: Østersjøen Rundt 2004 – Del 5 St. Petersburg | Din Fritid

Østersjøen Rundt 2004 – Del 5 St. Petersburg

De neste par dagene skal vi oppleve Russlands stolthet, hva byer angår. Vi gleder oss alle helt enormt for det må sies å være et av høydepunktene på vår tur Østersjøen Rundt. At vi overhodet er kommet hit er vi glade for, og ingen skrammer eller ubehagelige opplevelser, som så mange har fortalt oss om.


Innbrudd hos hollendere

Vi velger å la alle ekvipasjene stå på campingplassen. Sammen med en hollandsk gruppe leier vi en vakt, som skal holde øye med vognene våre. Dagen i forveien hadde hollenderne hatt innbrudd i fire campingvogner, noe som er utrolig bittert. Men problemet har nok også vært framprovosert av hollenderne selv. En forteller oss, at de hadde parkert vognene sine i en sirkel for å lage en ”gårdsplass”. Denne har også skjermet godt, så det har vært mulig å bryte seg inn uten at andre kunne se det. Nå har de satt vognene sine opp i en lang rekke, så det er lettere å se dersom noen kryper inn. Vakten forteller oss på gebrokkent engelsk, at vi skal ta det helt med ro. Det gjør vi også, men har selvfølgelig likevel tatt med oss våre personlige eiendeler.


Vi tar en drosje

Vi bestemmer oss for å ta bussen inn til byen. Vi går ut til hovedveien og finner den nærmeste bussholdeplassen, der det til vår store overraskelse også henger en tidstabell. Bussen går hvert kvarter. Ikke dårlig.

Vi rekker å snakke om, at det hadde vi ikke forventet, men faktum blir, at bussen ikke kommer. Vi venter 45 minutter og gir opp. Vi får i stedet hotellet til å ringe etter to drosjer, som frakter oss til sentrum.


Livsfarlig kjøring

På turen får vi virkelig oppleve det guidebøkene beskriver som sinnsyk kjøring. Den eneste gjeldende trafikkregelen er tilsynelatende, at man hovedsakelig kjører på høyre side. Mathias sitter i baksetet mellom Rasmus og meg, og vi holder godt fast, fullstendig klar over at dersom det går galt, så går det ordentlig galt. Det er noe annet, når man selv sitter bak rattet.

Selv om vi blir satt av rett foran det imponerende Vinterpalasset, som burde fanget vår oppmerksomhet, er første samtaleemne, at vi om noen dager selv skal igjennom byen med våre ekvipasjer. Det blir en stor utfordring.


En by i Russland - St. Petersburg – Russlands stolthet

Byen ble grunnlagt i 1703 av Tsar Peter den Store, og er uten tvil en av Europas vakreste byer. Peter den Store lot seg inspirere av andre europeiske byer som Venezia, Wien, Roma og Paris.

Den beste måten å komme rundt på, er til fots. Vel så mye for å snuse inn den helt spesielle atmosfæren.


Rent i sentrum

Hele den sentrale bydelen ligger på en rekke øyer og er gjennomskåret av kanaler. Elven Neva munner ut i Østersjøen i St. Petersburgs vestlige område. Det mest iøynefallende er alle fargene, fordi vi forbinder Russland med grå betong.

Det er også tydelig å se, at det stadig legges store ressurser på å vedlikeholde disse stolthetene som Blodskirken, Sommer- og Vinterpalasset og Isaaks Katedralen. Bemerkelsesverdig er det også, at det er ganske rent på gatene, noe som også overrasker oss veldig.


En av verdens største katedraler

Isaaks katedralen er St. Petersburgs største kirke og den enorme gullkuppelen sees nesten uansett hvor man befinner seg i byen. Det tok nesten 500.000 arbeidere 40 år å oppføre det prektige byggverket (1818-58), der var tenkt å bli en av verdens største katedraler.

Det er plass til 14.000 personer. Kirken er oppkalt etter Sankt Isaak av Dalmatia, som var familien Romanovs skytsengel.


Slummen er ikke langt borte

Men slummen og fattigdommen er ikke så veldig langt borte. Den store kontrasten mellom velstående og fattige ses rett utenfor det velpolerte sentrum. Side om side bor rike og fattige, og det virker veldig tilfeldig, hvem som har hatt hell, og hvem som ikke har hatt det.

For de som bor i de nedslitte bygningene er det fortsatt veldig lang vei, og deres triste ansikter forteller alt. Både hva de har vært igjennom, men også at veien fram mot lysere tider er lang, anstrengende og krever blod, svette og tårer. Spørsmålet er om håpet kan holde motet oppe hos disse stakkars menneskene.


Tilbake på campingplassen

For første gang noensinne setter vi alle stor pris på vognene våre, og de bekvemmelighetene de har. Det er ganske vanlige vogner uten alt det ekstra utstyr, som man kan få i dag. Å campe er som å ha ”huset med på ryggen”, men de ”husene” vi kjører med har både bad og toalett med varmt og kaldt vann, kjøkken med kjøleskap og komfyr. Altså de samme godene, som vi har hjemme, bare på mindre plass. Alt kommer til sin rett på denne reisen og spesielt her på campingplassen i St. Petersburg. Hjemme er det bare ekstra luksus. I dag har vi sett mange, som ikke engang har en seng å sove i.


Batteriet gikk tomt

Akkurat i det kveldsmaten er unnagjort og Pernille og Britta har kastet seg over oppvasken i campingvognen vår går batteriet vårt tomt for strøm, slik at alt lyset går. Batteriet blir ladet opp, når vi kjører og når vi får 220 V på campingplasser.

Nå er det altså ikke mer igjen, men det løser Britta ved å ta på hodelykt. Så er hendene fri til å vaske opp og det er lettere enn å begynne og flytte oppvasken over til Combi Campen eller over i Dethleffs bobilen, som har masser med strøm. Og vaskes opp det skal det, før vi skal sove.

Her bor vi

Olgino Camping – 15 km før sentrum
To voksne i vogntog uten strøm koster 950 rubler – ca. 230,- kr. pr. natt. Det er mulig å leie et hotelrom til å bade. Vi betalte ca. 230,- kr. for en time, hvor alle fikk seg et bad.
Man betaler på hotellet. Utsjekkingen tar ca. 1 time, fordi alle pass og visum skal sjekkes og stemples.
Prisen er helt bort i natta i forhold til standarden, men det er det ikke noe å gjøre med…

VIKTIG: Få overnattingsstempel i passet. Det blir kontrollert, når man forlater landet.

På gjensyn fra oss alle.
Unge og gamle!

Faktaboks

Der er mange ting som spiller inn på en reise Østersjøen Rundt. Det er også mye du selv må planlegge. Vi har samlet alle tips og praktisk info her:
Klikk her


Les om de tre ekvipasjene og deltagerne her

Les om de tre vogntogene og deltagerne her
Anne-Vibeke, Mathias, Rasmus og Pernille kjører i en Kia Magentis 2,0 og en Fendt Saphir 510.
Les test av vogntoget her:
Klikk her

Les mer om vogntoget her:
www.kia.no
www.lara.no
www.isabella.net

Linette og Carsten kjører i Kia Carens og Combi Camp Venezia King Size.
Les test av vogntoget her:
Klikk her

Les mer om vogntoget her:
www.kia.no
www.combicamp.dk

Britta og Ole kjører i en Dethleffs bobil.
Les test av bobilen her:
Klikk her

Les mer om bobilen her:
www.dethleffs.no

Les om deltagerne her:
Klikk her

Kommentar og spørsmål kan mailes til Anne-Vibeke Isaksen på anne-vibeke@rejsejournalisten.dk

Les del 6 her

Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden