: Østersjøen Rundt 2004 – Del 7 Tallinn | Din Fritid

Østersjøen Rundt 2004 – Del 7 Tallinn

Estlands hovedstad står på programmet. En by vi alle gleder oss til å se, men vi er også spent på å se det stedet Dannebrog falt ned. En ting er sikker – det hele kommer til å vise seg fra sin vakreste side. Været er perfekt.

Frokost i forteltet

Vi spiser frokost i forteltet, noe som er riktig hyggelig. Vi er de eneste gjestene på hele campingplassen, men så er den nå heller ikke så veldig stor. Rent faktisk er det flest små hytter og så bare en liten gressplen med plass til 3-4 vogntog. I går kveld var det ganske mange mygg, men de er her heldigvis ikke, når vi skal nyte våre varme rundstykker og en kopp nytrukket kaffe. Ole forteller oss sagnet om Dannebrog. I dag skal han se stedet, som er et av høydepunktene på turen for hans del.

Byens samlingspunkt

I tilknytning til campingplassen ligger en liten landhandel, der lokale fra området kommer og handler. Det er travelt fra tidlig morgen, og alle hilser sjenert på oss, samtidig som leirsjefen peker og forteller. Det er ingen tvil om, at vi er dagens samtaleemne, men det er på en positiv måte. De smiler, vinker og vi føler oss veldig velkomne. Før vi kjører til hovedstaden er vi selv en tur rundt i butikken, som mildt sagt har alt. Uansett om behovet er tøy, haveredskaper, byggematerialer, eller godteri finnes det. Damen er ikke så glad i at vi filmer og tar bilder, men går til slutt med på det. Smiler på sin egen sjenerte måte. Herlig. Vi kjøper en god bilsvamp, da campingvognen har behov for en vask av fronten og Linette og Carsten kjøper en stor hengelås til sin Combi Camp. Vi kan ikke finne noe informasjon om offentlige transportmidler, så vi kjører i bobilen og Linette og Carstens Kia. På en stor åpen parkeringsplass i sentrum får vi plass til begge bilene. Den gamle bydelen er ikke noe særlig stor og lett å få oversikt over.

Tallinn – ”danskebyen”

Tallinn het opprinnelig Taanilinn, noe som betyr ”danskebyen”, men ingen av oss synes, at det er noe særlig dansk over den. Hovedstaden, som mest av alt minner om en velfrisert nordtysk hansaby, ble grunnlagt på 1200- og 1300 tallet. Vi starter vår gåtur gjennom de smale gatene fylt med små hyggelige butikker og kafeer.

Masser med boder

Langs den gamle bymuren ligger det masser med små boder, der jenter og damer sitter og strikker sweaters, halstørkler, luer med mer. Mønstrene minner mye om det vi kjenner fra islandske og norske gensere. Prisene er lave. Britta finner noen søte vinterluer til barnebarna sine, og jeg kjøper en til Mathias og den lille nye, som kommer i september. Vi betaler ca. 50 kr. stykket. Vi har enda ikke sett noe nevneverdig rav, som Britta har gledet seg veldig til, men det kommer forhåpentligvis.

Rådhusplassen – byens sentrum

Byens bankende hjerte er Raekoja Plats. Den åpne plassen er fylt med små kafeer, fortausrestauranter og de obligatoriske mange duene. Rådhuset ble bygget i 1330 under det danske styret og kan fungere som både festning og varelager i tilfelle ubehagelige tider, som estlenderne har opplevd så mye av. I rådhuskjelleren ligger en avdeling av bymuseet.

Tallinns høydedrag

På vei opp til det høyeste punktet i byen går vi forbi den imponerende russisk-ortodokse katedralen. Aleksander Nevski Katedraal er oppkalt etter en russisk storfyrste, som vant et viktig slag over svenskene i år 1240. Katedralen har ved flere anledninger vært veldig nær å bli revet ned, men den står der enda og er absolutt et besøk verdt pga. dens mange ikoner og minareter, som gir en litt eventyraktig stemning.

Her falt det danske flagget Dannebrog ned

Kort fortalt skjedde det hele i 1219, når Valdemar Sejr (navnet Sejr fikk han etter seieren i Estland), umiddelbart etter landgang i Estland, gjorde de hedenske estlenderne kristne. Men den 15. juni den tredje kvelden angrep estlenderne danskenes leir ved Lyndanise, og danskene fikk alvorlige problemer. Sagnet forteller, at erkebiskopen Anders knelte med armene strukket mot himmelen og ba om et mirakel. Det fikk han via et flagg, estlenderne ga opp og lot seg for alvor døpe. Begivenheten minnes for øvrig 15. juni hvert år, som er Valdemarsdag i Danmark.

Stedet gjør stort inntrykk på Ole, som er veldig historisk interessert. Han innrømmer, at han tviler på sannheten om dannebrog, men at det er en god historie og det er spesielt å sitte i Den danske kongens Hage, så langt hjemmefra og så vite, at våre forfedre for mange hundre år siden også satte sine spor i byen.

Kafe, sol og deilig mat

Vi avslutter vår byvandring på en av de mange fortauskafeer. Det blir litt sen lunsj, men maten smaker godt, og vi nyter den stekende solen. Det gir oss alle mulighet til å sitte og suge inn byens fine atmosfære. Servicen er helt på topp og det er tydelig, at man i Tallinn har oppdaget verdien i utenlandske turister. Vil man oppleve kontrasten og kanskje det mer autentiske Estland, skal man ut på landet. F.eks. ut på campingplassen, der vi bor.

Avslappingen fortsetter

De siste varme solstrålene nyter vi hjemme på campingplassen foran vognene. På kvelden begynner matlagingen. Pernille ordner salaten, Carsten melder seg som grillmester, Ole finner fram et par gode vinflasker og Linette sørger for et veldekket bord.

Ingen har dusjet på ordentlig

Det er bare å innrømme det. Ingen av oss har fått en ordentlig god dusj på en del dager. Det er blitt litt kattevask i campingvognen eller bobilen, og det kommer man jo faktisk også ganske langt med. Det er dusj i bobilen, men vi har forsøkt å spare på vannet, fordi vi ikke vet, hva som venter oss. I dag er dette imidlertid blitt for mye for Linette og hennes lange hår. Det er rennende kaldt vann på plassen, noe som er en god begynnelse. Det utøkes med en full gryte varmt vann og i en håndvending er håret vasket. Så mangler hun bare resten av kroppen, men det får vi ikke ta bilder av…… På gjensyn fra oss alle Unge som eldre!

Her bor vi

Camping Tallinn – 15 km vest for sentrum – langs kysten Pris pr. vogntog med strøm 10 Euro – ca. 86 kr. pr. natt. Det er samme pris uansett, hvor mange man bor i vognen/bilen/teltet. Det er ikke strømstolper, men man kan få strøm fra en av de små hyttene.

Der er mange ting som spiller inn på en reise Østersjøen Rundt. Det er også mye du selv må planlegge. Vi har samlet alle tips og praktisk info her: Klikk her

Les om de tre vogntogene og deltagerne her

Anne-Vibeke, Mathias, Rasmus og Pernille kjører i en Kia Magentis 2,0 og en Fendt Saphir 510. Les test av vogntoget her: Klikk her Les mer om vogntoget her: www.kia.no www.lara.no www.isabella.net Linette og Carsten kjører i Kia Carens og Combi Camp Venezia King Size. Les test av vogntoget her: Klikk her Les mer om vogntoget her: www.kia.no www.combicamp.dk Britta og Ole kjører i en Dethleffs bobil. Les test av bobilen her: Klikk her Les mer om bobilen her: www.dethleffs.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden