Kjøp av vogn – uten besvær
Spør eksplisitt om fukt
– Bruk skriftlig kontrakt og få vogna sjekket for fukt, sier regiondirektør Torgeir Øines ved Forbrukerrådet i Nordland.
For å hjelpe folk har Forbrukerrådet laget en kontrakt for kjøp av campingvogn som du kan laste ned gratis på Forbrukerrådets nettsider. Når du kjøper campingvogn av en næringsdrivende, så spør eksplisitt om fukt. Etter forbrukerkjøpsloven skal selger kunne gi deg alle nødvendige opplysninger, ellers kan du klage på kjøpet i etterkant.
– Få med et punkt om fukt i kontrakten og hva selger svarte, og du er godt sikret, legger regiondirektøren til.
Skaff deg profesjonell hjelp
Kjøper du av en privatperson har du begrensede rettighetter etter loven, så her må du være enda mer på vakt.
– Det beste er å få undersøkt vogna for fukt av en profesjonell, sier Torgeir Øines.
Det finnes flere firmaer som tilbyr fuktmåling. Det kan være en lønnsom investering. Selger har opplysningsplikt, men er selger en privatperson, er det begrenset hvor mye du kan forvente av kunnskap om fukt.
– For øvrig: Er vogna gammel og den har stått ute må du regne med noe fukt. Det regner mye i Norge, også om sommeren dessverre, legger Torgeir Øines til.
Sjekk om det er pant i vogna
– Ved å ta en titt i Brønnøysundregistrene kan du finne ut om det er registrert heftelser på campingvogna. Dette er viktig så du ikke risikerer å få en annens gjeld på kjøpet, tipser Øines.
Ofte følger plassen med, men her gjelder vanlig avtalerett. Hvis avtale om plassleie er en vesentlig del av avtalen, kan det være en mangel at den likevel ikke følger vogna.
–Vår erfaring er at plasskontraktene ofte er muntlige, og med dårlige vilkår for den som leier, sier Torgeir Øines.
Det er fri avtalerett for plassleie. Du er beskyttet mot urimelige vilkår, men det er ingen standardregler som er utarbeidet på området. Så her må du passe på slik at du ikke inngår en kontrakt som du ikke kan leve med.
– Hvis det avtales depositum for tomta, så bør den stå på egen konto, slik at du har en viss kontroll, sier regiondirektøren.
– Følger du sjekklisten for plassleie, bruker skriftlig kontrakt, får vogna målt for fukt og sjekker om den er pantsatt før du inngår handelen, så slipper du mange uheldige overraskelser, sier regiondirektør Torgeir Øines ved Forbrukerrådet i Nordland.
For å unngå problemer har Forbrukerrådet laget en sjekkliste for plassleie:
•Hvordan kan man si opp plassen?
•Er leien løpende eller tidsbegrenset?
•Hvordan reguleres leien?
•Er det egen depositumkonto?
•Hva slags forpliktelser har leietaker og utleier?
•Hva sier ordensreglene?
– Følger du sjekklisten for plassleie, bruker skriftlig kontrakt, får vogna målt for fukt og sjekker om den er pantsatt før du inngår handelen, så slipper du mange uheldige overraskelser, sier regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold.