: Stor forskjell på brukerne i Europa | Din Fritid

Stor forskjell på brukerne i Europa

Nesten halvparten av skandinaviske caravanister drømmer om ferie ved Middelhavet, og det vi nordmenn liker aller best når vi er på ferie på hjul - er å bruke tid sammen med venner og familie, viser en stor undersøkelse om ferievanene til kunder fra ni ulike europeiske land.


Hovedaktiviteten på ferie med bobil eller campingvogn er lik for hele Europa: Å slappe av!

Det er Erwin Hymer-gruppen som i en stor undersøkelse har kartlagt 3800 bobil- og campingvogneiere over hele Europa. Målet var å finne likheter og forskjeller mellom de ulike landenes caravankultur. Resultatet er interessant, og tydeliggjør hvorfor det er så mange ulike vaner og ønsker hos brukerne.

Liker best vogn

Nettundersøkelsen ble gjennomført våren 2018 og viste noen klare forskjeller: For eksempel foretrekker flertallet av britiske, nederlandske og svenske brukere campingvogn, mens italienerne klart foretrekker ferie i bybobiler og bobiler. En ting som var nesten helt likt i alle land var at den gjennomsnittlige campingvogn-eieren i Europa er 39 år gammel, bor i en husstand på tre mennesker og er ansatt.

Stefan von Terzi fra Erwin Hymer Gruppen forklarer hvorfor de har gjennomført den store undersøkelsen: 

– Vi ønsket å vite hva som er viktig for kundene i det europeiske caravanmarkedet. Ulikehetene som kommer frem i studien vil hjelpe oss med å bedre justere våre fremtidige tilbud til våre målgrupper.

Hovedkonklusjonen fra undersøkelsen er at det å være caravanist sprer seg til alle samfunnslag. Trender som ses i andre sosiale sammenhenger, vil også få innflytelse for denne bransjen. 


Hele 41 prosent av franske caravanister har vært på vintercamping. På europeisk basis er dette tallet 35 prosent.

Felles hovedaktivitet

Nederlenderne, franskmennene og sveitserne har 14 dager på sin hovedferietur. Mens britene kun ligger på sju dager har vi i snitt 10 dager til rådighet, ifølge undersøkelsen.

Den foretrukne felles aktiviteten på tur er å slappe av (89 prosent), etterfulgt av dagsturer og å besøke turistattraksjoner. Italienere og franskmenn er kanskje ikke så overraskende de ivrigste syklistene.

Tyskerne skiller seg ut fra alle de andre landene med sin sterke dragning til Nordsjøen og Østersjøen. Det er også en tydelig trend at nederlendere ofte har fjellandskap høyt på sin liste over reisemål.

I dag er det omtrent like mange som reiser på ferie i campingvogner som i bobiler. Resultatene av studien viser at denne trenden kanskje snart endres. 41 prosent av de spurte ønsker å kjøpe en bobil som deres neste kjøretøy, og nesten samme antall (38 prosent) ville ha en bybobil. Derimot ville bare 21 prosent velge campingvogn. Det vil si at i europeisk sammenheng er det kun en tredjedel av de som har campingvogn som ville kjøpe en ny som deres neste fritidskjøretøy.


På campingplassen er brukerne enige om at en velholdt campingplass er aller viktigst. Nest ut er rene og attraktive sanitærforhold og god plass og passe avstand til naboer.

Egenskaper

Viktige funksjoner for et nytt fritidskjøretøy inkluderer god isolasjon og en komfortabel sittegruppe (83 prosent hver). Rikelig med lagringsplass (79 prosent) er også høyt på listen. Men smaken er forskjellig her: Franskmennene verdsetter høyt en mikrobølgeovn. Dette gjelder også de engelske og svenske kundene, som har en tradisjonell ovn på sin ønskeliste. For italienerne er et kjøkken som er så stort som mulig, air condition og en stor dobbeltseng viktigere enn for noen andre nasjonaliteter.


Middelhavet står øverst på ønskelisten for de som ferierer på hjul. Gledelig er det at Nord-Europa kommer på en god andreplass.

Apropos senger

Den mest populære sengeløsningen for tiden er en frittstående dobbeltseng, queen size-seng, som har adkomst fra begge sider. Unntaket er tyskerne som foretrekker en tverrstilt seng. Separate enkeltsenger står i følge undersøkelsen høyt i kurs i  Sverige (25%) og Østerrike (23%). For vår egen del kan vi også trygt slå fast at dette også gjelder Norge. Enkeltsenger er direkte upopulære i Frankrike og Italia. Østerrikere og sveitserne ønsker seg en seng som er så stor som mulig.

Privatutleie kommer

Undersøkelsen omfattet også spørsmål rundt utleie, og det viser seg at yngre folk gjerne leier ut sin bobil eller campingvogn, mens det blant den eldre delen av kundene ikke var særlig interessant å vurdere dette.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden