: Lagde sitt eget campingtun | Din Fritid

Lagde sitt eget campingtun

Med to vogner på vintercamping får både foreldre og barn det fristedet de søker etter.


Familien Sæbø har satt opp to vogner på plassen i Tydal. Foto: Frank Skaufel

Eget tilholdssted

Det er to grunner til at Irene og Ragnar Sæbø valgte å sette to vogner på campingplassen i Tydal. Den største vognen ble etter hvert for upraktisk å fare med på sommerferiene, og derfor investerte de likegodt i en mindre kjørevogn. Hvor den skulle lagres var et spørsmål før de gikk til innkjøp, men løsningen var like enkel som genial. Den kunne plasseres sammen med den store på vintercampingen på Stugudal Camping, og dermed oppfylte Sæbø også sitt andre ønske, nemlig at barna fikk sitt eget tilholdssted. – Når barna kommer i tenårene er det ikke alltid like moro å være med foreldrene på campingtur, men med en egen vogn kan de gjøre mer som de vil, sier Ragnar Sæbø.


Kabes romslige Royal 780 BGXL har god plass, og med barna i egen vogn kan køyesengen benyttes som lagerplass. Foto: Frank Skaufel

Campingveteraner

Familien Sæbø er å regne som campingveteraner. Selv er husbonden vokst opp med campingvogn, og da han selv stiftet familie var ikke veien lang til nærmeste campingforhandler. Først kjøpte han en Bjølseth, som ble byttet ut med en Hobby-vogn. Etter to år skiftet han tilbake til en ny Bjølseth-vogn, før han i 2009 gikk over til en ny Kabe 780 Royal BGXL 2009-modell. Vognen har utstyrsmessig noe av det beste man kan få på markedet. Med en bredde på 2,50 blir den mer enn nok romslig for familien på fire. De første årene med vintercamping hadde de et spikertelt av det enkle slaget, men i 2008 kjøpte de inn et godt isolert spikertelt på 13 kvadratmeter som de benytter både som gang og TV-stue. – Vi har tilbrakt ni år her i Stugudal, og er blant de som har vært her lengst. Den store Kabe’n brukte de også til å farte rundt om somrene. Problemet var at vognen var så stor at de følte at feriene måtte planlegges ned til minste detalj. De fikk trøbbel med å komme inn på campingplassene. På våren ringte Ragnar rundt til egnete steder og bad om hjørnetomter, for å være sikker å få buksert den store vognen på plass. – Dermed måtte vi bestille på et sted fra dato til dato, og mistet noen av friheten med å bedrive camping i sommerferien.


Anders (t.v.) og Vegard kan velge om de vil se TV sammen med foreldrene i spikerteltet eller alene i sin egen vogn. Foto: Frank Skaufel

Barna skal trives

For Irene og Ragnar er det viktig at barna Anders (15) og Vegard (12) er med på campingturene på vinteren. Omtrent hver annen helg kjører familien de drøye ti milene mellom hjemplassen Stjørdal og Stugudal. I tillegg benyttes vinter- og påskeferien i campingvognen. – Barna sover i den minste vognen, men de benytter den også til å se TV hvis vi ønsker fred til å lese og slappe av i den store. Den minste vognen er like mye i bruk som den store, med unntak av hvis jeg og Vegard tar en tur alene en helg. Da oppholder vi oss naturlig nok i den største, sier Ragnar. Fleksibilitet er blitt et nøkkelord for Sæbø. Med to vogner står både barn og foreldre mye friere til å velge. – Hvis barna vil ha med en kompis, er det nå helt uproblemtisk og dessuten artigere for dem. Ragnar har ordnet det slik at TV-koblingen kan flyttes mellom vognene, slik at barna kan se TV der. – Vi ser lite TV, og da er det greit at barna i fred og ro kan titte mens vi gjør noe annet. Likevel er det slik at familien som oftest er samlet i spikerteltet. Tenåringer sitter gjerne lengre oppe om kveldene, og sover også lenger om morgenene. Med egen vogn styrer de dette selv. Stugudal har to campingplasser med mange titalls fastliggere, men er også kjent som et yndet sted for hyttefolk. Hele tusen hytter finnes i den lille bygda. – Vi har snakket om å bygge hytte, men synes det har vært for dyrt. Slik vi har fått det nå fungerer det like bra med campingvogner, sier Ragnar.


Selv om Kabe’s Ametist er smalere og kortere enn Royalen, har familien Sæbø god plass rundt sittegruppen, som også kan benyttes til soveplasser Foto: Frank Skaufel

Kortere og lettere

For halvannet år siden gikk de til innkjøp av en bruktvogn, en mindre Kabe. Denne gang en Ametist 2009-modell med 2,30 meters bredde. Lengden er halvannen meter kortere enn den store. Totalvekta (1500 kg) er også 500 kilo lettere enn Royalen, noe som gjør at det blir noe billigere å kjøre langturer. Begge vognene har Alde vannbåren oppvarming, og da er familiemedlemmene sikre på å ikke fryse på beina. – Vi vurderte å kjøpe en billigere vogn, men vi var bevisste på at vi også ville bruke den om vinteren. Derfor ble det en Kabe. I tillegg er den minste vognen utrustet med en fast markise, etter konseptet som bobilene benytter. Dermed er ikke fortelt nødvendig å medbringe når familien setter av gårde. Dessuten er vognen utstyrt med en termostartstyrt vifte i sovedelen, slik at frisk luft kan sendes inn i vognen på hete sommernetter, mens stekeos blir sendt ut når det er ønskelig. – Med en kortere og smalere vogn ble det straks enklere for oss. Nå kan vi kjøre rundt på somrene og ta inn på campingplasser uten å bestille på forhånd. Vi drar alltid på en langtur hver eneste sommer, og med en kjørevogn blir feriene mer fleksible.


Inne i den minste vognen har familien Sæbø fire separate sengeplasser. Ragnar viser skapkøyen som minstemann Vegard sover i. Foto: Frank Skaufel

Lettere med helgeturer

Familien har ikke bestemt seg for hvor turen går denne sommeren. – Danmark, Öland i Sverige og vestlandet er aktuelle reisemål. Vestlandet hadde vi ikke kunnet dra til med den store vognen, sier Ragnar. Ellers blir vognen også benyttet til helgeturer gjennom sommeren, og i fjor besøkte familien Sæbø blant annet Atlanterhavsveien, Ålesund, Molde, Geiranger og Åndalsnes. – Det er blitt mye enklere enn da vi dro med den store vognen, og i år planlegger vi å dra på Strynefjellet og til Geiranger. Dessuten frister det å dra noen turer til Fosen og Valdresflya. Selv om Amestisten er mindre, har familien likevel valgt å satse på komfort. Fire sengeplasser er alltid oppredd når de drar på tur. En dobbeltseng til ekteparet, mens barna sover på en enkeltseng ved siden av dobbeltsengen og i en skapkøye som holder god standard. Enkeltsengen kan også gjøres om til en liten sittegruppe for yngste. I tillegg kan den store sittegruppen i den andre enden av vognen benyttes til soveplasser hvis det skulle være nødvendig. – Vi har også med et lite tomannstelt. Er været fint, hender de at guttene sover der, forteller Ragnar.

Campingdriveren positiv

Samtidig som den nye vognen ble innkjøpt, holdt Ragnar en dialog gående med Jomar Grytbakk, som styrer Stugudal Camping. Tomtene på campingplassen er store, og man får aldri følelsen av at campingplassen er overfylt, selv om hver eneste plass er utleid. For familien Sæbø, som holder til ved yttergrensen, var tomten ekstra stor og tanken om å plassere kjørevognen der begynte å ta form. – Vi måtte ha et sted å lagre vognen, og da er det mye bedre å plassere den her slik at den blir brukt. Grytbakk var ikke uenig, og sammen kom de frem til en løsning som begge kunne akseptere. – Jomar satte opp en egen 16 ampers strømkurs for den minste vognen, og vi betaler vinterleie for å få lov til å stå der samt strømforbuket. Vi henter den ned på våren, og kjører vognen tilbake når vintersesongen tar til. Utenfor den minste vognen har Ragnar satt opp et lite fortelt, som benyttes til bod og gang slik at barna slipper å dra snøen inn i vognen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden