: Camping i Sveits – bruk naturen og spar penger | Din Fritid

Camping i Sveits – bruk naturen og spar penger

Sveits ligger ca. 1.500 km fra Norge og har rykte for å være et dyrt land. Og det er det generelt sett også, men med et par gode tips i reisebagasjen, er det penger å spare uten at det går ut over ferien og opplevelsene. Vi har pakket bobilen og kjørt en tur til alpelandet.

Camping er billigere

Det er dyrt å bo på hotel og gå ut å spise i Sveits. Mellom 10 og 20 % dyrere enn prisene vi finner i Norge med mindre man finner et godt tilbud. Camping er som overnattingsform billigere, og dersom man kjører i egen bobil, campingvogn, teltvogn eller med telt, er det enda flere penger å spare enn når man leier. Du kan leie hytter på flere campingplasser.

Reis med Camping Cheques

Camping Cheques er et forholdsvis nytt system, som er kommet til Norge. Kort fortalt kjøper man chequene hjemmefra for 99,50 for en overnatting for to personer inkl. strøm m.m.. I Sveits er det 10 plasser spredt over hele landet, men det er også mulig å finne en overnattingsplass i Danmark/Tyskland på ut- og hjemreise. Ulempen kan for noen være, at chequene kun gjelder utenom høysesongen.

Bruk naturen – det koster ikke noe

På våre campingturer er sykler, tursko og ryggsekk alltid en fast del av reisebagasjen. På denne turen brukte vi det ekstra mye. Naturen i Sveits legger opp til å bli sett. Vi brukte en dag på å gå opp til Reichenbach fossen ved Meiringen i det sentrale Sveits. Det er en av Europas mest kjente fosser, idet historien forteller, at det var her Sherlock Holmes tok sitt siste oppgjør med erkefienden Moriaty. Et oppgjør som endte med, at begge to falt ut over kanten og aldri ble gjenfunnet. Det er riktig nok en fottur på ca. 2 timer hver vei og koster bare litt svette i pannen. Om sommeren kan man ta taubanen opp til fossen, noe som koster ca. 80 kr. for voksne. Hovedstaden Bern er hyggelig, men også et sted, der det kan brukes mange penger. Besøk evt. bjørnegrotten midt i byen. Det er gratis. Bjørnene, som byen er oppkalt etter, har vært der i mer enn 400 år.

Spis hjemme i bobilen eller i det fri

Den absolutt største fordelen ved å campe, er for det første, at man har friheten til å stoppe og oppleve det som dukker opp langs veien. Det er også rom for å være fleksibel og selv bestemme farten. I og med at det er kjøkken med kjøleskap, komfyr med mer kan det spares en del penger ved å handle inn på supermarkeder eller på markeder og lage mat hjemme. Selv om matvarer også er en tanke dyrere enn i Norge, er det fortsatt vesentlig billigere enn å gå ut og spise. Og man kan jo kjøpe spesialitetene med hjem. Vi gjør det ofte slik, at vi stopper ved et fint sted og spiser utenfor eller smører en matpakke og tar den med i ryggsekken. Ofte er det nybakt brød om morgenen på campingplassene.

Betal med lokal valuta

Alle steder er prisene oppgitt i både euro og sveitsiske franc, men det gjør ikke, at prisene alltid er helt like. Det kan anbefales å betale med sveitsiske franc, som generelt sett gjør prisen 1-2 % billigere avhengig av varen. Sveits er et multikulturellt land med sine fire språkområder, men det er også det, som gjør landet så umåtelig interessant. Naturen er et kapittel for seg – fra de mange sjøene i det vestlige fransktalende området, til det mer kultiverte Nordsveits og endelig til Alpene og noen av Europas høyeste fjelltopper ned mot den franske, italienske og østerriske grensen. Det er masser å ta fatt på.

Faktaboks

Vi kjørte i en halvintegrert Bürstner Delfin T680. Camping Cheques koster 104,50 kr. overnatting for to personer inkl. oppstillingsplass og strøm. I Sveits tillegges en avgift på rundt 20,- kr. (3-4 CHF) pr. natt. Normalpris på campingplassene er fra 190,- pr. natt for to voksne. Les mer på www.campingcheque.no For å kjøre på de sveitsiske motorveiene skal man ha en vignett. Den koster 40 CH = 190 kr ca.(2005) og kan kjøpes på bensinstasjoner før grensen eller hos NAF før avreise. www.naf.no Vær oppmerksom på at mange fjellpass er stengt om våren – fram til medio juni. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden