: Test 2004: Hva kan bilen trekke | Din Fritid

Test 2004: Hva kan bilen trekke

Er du usikker på hvilken campingvogn bilen din kan trekke? Da er det to forhold du skal være klar over, førerkortet ditt og bilens vognkort. Eier du allerede en campingvogn regner vi med at du vet hvor mye din egen bil kan trekke, og at du har lov til å trekke vognen du eier. Er du derimot førstegangskjøper kan det hende du lurer på om vognen du har sett på passer til din bil.


Førerkort klasse B

En stor syv meter vogn kan se fristende ut, men vanskelig å ta med seg med en liten Mini Cooper. I en kjøpeprosess bør du høre med din forhandler hvilken type vogn som passer til din bil hvis du planlegger å kjøre med den. Finn frem lommeboken og ta en titt på førerkortet. Har du førerkort klasse B, er hovedregelen at bil og campingvogn med last ikke kan overstige 3.500 kilo. Dersom den samlede vekten på bil og campingvogn er høyere, har du ikke lov til å kjøre med ditt førerkort. Vær også oppmerksom på at campingvognens totalvekt ikke kan være høyere enn bilens egenvekt.

Har du en bil som veier 1.200 kilo, har du med andre ord ikke lov til å trekke en tilhenger som veier mer enn 1.200 kilo med lass. Vognens totalvekt står i vognkortet til hengeren, mens du finner bilens egenvekt i bilens vognkort. Enklere blir det dersom du har førerkort klasse BE. Da er det ikke lengre førerkortet som setter begrensninger på hvor mye du kan trekke etter bilen din. Det som da bestemmer er bilens vognkort.

VW Passat: 1.400 kg

Førerkort klasse BE

Da må du finne frem vognkortet. Let etter to rubrikker som omhandler tilhengere. Den ene oppgir hvor stor tilhenger bilen kan trekke dersom den ikke har driftsbrems, mens den andre forteller deg hvor tung tilhengeren kan være hvis den er utstyrt med bremser. Men det er ikke bare bilens vognkort som sier noe om vekt. Det gjør også vognens vognkort. Pass på at du sjekker hvor mye last den tåler. Laster du for mye kan vognen ødelegges. Det er ikke noe hyggelig hvis det skjer langs veien

Toyota Corolla: Opp til 1.300 kg

De viktige vektene

Det samme gjelder vektene som er oppgitt i bilens vognkort. Hva bilen kan trekke er nemlig tilpasset både motorstørrelse og bremser. Du må derfor ikke ta sjansen på å kjøre med større vekt hengende etter bilen enn hva vognkortet gir tillatelse til. Ikke bare vil det føre til at motor og drivverk slites unødvendig, det kan gjøre bilen din om til en rullende trafikkfelle. Overgår du vektene, og kommer opp i en kritisk situasjon i trafikken, kan du risikere at bremsene ikke fungerer godt nok. Resultatet er lengre stopplengde og dermed større sjanse for at en alvorlig ulykke skal skje.

Toyota Rav 4: 1.500 kg

Kontakt importøren

Vi spurte Tom Sagerud på typegodkjenningen til Harald A. Møller AS i Oslo, om hvilke tips han kunne gi til kjøpere av campingvogn. – Jeg er redd det kan bli et litt generelt svar, da hengervekten i stor grad avgjøres av om det er sedan/stasjonsvogn, motortype, girkassetype og om det er to- eller firehjulstrekk. Slik sett vil Audi A4, A6 og Volkswagen Passat spenne fra 1.300 til 1.900 kg, og eksempelvis den nye VW T5 Caravelle/Transporter fra 2.200 til 2.500 kg. Som sagt ikke så enkelt å svare konkret her, og anbefalingen må bli å sjekke ut fra behovet når man skal kjøpe ny bil, eller å sjekke sitt vognkort før man skal kjøpe campingvogn, sier Sagerud.

På eldre bilmodeller var det ofte andre regler for utregning av tilhengervekt, slik at man ved å kontakte importøren i noen tilfeller kan få forhøyet denne. Dette gjelder mest biler første gang registrert i første del av 1990-tallet.

Peugeot 307: 1.500 kg

Vekt på vognene

Her er noen eksempler på hvor mye forskjellige campingvogner veier.

Totalvekt/Egenvekt:
Tabbert DaVinci: 1.400/1.150
Dethleffs 720SK: 2.000/1.632
Knaus Sudwind 550 TKU: 1.500/1.195
Solifer S20+: 2.000/1.710
Cabby Cisium 58L: 1.500/1.370
Bürstner 720 TKN: 2.000/1.570
Adria Unica Exclusive 502UP: 1.250/1.090

Tillatt hengervekt

Dette er en oversikt over de mest solgte bilmodellene i Norge i 2003. Vær oppmerksom på at tillatt hengervekt varierer ut fra om bilen er en sedan eller stasjonsvogn, motortype, girkassetype og om det er to- eller firehjulstrekk.

Klikk på nedenstående (WORD) fil for å se oversikt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden