Kjøp av campingvogn:: Reduser risikoen for et dårlig kjøp | Din Fritid
Kjøp av campingvogn:

Reduser risikoen for et dårlig kjøp

Planlegger du ferie på hjul med campingvogn kjøpt brukt? Mange velger campingvogn til 200.000 kroner i stedet for hytte til millioner.


Sjekk vognen for fukt- og råteskader, gjerne ved hjelp av profesjonelle som har riktig måleutstyr

Gjenganger hos Forbrukerrådet

Trøbbel med fukt og råte er en gjenganger hos Forbrukerrådet, og tipsene er soleklare:

– Bruk skriftlig kontrakt og få vognen sjekket for fukt, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. – Spør hvordan vognen er lagret på vinteren, utendørs eller innendørs, og hvordan den er vedlikeholdt, råder markedssjef Lars Thomas Eriksen i Norsk Caravan Club.

Litt hus og litt bil

Kjøp av campingvogn er nærmest en krysning av bilkjøp og huskjøp, og inneklimaet i vognen påvirkes av et fuktig norsk klima. Derfor anbefaler Forbrukerrådet å få profesjonelle til å sjekke vognen for fuktskader og råte. Selgeren har plikt til å opplyse om det skulle være råteangrep, men Forbrukerrådet påpeker at det er begrenset hvor mye du kan forvente av kunnskap om slikt hos selgeren. – Er vognen gammel og har stått ute må du regne med noe fukt. Det regner mye i Norge, også om sommeren, sier Ingeborg Flønes. Nyere campingvogner er bedre sikret mot fukt- og råteskader enn eldre. – Dette handler om hvilke materialer som er brukt og hvor motstandsdyktige de er. Spesielt isolasjonen har blitt bedre de siste årene, sier Lars Thomas Eriksen.

Banken kan eie campingvognen

I likhet med en bil kan det være heftelser knyttet til campingvognen. Forrige eier kan altså fortsatt ha lån med sikkerhet i vognen. En rask sjekk med registreringsnummeret i Brønnøysundregistrene avdekker om det er pant i campingvognen. Har du tenkt å kjøpe brukt campingvogn med heftelser, er det viktig å bli kvitt heftelsen først. For banken spiller det nemlig ingen rolle om vognen har fått ny eier. Banken har fortsatt sin pant, og kan kreve campingvognen tilbake om ikke forrige eier betaler avdragene. I verste fall sitter du med en annens gjeld på en campingvogn du allerede har betalt for.

Har du riktig førerkort?

Norsk Caravan Club anbefaler å ha med seg en sjekkliste når man skal kjøpe campingvogn. – Det er lett å la seg blende og forhaste seg når man kommer over en vogn som ser bra ut, enten det er privatkjøp eller hos forhandler, sier Lars Thomas Eriksen. Norsk Caravan Club registrerer at mange unge kjøper campingvogn i stedet for kostbar hytte. Som nybegynner er sikkerhet spesielt viktig, og ikke minst gjelder det å sjekke at du kan trekke vognen med det førerkortet du har. – Vekten av bil og henger kan fort kreve klasse BE i stedet for bare den vanlige klasse B, påpeker Eriksen. Norsk Caravan Club arrangerer i tillegg sikkerhetskurs, og disse passer både nybegynnere og garvede campere som trenger gjenoppfriskning for å være trygge i trafikken. (Kilde: Norsk Caravan Club)

Sjekk dette når du kjøper campingvogn:

• Forbrukerrådet har en fiks ferdig kontrakt (pdf) for kjøp og salg av campingvogn. • Sjekk vognen for fukt- og råteskader, gjerne ved hjelp av profesjonelle som har riktig måleutstyr. • Spør hvordan vognen er lagret utenfor sesong. Innendørs lagring gir mindre fare for fuktskader. • Sjekk om det er heftelser på vognen, altså om forrige eier har lån med sikkerhet i vognen. • Husk at en campingvogn også skal ferdes sikkert på veien, og bremser, lys, dekk, kobling og hjuloppheng og andre sikkerhetsdetaljer må være i orden. • Sjekk også tilstand på varmeanlegg, gassanlegg, toalett, tanker, puter, gardiner, ventiler, vinduslister og tetting, støttehjul og opplegg for fortelt • Kan du trekke vognen med din bil? Det kan hende du trenger en annen førerkortklasse siden vogntogets totalvekt blir høyere enn den førerkortklassen du har tillater. Du finner lett ut dette hvis du har registreringsnumrene for hånden; prøv Statens vegvesens tilhengerkalkulator. • Hvor tung henger kan tilhengerfestet ditt trekke? Ofte står dette skrevet på selve hengerfestet. Et dårlig eller underdimensjonert hengerfeste kan føre til katastrofe i trafikken. • Norsk Caravan Club har en rekke gode ekspertråd på sine nettsider både om kjøp, campingferie og vedlikehold.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden