: Vintercamping - mot nord eller sør? | Din Fritid

Vintercamping - mot nord eller sør?

Har du tenkt over at vintercampingturen ikke alltid trenger å gå mot nord, men at du også kan reise sørover? Det er fantastiske feriemuligheter begge steder, men vintercamping er veldig ulikt om du velger å sette kursen mot kontinentet i stedet for nordover.

Annerledes

Generelt for begge typer vintercamping er at du kan glede deg til en herlig og annerledes ferie. Vintercamping er ikke som sommercamping, at været er annerledes sier seg selv. Men hele måten du camper på er annerledes og krever annet utstyr. Hvis du er i tvil om din campingvogn eller bobil klarer kuldegradene, så få den for sikkerhets skyld undersøkt hos en forhandler. Ofte er det kun små justeringer som skal til.

Gode veier

Det er naturligvis lenger å kjøre til en skidestinasjon i alpene enn i den norske fjellheimen. Men milene går unna i et helt annet tempo og veiene sørover er stort sett ryddet for snø - uansett hvor mange kuldegrader det er. Det er et godt utvalg meget bra utstyrte rasteplasser på veien sørover - så det er lettere å ta seg pauser. I Norge og Sverige, med unntak av Sør-Sverige hvor forholdene minner om Danmark, har man tradisjon for å kjøre etter forholdene - altså både på veier med snø og is. Det er ikke farlig, men det tar tid.


Husk gode vinterdekk, det er spesielt viktig.

God tid

Været er uansett som det er, sett av god tid til reisen og kjør inn til siden og lag en kopp kaffe hvis uværet skulle slå til. Her er det en kjempefordel med å ha sitt eget ”hus” med på kroken. Når campingplassen ligger høyt kan det være vanskelig å kjøre campingvognen de siste kilometerne til selve campingplassen – om den ligger i terrenget. Men mange campingplasser tilbyr å kjøre campingvognen på plass, oftest med en traktor, det siste stykket. Still vognen på en parkeringsplass i byen, for eksempel ved et kjøpesenter hvor det er god plass og få noen fra campingplassen til å hente vognen for deg. Eller så kan du bestille denne tjenesten hjemmefra, det er som regel gratis!

Camping i snøen

Campingplassene er også veldig forskjellige. Nordpå er de som regel meget enkle med kun de mest nødvendige fasiliteter som toalett, bad, tørkerom og kjøkken. Til gjengjeld ligger campingplassene ofte midt i skiterrenget, slik at du kan stå på ski helt inn til forteltet. Sydover må du ofte gå eller bruke en ”skitransport” for å komme til de nærmeste heisene, og mulighetene for langrenn er mange steder ganske begrenset rett ved campingen. Når vi snakker om langrenn er det ofte under 50 km med spor på grunn av at mange vintercampingplasser ofte ligger sentrumsnært. Felles for plasser både i nord og syd er naturligvis snøen og naturen som er rett utenfor døren.

Aktiviteter

Det varierer mye hvilke aktiviteter som er utenfor campingplassen. Hestekanefart, hundeslede, barneområder, skøyteløp, truger og så videre. Her er det helt individuelt for hver destinasjon hvor mye som tilbys. Generelt sett er det slik at jo større campingplassen er jo flere aktivitetstilbud finnes det. Det er lurt å sjekke før du camper - spesielt om du ikke kun har lyst til å stå på ski i ferien. Vintercamping betyr ikke nødvendigvis kun ski, sørover er campingplassene ofte veldig gode på velvære. Hvis det ikke tilbys på selve campingen så er det ofte et tilbud i nærheten. En del campingplasser har imponerende velvære-anlegg - ofte i sammenheng med treningstilbud.


Det er mange fantastiske opplevelser som venter på vintercamping.

Mat og drikke

Vintercamping uten god mat og drikke duger ikke. Den gode maten kan selvsagt tilberedes hjemme i campingvognen eller bobilen. Men om du liker å spise ute til gode priser er mulighetene uante i landene rundt alpene. Matkulturen er et kapittel for seg selv, her finner du ikke bare spennende mat – men også mat av meget høy kvalitet og ikke minst til helt andre priser enn vi har i Norden. Det å spise og drikke er en viktig del av ferien sydpå, og det gjelder uansett om du foretrekker å spise ute eller å ta med lekre ting hjem i vognen. Husk grillen: Grillmat smaker godt også om vinteren. Mer inne enn ute Vintercamping er virkelig annerledes enn sommercamping. Ikke bare på grunn av været og temperaturen. Mange sitter og hygger seg inne i campingvognen med varm kakao og en god bok. Det er en helt annen stemning på campingplassen om vinteren. Selv om det er kaldt er folk ute midt på dagen. Barna aker og bygger snømenn og huler. Folk går og ordner med sine vogner eller bobiler og måker snø av taket. Sydpå vil du oppleve en helt spesiell ting: Snøbar. På flere plasser i Østerrike er det konkurranse om hvem som kan bygge den flotteste snøbaren. Her møtes man etter en hel dag på ski til en helt unik afterski, hvor folk etter min smak er 100 ganger mer hyggelige enn de man finner nede i byen med berusede folk og høy musikk. Fordelen med afterski på campingplassen er også at det ikke er langt til sengen - om det skulle gå galt med promillene.

Tips til nybegynnere

Hvis du er helt ny i forhold til vintercamping kan jeg anbefale at du finner en vintercampingplass så nærme din bopel som mulig. Da slipper du å tenke særlig på transporten i første omgang. Reis også gjerne sammen med noen andre som har prøvd vintercamping før. Hvis du ikke kan det så skal ikke jeg hindre deg. De mest vennlige personer jeg noensinne har møtt på alle mine reiser har jeg møtt på camping. Har du et problem eller et spørsmål, spør naboen eller campingplassjefen. Du blir ikke skuffet. God tur! Følg Anne-Vibekes reiser på facebook.com/annevibekerejser

Nord vs Syd

Fordeler med å vintercampe mot nord: Avstanden, mindre reiseutgifter Språk Gjenkjennelse Bo midt i bakkene Flere steder med langrenn Fordeler med å vintercampe mot syd: Flere skisportsteder Større byer og mer liv Flere campingplasser med moderne fasiliteter Billigere å spise ute Afterski

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden