Sverige: Trollhättan: Kortreist idyll ved Götaälven | Din Fritid
I Trollhättan kan du bo tett på kanal- og sluseområdet i bobil eller campingvogn.
Sverige: Trollhättan

Kortreist idyll ved Götaälven

Trollhättan er en by med rundt 46 000 innbyggere som har mye å by på. Vi har besøkt byen tre ganger, men fortsatt er det attraksjoner vi ikke har fått med oss, og steder vi vil tilbake til og utforske nærmere. 

Først og fremst tror jeg de fleste vil la seg fasinere av kanalområdet med slusene. De har en løftehøyde på 32 meter, og uansett om du kommer i bobil eller med en campingvogn på slep, er mulighetene for overnatting tett på kanalområdet gode.


Trollhättan. Foto: J. Nywall

På camping

Reiser man med campingvogn bør Trollhättan camping velges. Plassen ligger tett på Götaälv og Trollhättekanalen. Dessuten er det kort vei til Folkets Park og Älvborgsbadet, hvor det finnes både ute- og innendørsbassenger med stupetårn og mange aktivitetsmuligheter. Innendørsbassenget er oppvarmet, og holder 36 grader. 

Første gang vi besøkte byen var vi på gjennomreise og valgte campingplassen. Dette var mest bekvemt fordi vi hadde med oss et barnebarn, som gjerne ville spille minigolf og teste ut den flotte lekeplassen i Folkets Park.

Dagen etter ønsket vi å se på slusene som ligger fire kilometer syd for campingplassen, og der fikk vi oss en positiv overraskelse: Tett på sluseområdet har Sjøfartsverket etablert en bobilplass i tilknytning til gjestehavnen ovenfor slusene. Der er det markert plasser for 15-16 bobiler med mulighet for strømtilkobling, og tømmefasiliteter både for gråvann og toalett, samt tilgang til drikkevann og avfallspunkter. Dusj og toalett ligger ved gjestehavnen på motsatt side av slusene. 

Tett på

Her overnattet vi på hjemturen og fikk virkelig opplevd sluseområdet med tre separate slusesystemer fra forskjellige tidsepoker, samt dagens moderne sluser som kan sluse skip med en lengde på opp mot 89 meter. Slikt er fasinerende å kunne betrakte fra førersetet i bobilen, eller fra godstolen på gressbakken under bjørketrærne ut mot kanalen. Litt opp i bakken ligger Nysätra idrottsplats, hvor store og små kan få utløp for opplagret energi etter noen timer på landeveien.

Men nærområdet har mer å by på: Kun noen hundre meter unna ligger Innovatum-området i NOHABs tidligere industrilokaler som kan by på Innovatum Science Center. Her er en 4400 kvadratmeter stor interaktiv vitenskapsutstilling hvor hele familien kan boltre seg. Vegg i vegg ligger dessuten Saabs Bilmuseum, samt Trollhättan kunstgalleri. 

På bilmuseet vil campingnostalgikere kunne glede seg over et eksemplar av Saabs egen campingvogn, Saab-bo, som ble produsert på 60-tallet. Årsaken var at Saabs biler på den tiden ikke hadde motorstyrke nok til å trekke en standardvogn, derfor produserte de sin egen ultralette campingvogn som kunne huse en familie på fire.

I de samme bygningene holder også et gocart-senter til, hvor man kan få tilfredstilt farts- og spenningsbehovet. Dessuten er det mulig å passere kanalen via en taubane, hvor man høyt til værs (27 meter), får et godt overblikk over kanalen og Innovatum-området. Vårt unge reisefølge syntes turen over var spennende, og ville ut på enda en tur - skjønt vi andre hadde fått dekket vårt spenningsbehov, så langt.


Hvert år passerer ca. 4.000 lystbåter slusene i Trollhättan.

Mye å ta av

Like i nærheten ligger lokalene til Film i Väst (Trollywood), hvor mange svenske filmer har blitt spilt inn de siste årene.

Hver lørdag i sommerhalvåret klokken 15 åpnes damlukene i Olidans kraftverk. En tur hit anbefales da det er et mektig skue når 300 000 liter vann per sekund fosser gjennom Trollhättefallene.

Til tross for at vi har overnattet i Trollhättan flere ganger, må vi bare innse at byen har mer å by på enn det vi til nå har rukket å få med oss. Derfor står nye besøk høyt på den fremtidige turlisten med bobil, kanskje vi sees?

Nyttige adresser:

  • Stenrösets Camping Trollhättan,

    Assarebo Stenröset 2: 58.241061, 12.235085
  • Trollhättans Camping Hjulkvarnelund, Kungsportsvägen 7: 58.173003, 12.175229
  • Ställplatsen vid slussen, Åkerssjövägen 50: 58.265041, 12.265056

Nyttige linker:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden