Langtur med elbobil: Med e-Crafter til Nordkapp | Din Fritid
Langtur med elbobil

Med e-Crafter til Nordkapp

VW-entusiast Frank Eusterholz hadde en drøm om en skikkelig elektrisk langtur. Tyskeren, som er bosatt på Samsø i Danmark, ville gjerne vise at det er mulig å reise miljøvennlig på langtur.

 


Lav puls er en forutsetning.

Turen til Nordkapp foregikk i august i år, og ble forberedt ved at varebilen ble utstyrt med en Living Box-campinginnredning fra selskapet PlugVan. Dermed var seng, kjøkken og oppholdsrom i boks.

Total reiselengde var 7500 kilometer fra Hannover til Nordkapp og tilbake igjen. Bilen har en rekkevidde på 173 kilometer (etter NEFZ-standarden). Det høres frustrerende lite ut, men rekkevidden var overraskende nok ikke noe problem på denne langturen, forteller Frank.

– Du må bare tilpasse deg, sier han. Han brukte bevisst stoppene på ladestasjonene som en berikelse av turen. Det ble naturlig å senke farten og kjøre på en så energiøkonomisk måte som mulig, noe som også bidro til at jeg på slutten av dagen var mer uthvilt enn normalt, forteller han. Av utfordringer trekker tyskeren frem strekningen nord for Alta. Her finnes det ikke hurtigladere tilgjengelig, og å lade fra en stikkontakt tar minst fem ganger så lang tid.

Høydepunkter

Turen hadde mange høydepunkter. Det å ankomme Nordkapp var det mest emosjonelle øyeblikket. Å nå reisens mål etter en tur som mange trodde var umulig, var et stolt og følelsesladd øyeblikk. Den morsomste veistrekningen var Trollstigen: De bratte hårnålssvingene opplevde Frank som både krevende og morsomme å kjøre. I bunnen av Trollstigen hadde elvarebilen 100 km rekkevidde. På toppen, bare noen få kilometer senere, var rekkevidden nede i 50 kilometer. Frank kjørte så Trollstigen ned igjen, og tilbake på startpunktet viste måleren 90 km rekkevidde. Et godt eksempel på hvor bra regenerering av energien fungerer. Som sjåfør av et elektriske kjøretøy utvikler du raskt en følelse og forståelse av hvordan kjøretøyet reagerer. Kombinert med litt mental regning mens du kjører, får du raskt erfaring med hvor langt du virkelig kan komme.


Målet er nådd!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden