Catalonia, Spania: La Ballena Alegre: Bærekraftig camping | Din Fritid
Catalonia, Spania: La Ballena Alegre

Bærekraftig camping

La Ballena Alegre er ikke bare en flott femstjerners campingplass ved havet. Den katalanske campingen har investert mye for å bli bærekraftig. Din Fritid har vært på besøk.

Det er ikke lett å se at dette er Europas mest bærekraftige campingplass, tenker jeg i det jeg rygger bobilen inn på min tildelte gresslagte plass under palmene. Førsteinntrykket er at dette er en skikkelig fin campingplass, hvor det er mer orden på sakene enn vanligvis. Det er velholdt og veldig trivelig her. Jeg får alltid en egen feriestemning når jeg er omgitt av palmer, og her er det mange av dem. I tillegg til grønt gress og mange flotte planter. Plassen jeg har parkert på er romslig, og her er det selvsagt strøm på alle plassene. Skulle bare mangle, når det er snakk om en femstjerners campingplass.

Plasseringen

I prinsippet ligger campingen på en slette langs stranden og havet. Det er ikke mulig å se havet fra campingen. Stranden er skilt fra campingen med en liten forhøyning i terrenget, slik det gjerne er i regionen. Det er smart når naturkreftene utfolder seg. Jeg liker havet og det å se stranden og det uendelige havet åpenbare seg er alltid fascinerende. Ballena Alegre skuffer ikke, her er alt på plass for en perfekt badeferie: Klart, varmt hav i blå nyanser. Strand med finkornet sand. Og flere serveringssteder.

Det er kraftig vind når jeg er på besøk, og bølgene står høyt. Jeg kaster meg ut i vannet, men kreftene er litt i voldsomste laget og det blir ingen lang og rolig svømmetur. Men vind og bølger er perfekt for de som trives med vannsport som brettseiling og kiting. Og denne dagen er himmelen krydret med fargerike drager. I andre enden av de utallige linene henger kiterne som bruker vindkraften til hopp, triks eller bare til å suse av gårde. Det er fascinerende å se hvor fort det går.

Bærekraft

I regionen brukes det minst like mye strøm til nedkjøling sommerstid som oppvarming vinterstid. Derfor er det boret hele 14 brønner som er 100 meter dype. Herfra hentes det energi som brukes til oppvarming av luft eller varmvann, eller avkjøling av hyttene.

De har vært mest opptatt av bærekraftig drift på utleiehyttene, eller bungalower som campingen kaller de. Hyttene har meget høy standard, og energien hentes fra jordvarme, solcellepaneler og termiske paneler. Hele 85 prosent av energiforbruket til disse bungalowene er egenprodusert og fornybar. For at prosjektet skal bli vellykket kreves det også noe motivasjon fra gjestene. De får beskjed om å skru av aircondition når de går ut, og at de justerer ned energiforbruket. De som har et spesielt lavt forbruk premieres med gratis opphold.

Beregninger campingen selv har gjort viser at de sparer rundt 100 tonn CO2 med utslipp hvert år, sammenlignet med en tilsvarende tradisjonell campingplass.

Oppsummering

Vi mennesker kommer alltid til å ha behov for ferie og rekreasjon. Det å reise står høyt på lista for mange. Jeg tenker at bærekraft-tanken til La Ballena Alegre er en modell for fremtidens campingplasser og alle ferieformer, og håper flere følger etter.

Fakta: Camping La Ballena Alegre

  • Vant i 2022 kategorien «Bærekraft og miljøbevissthet» på ADAC Camping awards.
  • Fem stjerners campingplass.
  • Lokale kortreiste produkter prioriteres i alle ledd.
  • Ladepunkter for elbil.
  • Fornybar energi: 14 jordvarmebrønner, termiske paneler og solcellepaneler
  • Utleiebungalowene benytter 85 prosent egenprodusert og fornybar energi.
  • Servicebygg i lokale og bærekraftige materialer, ikke betong.
  • Kildesortering av søppel, elektriske kjøretøy brukes for innsamling.
  • Egne ferskvannsborehull.
  • Eget program for kundeengasjement.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden