håndlag. Selv de mest imponerende figurer blåses med en letthet, som man knapt forstår. Man kan bli så lenge man vil, så lenge man holder seg på behørig avstand. Det varmer godt fra ovnene i vinterkulden. Når man går en tur i glassbutikkene etter at man har sett på glassblåserne, får man en helt annen oppfatning av hvorfor det også koster så mye. Selv et ganske alminnelig drikkeglass er kunst.


Sukkerepler som i gamle dager

Sukkerepler og julegaver

Det er både merkevarebutikker og outlet. Begge steder er det penger å spare på julegaver. Husk å sjekke mulighetene for å bytte. I gatene er det masser av små boder, der man kan kjøpe svensk håndverk: nisser, kurver, kranser og sukkerepler.


Kosta Boda Kunsthotell

Kosta Boda Arthotel

Midt i det hele ligger Kosta Boda Arthotel, der det stort sett bare er rammene, som ikke er utført i glass. Glasskunsten setter sitt preg på hele hotellet, der både borddekningen, baren og utsmykningen generelt er utformet i glass. Det er en helt spesiell stemning på det opplyste hotellet, der iskrystaller og lysekronenes utforming er både kreative og estetiske. Hotellet lyser opp i en mørk tid og pleie er selvskrevet med de gode tilbudene, som hotellet har med hensyn til god mat og spa. Man behøver ikke bo på hotellet for å spise der eller bruke wellness avdelingen. Uansett hva man velger av opplevelser i byen angrer man ikke at man dro av gårde – om det så bare er for en oval weekend.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden