Sverige: Noen fridager i Sverige? | Din Fritid
Wiksfors Bruk i Säffle. Foto: Hanne Marit Tobiassen
Sverige

Noen fridager i Sverige?

Rett over svenskegrensa finnes noen perler du kanskje ikke visste om. Om du ikke allerede har lagt planer, får du noen gode forslag her:

Vårt nærmeste ferieland er bare en liten kjøretur unna Østlandet. Enten du drar sørover eller østover, lokker Sverige med unike overnattinger, lokale matopplevelser og naturskjønne steder som inviterer til en liten pust i bakken. Overnatt i en flytende hytte, nyt fersk sjømat på Koster eller ta et bad i Sveriges største innsjø – du trenger ikke reise så langt og lenge for de deilige opplevelsene.

Retning sørover – grenseovergang Svinesund:


Koselige Kläpphagen på Sydkoster. Foto: Kristina Gillerstedt

Kläpphagen, Sydkoster (1 time fra grensen)

Koster er en favoritt hos mange nordmenn og på øyene rett utenfor Strømstad ligger det flere fantastiske perler. Kläpphagen er en av dem – en B&B, restaurant, gårdsbutikk, bar og bryggeri. Gjestene kan nyte lokale råvarer som er tilberedt over åpen ild, og delta på ølbryggerkurs og ølsmaking, samt spille boule og fiske. Overnatt i en av leilighetene eller i et luksuriøst glampingtelt. En tur til Sydkoster burde også inneholde et besøk til Naturum Kosterhavet, der du kan lære alt om den marine nasjonalparken. For å komme deg til Kosterøyene tar du fergen fra Strømstad. 


Ærverdige Munkedals Herrgård. Foto: Munkedals Herrgård

Munkedals Herrgård, Munkedal (1 time fra grensen)

Munkedals Herrgård, mellom Gøteborg og Oslo, er et sted som byr på en herskapelig tidsreise. Bygget på begynnelsen av 1800-tallet har herregården en fascinerende historie å fortelle. På stedet har Norbertinermunker på 1200-tallet hatt urtehager og fra 1500-tallet var det både mølle og sagbruk på området. Herregården tilbyr stilfulle rom både i hovedbygningen og i annekset, med utsikt over Munkedals naturskjønne område. Med havet og skogen like ved, tilbyr kjøkkenteamet nærproduserte og smakfulle retter etter sesongens utvalg. Det er flere flotte golfbaner i nærheten, og vandrestien Bohusleden passerer også forbi herregården, noe som gir mulighet for herlige turer og naturopplevelser. 


Villa Sjötorp har en fantastisk plassering ved havet. Foto: Viggo Lundberg

Villa Sjötorp, Lyckorna (1 time og 20 minutter fra grensen)

Villa Sjötorp, en vakker trevilla fra 1901, ligger i den idylliske badebyen Lyckorna ved bredden av Havstensfjorden i Bohuslän. Huset har en rik historie og har stilfullt blitt forvandlet til et hotell og restaurant. Her kan du bo i sjarmerende rom, slappe av i den store hagen og nyte deilige måltider. Restauranten serverer mat laget av nøye utvalgte råvarer, hovedsakelig økologiske og lokale. Restauranten er en del av nettverket Smaka på Västsverige. Nettverket samler restauranter og kafeer som i nært samarbeid med lokale produsenter tilbyr vestsvenske matopplevelser basert på sesongbaserte råvarer. Om sommeren kan gjestene nyte måltidene i hagen eller utendørs på terrassen, som tilbyr vakker utsikt over sjøen. I nærheten av Villa Sjötorp finnes det en liten strand, en golfbane og turstier i skogen. 


Flytende lykke på Dalslands kanal. Foto: Laurence Ogiela/Westsweden.com

Dalslands Stugbåt, Bengtsfors (1 time fra grensen)

På vakre Dalslands kanal kan du overnatte på bøljan blå i koselige båthytter – en naturopplevelse av de sjeldne. Unn deg noen spennende dager som hyttekaptein, med vannet rett utenfor stuevinduet. Turen med hytteflåten tar deg rundt innsjøen Lelång – hvor du kan gjøre stopp på strender underveis, fiske fra flåteterrassen eller ta et forfriskende bad. Det er også mulig å bestille den flytende badstuen. 


Glasshusene i Dalsland tilbyr en unik overnatting i naturen. Foto: Copenhagen Wilderness

Dalslands Aktiviteter, Dalsland (1 time og 20 minutter fra grensen)

Dalslands Aktiviteter tilbyr en unik opplevelse med overnatting i et glasshus som ligger på en egen odde ved sjøen Iväg. Glasshusene ligger godt adskilt fra omverdenen, men likevel ikke for lagt fra sivilisasjonen. Her kan du nyte en fantastisk utsikt over sjøen og de omkringliggende skogene, alt mens du opplever ro og fred. Glasshusene har tilgang til bålplass, robåt og badeplass. I tillegg til å slappe av i den fredelige naturen, er det mulighet for å bestille diverse aktiviteter som kajakkpadling, leie SUP-brett, ta en tur på hesteryggen, besøke elgparken eller leie vedfyrt badstue og stamp. 

Østover – grenseoverganger: Töcksfors og Torsby 


Inspirerende interiør på Sahlströmsgården. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Sahlströmsgården, Torsby (35 min fra grensen)

En liten halvtime fra grensen i Torsby finner du Sahlströmsgården på den idylliske, lille plassen Utterbyn. Stedet representerer et stykke svensk kultur- og kunsthistorie. Gården rommer både et hotell, restaurant og museum, og er fylt med minner om tidligere kunstneres liv og sterke personligheter. Her bodde de tre kunstnersøsknene Anna, Bror og Ida Sahlström. Deres kunstneriske venner som Ivan Aguéli, Siri Derkert, Carl Wilhelmsson, Einar Nerman, Karl Nordström og flere besøkte dem. Gården, som ligger i et århundreskiftemiljø, inneholder rike samlinger av kunst og kunsthåndverk, og hovedbygningen fungerer i dag som et museum som kun kan besøkes gjennom guidede turer.


Stilfullt og inspirerende på Wiksfors Bruk i Säffle. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Wiksfors bruk, Långserud (45 min fra grensen)

Wiksfors Bruk er en annerledes og inspirerende plass for mat, design, kreativitet og industrihistorie. Siden 1600-tallet har det eksistert mange ulike virksomheter i de gamle fabrikklokalene, men i dag finner du interiørbutikker, kaffebrenneri, steinovnsbakt pizzeria, surdeigsbakeri, klesbutikk og kafé. I 2020 ble stedet kåret til ett av Sveriges beste reisemål. Her kan hele familien finne noe de liker, enten det er blomster, håndverkskaffe, kanelboller eller klær. 


Sov i en flytende iglo på innsjøen Västra Silen i Årjäng. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Yggdrasil Igloo Water Huts, Årjäng (40 min fra grensen)

På innsjøen Västra Silen i Årjäng kommunen, ligger Yggdrasil Igloo Water Huts, en unik, miljøvennlig og luksuriøs måte å overnatte ute i naturen på. Her bor du i komfortable iglohytter, som flyter på vannet. Her kan du duppe beina i vann mens du griller middag på bålpannen, nyte både solned- og soloppgang fra senga eller ta et tur i stampen eller badstuen. 


Sommeridyll ved Sveriges største innsjø. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Paradiset Spa & Konferens, Säffle (1 time og 15 min fra grensen)

Paradiset SPA & Konferens ligger på en idyllisk liten øy like ved Vänerns vannkant. Denne lille perlen ligger helt nede ved vannet, omgitt av siv, svaberg og tøffende fiskebåter. Her bor du idyllisk i koselige rom eller leiligheter med stue, terrasse og fullt utstyrt kjøkken. Er man en gruppe på over 6 personer tilbyr de matservering. Ta et bad i enten Vänern, jaccuzien eller stampen, og nyt utsikten til vannet og naturen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden