: Tyskland: Husum - Den grå byen ved havet... | Din Fritid

Tyskland: Husum - Den grå byen ved havet...

Denne betegnelsen ga dikteren Theodor Storm sin hjemby Husum. Men byen, som er kjent for sine tidligere store kvegmarkeder er absolutt ikke kjedelig. Det bekrefter et besøk i byen.

 


Storflompålen i Husum, viser en hel del om naturens krefter. Foto: Oliver Franke

Stormfulle høyder i myrområdet

Ute i myrområdet omgitt av diker ligger Husum, som i tidligere tider var kjent for sine store kvegmarkeder. Byen har drøyt 25.000 innbyggere. I dag er byen spesielt kjent for sine reker og for dikteren Theodor Storm. Byen har en sjarmerende bykjerne, en deilig slottspark med millioner av krokusser og en liten havn. Ikke langt borte finner man dikene som beskytter byen mot Vesterhavet. Først ved storflommen i 1362, da den viktige handelsplassen Rungholt ble ødelagt, fikk Husum adgang til Vesterhavet og ble havneby. I byens sentrum ligger Vår Frues kirke bygget i gule teglstein i perioden fra 1827-32. Den ble oppført av den danske statsbyggmesteren Christian Frederik Hansen, hvis foreldre kom fra Husum. Den minner litt om Vår Frues Kirke i København, som også er bygd av Christian Frederik Hansen. Kirken er en av de mest betydningsfulle klassisistiske bygningene i Nord-Europa. På torget foran kirken står Tine-brønnen, byens kjennetegn fra 1902. Pikeskikkelsen skal minne om Catharina Asmussen, en av byens mest betydningsfulle filantroper, som sammen med slektningene fra Woldsen-familien hadde opprettet en stiftelse for eldre og syke mennesker.

Protestsvin og kvegmarkeder

Nystaden var i middelalderen preget av mange gamle vertshus. Det skyldtes, antagelig at Europas største kvegmarked, lå nord for bydelen, ved den vestlige okseveien. På grunn av endrede forretningsvilkår og transport- og veterinære forhold ble kvegmarkedet stengt i 1960-årene. Bare enkelte bygninger og en liten gate i den sydlige Nystad kan føres tilbake til tiden med kvegmarkedene. Kvegmarkedets tyske navn var “Quickmarkt”. “Quick” er en omskrivning av ordet “kveg”. En morsom historie fra kvegmarkedene handler om en i dag veldig sjelden griserase, den såkalte “Husum Protestsvin”. For å vise sin danskvennlige holdning hadde noen kvegoppdrettere i 1800-tallets siste tiår framavlet en svinerase, som hadde en forholdsvis sterk rød hudfarge med en bred hvit stripe midt på ryggen.


Havnen i Husum er samlingspunkt for flere festlige begivenheter i løpet av året.

Ikke langt fra Ejderen

Omtrent 12 km syd for Husum renner elven Ejderen ut i Nordsjøen. Ejderen dannet en naturlig grense mellom Danmark og Tyskland (og mellom Slesvig og Holsten, som etter 2. verdenskrig ble slått sammen til den nåværende delstaten). Elven er 188 km lang og har sitt utspring nord for Kiel, og renner deretter sydover. En del av elvens første del utgjør i dag en del av Kielerkanalen. Ejderen avvanner et stort område av Ditmarsken. Det ble i 1973 bygget en stor sluse for å regulere vannstanden og for å unngå oversvømmelser i myrområdet. Demningen er 4.8 km lang og det passerer ved hver flo og fjære cirka 50 millioner kubikkmeter vann gjennom slusen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden