Vintercamping

Bobil i vinterland

Det er kveld på fjellet, og sola har trukket seg ned bak fjellene. Tilbake er et blålig lys og kuldegrader som omkranser de oppvarmede bobilene.

Ikke alle bobiler og campingvogner blir stuet vekk når frosten kommer. Mange av dem er i dag tilpasset vinterbruk, og flere og flere oppdager gleden ved bobilturer også i den kalde årstida. Din Fritid tok turen til Skeikampen og fikk oppleve vinter-Norge fra sin beste side.


Segalstad Seter Camping er en populær plass for bobiler og campingvogner. Denne delen av campingen er et ekstra tilbud som bare er åpen fra september til mai. Skiløyper finnes rett utenfor døra.

Tyrived i bålpanna

Det lukter godt rundt bobilen til Finn Arne Melsåsen og Hilde Eian . De har tatt turen fra Austmarka ved Kongsvinger til Skeikampen for en ukes opphold i det flotte vinterlandskapet. Såfremt det ikke er for mange kuldegrader gleder de seg over å sitte ute rundt bålpanna fylt med medbrakt tyrived for å spise lunsj.

– Etter 30 år med campingvogn på fast plass, kjøpte vi for seks år siden bobil. Overgangen var som dag og natt. I år var vi i Nord-Norge, og med bobil er det mye lettere å stoppe på plasser for å se og oppleve natur og utsikt, sier Finn Arne Melsåsen til Din Fritid.

– Vi er pensjonister nå etter å ha vært mange år til sjøs. Da vi kjøpte bobil hadde vi bestemt oss for å kjøpe en bil vi kunne bruke hele året. Vår bobil har vannvarme, varme i gulv, frostfrie rør og frostfri spillvannstank, så vi er ikke redde for kulda med denne bilen. Den er varm nok til å bo i ned til 35 minusgrader, forteller Finn Arne.


Finn Arne Melsåsen og Hilde Eian fra Austmarka har funnet roen rundt bålpanna fylt med medbrakt tyrived. Familien gleder seg over å bruke bilen hele året. Et krav da de gikk over til bobil etter 30 år med campingvogn var å kjøpe en modell som greit tåler tosifrede minusgrader.

– Alt vannet tømmer vi ut mellom vinterturene våre. Vi åpner alle kraner og lar bilen stå med god varme på i et par dager. Jeg bruker ikke noe form for frostvæske. Varmen tørker opp det lille som er igjen etter tømmingen, og jeg har aldri i disse årene opplevd problemer med frosten, sier Finn Arne.

– Strømtilførselen her på campingplassen har bare 10 ampere, det burde vært 16. Spesielt på vinterstid når sikringene fort kan ryke. Jeg vil også minne på hvor viktig det er å trekke strømkabelen helt ut om du bruker trommel. For mange år siden var vi på vintercamp i 30 kuldegrader og hadde for tynn skjøteledning - som egentlig var midlertidig. Da vi hadde satt strøm og varme på for fullt, smalt det under vogna. Det var kabelen som hadde smeltet, og det kunne i verste fall blitt brann. Etter denne opplevelsen er jeg nøye med å bruke godkjent strømkabel, og vil også anbefale å ha med varme klær i tilfelle strømmen skulle gå eller gassflaskene bli tomme, sier Finn Arne.

 

Med barnebarnet på bobilferie

– I år bor datteren vår og familien på hotell, med unntak av barnebarnet Marte på 9 år, som heller vil bo i bobilen med besteforeldrene enn å være på hotellet, forteller Else Faugli til Din Fritid.

Barnebarnet trives med bobillivet og bruker vinterdagene til langrenn, slalåm eller snøbrett.

– Vi spiller kort, vri åtter og har quiz. Det er veldig trivelig, sier Else, og Marte nikker fornøyd.

Familien fra Mysen og Kolsås er godt kjent på Skeikampen etter mange besøk gjennom 20 år.


Else Faugli koser seg med barnebarnet Marte på 9 år på fjelltur med bobilen. For Marte er dagene fylt med langrenn, snøbrett og slalåm. På kveldene blir det kortspill og quiz med bestemor Else i en god og varm bobil.

– Vi trivdes godt med campingvogn, dro den med oss land og strand rundt. Aldri fast plass. Campingvogn har vi hatt i 40 år. Når vi blir spurt om hvor vi har vogna, svarer jeg at den har vi bak bilen, forteller bestefar Gøran med et smil.

– Tanken om bobil kom for 3 år siden. Da planla vi en tur til Finnmark. Bobil ble kjøpt og Finnmarkstur ble det. 5400 kilometer ble det på den reisen, men vi deler på kjøringen, så da er det ikke slitsomt. Campingvogn har vi ennå. I fjor brukte datteren og familien vogna her på Skeikampen, mens vi brukte bobilen, forteller Else.

– Når vi er på fjellet i påsken er vi tilkoblet strøm, har all varmen på, og så fyller vi vann på anlegget. I bobilen er det spillvannstank, hos oss er den ikke isolert, men det renner jo vann hele tiden. Har ikke vært ute i riktig kulde ennå, altså under 10 kuldegrader. Det har gått bra med vannet så langt, men hvis det blir kaldere må vi ta bedre forholdsregler, sier Gøran Faugli.

På vinterstid har vi nok vært mest ute med bobilen i vinterferiene og påske, men vi planlegger å bruke bilen mer i helger for skiturer. Tror nok at vi holder oss til vannkanner og ikke fyller opp vannsystemet da. På campingvogna brukte vi ekstra bøtte under spillsvannstanken, det kan en jo gjøre under bobilen også, tror Gøran.


“Den blå timen” er den mest magsike i døgnet.

Den blå time

To ganger daglig - like før soloppgang og like etter solnedgang - opplever du blåtimen. Den varer 20-40 minutter, alt etter været og hvor i verden du befinner deg.

Den blå timen kommer av det franske uttrykket «l’heure bleue», som viser til perioden med tussmørke hver morgen og kveld når det verken er fullt dagslys eller helt mørkt, og himmelen har en annen blåfarge enn om dagen. Fenomenet skyldes Rayleigh-spredningen av sollyset. Betegnelsen forklarer spredningen av blått lys i atmosfæren, noe som gjør himmelen blå. Fenomenet foregår ved at blått lys blir reflektert i atmosfæren og reflekteres videre utover dagen. Når solen går ned vil lyset forsvinne, og himmelen blir svart.

Den blå timen blir regnet som spesiell på grunn av lyskvaliteten på denne tiden av dagen, og både selve uttrykket og det naturfenomenet det refererer til, blir mye brukt i kunstnerisk sammenheng og i populærkulturen.

Sjekk når solen står opp og går ned i ditt område på bluehoursite.com (ekstern link, åpnes i separat vindu) og vær ute i god tid!

Kilde: Wikipedia

 

Piggdekk

– Jeg vil minne andre som ønsker å bruke bobilen vinterstid om at en må se på type varmeanlegg - og legg gjerne til gulvvarme. Ha gode vinterdekk - min erfaring er at det er best med piggdekk. Liker det ikke, men erfaringen min er at det er tryggest med piggdekk for å komme seg opp bakkene til skistedene. Jeg tror nok at jeg ville ønsket meg isolert spillvannstank og vannbåren varme om jeg skulle valgt ny bil. Luftvarme er ikke så effektivt som vannvarme når kulda biter.

Det første jeg gjorde da jeg fikk bilen var å understellsbehandle den, så det anbefaler jeg hvis bilen skal brukes om vinteren og det er mye kjøring på saltede veier, avslutter Gøran.


Husk at skal du vintercampe, må du huske å ha bra vinterdekk - helst piggdekk - og et godt fungerende varmeapparat.

Hjelper hverandre

– Bobil- og campingfolket er flinke til å hjelpe hverandre. Spesielt på vinterstid kan det oppstå utfordringer. Jeg har ikke erfaringer selv, men skjer det noe uforutsett er det alltid noen her på campingen som kan hjelpe eller komme med gode råd, forteller turistvert og daglig leder på Segalstad Seter Camping, Terje Seielstad, til Din Fritid.

– I sommer har vi oppgradert sanitæranleggene våre. Nye automatsystemer for betaling. God tilgang til dusjer, toalett og oppvaskmuligheter. Vinterstid har vi ikke tømming av gråvann ute, så da må en ta gråvannet på kanner og tømme det innendørs på sanitæranlegget, sier Seielstad.

Segalstad Seter Camping ligger i destinasjon Skeikampen på 800 meter over havet, kun 200 meter fra alpinanlegget og et snøballkast fra flotte turskiløyper. Campingen har 180 plasser hvorav 55 er helårs og 20 er gjesteplasser. I vintersesongen disponeres et ekstra område hvor det er plass til 60 enheter, alle med strøm.


Segalstad Seter Camping ligger i destinasjon Skeikampen på 800 meter over havet, kun 200 meter fra alpinanlegget og et snøballkast fra flotte turskiløyper.

– Vi har lagt opp strøm i dette området også. Det er gravd ned kabler for 10 ampere. Mange bobiler og campingvogner bruker mye strøm, men de trenger ikke å bruke alt hele tiden, sier Seielstad.

– Strømmen er dyr, effektavgiften og nettleien drar kostnadene til værs. Skal el-systemet oppgraderes til 16 ampere må det meste graves opp, og det blir store kostnader som igjen vil slå ut på gjestenes pris for parkeringen.

– Vi trives godt med bobilfolket som kommer til oss. Fastliggerne synes det er fint med nye ansikter og liv i leiren. Det er også gamle gjester som før var fastliggere som nå kommer innom med bobil for å kose seg på kjent grunn, forteller turistvert Seielstad fornøyd.

– Skal du hit i påsken eller vinterferien må det forhåndsbestilles. Jeg anbefaler å alltid bestille på forhånd når man skal vintercampe, sier Seielstad.

Skeikampen

Segalstad Seter Camping

180 plasser (55 helårs)

20 gjesteplasser

Strøm

Kabel-TV

Sanitæranlegg m/dusjer, vaskerom, vaskemaskin, tørketrommel, tømmested for campingdoer, salg av propan.

I vintersesongen utvides tilbudet med ekstra plass til 60 bobiler/campingvogner, alle med strøm, i perioden 15. september til 1. mai.

Kr 300 per døgn med strøm

Kr 350 per døgn med strøm i påske

Segalstadsetervegen 62b,

2652 Svingvoll

Tlf. 90188751

Segalstad Seter Camping

GPS 61.336097, 10.091726

 

På forsiden