Italia: Pinocchios rike | Din Fritid
Statuen av trefiguren er enormt stor.
Italia

Pinocchios rike

De fleste av oss har både hørt om og har et forhold til Pinocchio. Derfor var forventningene våre skyhøye før vi besøkte Parco Pinocchio i Pescia i Italia. Kanskje litt for høye?

Parken ligger en tre kvarters kjøring nord-øst for Pisa. Vi kommer til parken ved lunsjtider og er svært spente på hva som møter oss. Det er god plass på parkeringen, og rett ved er det også en bobilplass hvor man kan overnatte til en fornuftig pris.

Velkommen inn

Det er lite folk i kø denne onsdagen i slutten av juli. Vi synes også det er påfallende få mennesker på innsiden. Det fant vi ut etter å ha betalt 25 euro for voksne og 22 euro for barn. Man kan også få en familiepakke på 60 euro. Prisnivået er vel som man kan forvente. Det er flere ting man kan gjøre i parken: Her er såkalte vintage-karuseller, en historisk hage, en monumentpark, et interaktivt Pinocchiomuseum, to aktivitetsstier og dukketeater.

Vi begynte med en tur i parken, hvor piler viser vei og det er en blanding av aktiviteter og skulpturer. Hele området preger av å være frodig, og flere steder tenker jeg at her hadde det vært behov for litt stell av noen med grønne fingre. Vi var kanskje litt dårlig forberedt, og husket på forhånd få av de originale historiene om Pinocchio. Dermed var nok utbyttet av de ulike skulpturene og opplevelsene heller ikke helt optimale. En nyhet som har kommet til parken etter vårt besøk er imidlertid et interaktivt museum. Det er nok en god idé å besøke museet før man drar i selve parken.


Det har vært benyttet kunstnerisk frihet til statuene, som ikke umiddelbart er så lette å kjenne igjen eller knytte opp til en historie. 

Fokus på tolkninger

I parken er det utallige skulpturer, bambusskog, trapper og stier. Og en relativt stor labyrint. Skulpturene er preget av tolkninger som man ikke uten videre kjenner igjen fra Disneys versjoner. Og det er kanskje parkens største svakhet. For å kjenne igjen og få et utbytte av alle de flotte skulpturene, krever det at man kjenner den originale historien relativt godt. Fantasistatuene spenner fra krabben til en enorm hval man kan gå opp i, og som har en innebygget fontene. Pass på at du ikke går glipp av den enorme Pinocchio-skulpturen på utsiden av parken, den er imponerende stor.


Pinocchio ble svelget av en hval, og en av skulpturene i parken er nettopp en kjempehval som man kan gå inn i.

At skaperen av Pinocchio, Carlo Collodi, var en kreativ sjel er det ingen tvil om. I utstillingen er det blant annet pensler han benyttet til å lage illustrasjoner, med hår fra hans eget skjegg.

Konklusjon

Er man i området, så tror jeg mange vil sette pris på et besøk i parken. Men i motsetning til en typisk Disney-park, er Parco Pinocchio en helt annen type park. Ikke bare er den relativt liten, den byr også på opplevelser til refleksjon og gjenkjennelse. At den delvis er noe utstelt trekker også naturlig nok ned. Men er du entusiast er det ingen tvil om at du vil ha stort utbytte av et besøk, spesielt om du kjenner til de originale historiene.

Fakta

Pinocchio er opprinnelig en barnebok fra 1883 av den italienske forfatteren Carlo Collodi (1826–1890). Boka ble godt kjent gjennom Walt Disneys tegnefilmversjon Pinocchio fra 1940. Historien handler om at tredukken Pinocchio får oppfylt sitt høyeste ønske når han blir levende. En fe hjelper ham med oppdragelsen. Når Pinocchio lyver vokser nesen hans.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden