: Test: Kabe Safir TDL U – En svensk nyhet (2005-modell) | Din Fritid

Test: Kabe Safir TDL U – En svensk nyhet (2005-modell)

Campingfolket ønsker seg større bad, og dermed har svenske Kabe nå gitt kundene et alternativ for dette også. De nye TDL vognene har badet på tvers av vognen bak, med separat dusjkabinett. Vi har sett nærmere på Kabe Safir TDL U.

Kabe er kjent for sitt flexline-system, omtalt i Bobil&Caravan 5/2003. Dette gir deg som kjøper store valgmuligheter på planløsningen i vognen. Nå har altså Kabe øket antall planløsninger ytterligere med sine fire TDLløsninger, med bad på tvers av vognen bak.


Fra liten til stor

For den svenske produsenten er det ikke noen ny løsning de presenterer her, for i 2002 kom Kabe Royal 720 TDL med denne løsningen. Vi omtalte den i utgave 2/2002. Og de hadde faktisk en lignende løsning i en Kabe-vogn allerede på 1980-tallet. Men, noe av poenget nå er at finner TDLløsningen i flere av Kabes modell-størrelser. Ametist TDL U (550-størrelse), Safir TDL U og Safir TDL E (590-størrelse) og Royal 780 TDL U. Benevnelsen U står for uttrekkbar dobbeltseng, mens E står for en løsning med to enkle senger. Kabe er for øvrig ikke de eneste på markedet som har denne type bad. Se en egen ramme med oversikt på hvilke andre merker som har denne badeløsningen.


Stort nok

Utførelsen på badet er ganske lik den som kom på Royal i 2002, hvor du finner et stort og romslig baderom med toalett på den ene siden, vask i midten og et eget rundt dusjkabinett på den andre siden. Dusjkabinettet er spesielt med den runde formen, og du kan kjenne den igjen fra Fleetwood-vognene produsert av Kabe i England.

Baderommet føles romslig og det er ingen problemer med for liten plass her. Godt med skapplass, håndkleholdere over varmeelementene og en dusj uten fare for vannsøl. Her er det plass til både tannpuss, dusj og toalettbesøk samtidig, om man måtte ønske det.

Nyheten med baderomløsningen er altså at den fås i flere av Kabes modellstørrelser, men ideen i seg selv er ikke ny. Det er derimot løsningen på dobbeltsengen i TDLvognene. Den er nemlig konstruert slik at du enkelt kan trekke ut siden og lage den bredere. Madrassen følger med og utvider seg likeledes. Fra å ha en bredde på 120 cm kan du med enkelhet dra den ut til 140 cm bredde.


En nyvinning

Dobbeltsengen i den eldre Royale 720 TDL var på 129 cm på det bredeste. Nå får du altså en 140 cm bred dobbeltseng ikke bare i den store 780, men også i de mindre vognene Ametist og Safir. Selv med sengen slått ut er det mulig å bevege seg forbi den til baderommet og frem til kjøkken og rundsitter. Under sengen er det rom for diverse ting, og du kan selv velge om du vil ha lasteluke utvendig eller ikke til dette rommet. Sengebunnen er enkel å løfte opp og holder seg oppe ved hjelp av kraftige fjærer og løftemekanisme. Madrassen er av springfjærtype og i tillegg er den utstyrt med overmadrass som standard.

Sengebunnen er av lamelletypen. Over sengen finner du tre overskap, mens det på motsatt vegg fra sengen er montert tre store skap. Et med fem hyller, og to med opphengmuligheter. Det ene av disse er utstyrt med et dryppfat og avstengbar ventilasjon. Under fatet er sentralvarmeovnen Alde 3000 montert med en 12V/230V sirkulasjonspumpe. Det betyr at du har et skap hvor du kan tørke våte klær effektivt. Den fuktige luften slippes ut gjennom en takventil. Her kan man montere en vifte for å øke tørkemulighetene ytterligere.


Populær løsning

Kabe har hatt meget god respons på den nye TDL-løsningen i vognene sine. Modellen ble først og fremst satt i produksjon for å møte en etterspørsel fra markedet, og da skulle det ikke overraske mange at vognen også selges godt. Det er en vogn best egnet for to personer med tanke på sengeløsningen. Men det er ingen problem å gjøre rundsitteren om til en seng og la noe sove der. I tillegg til det vi allerede har nevnt er vognen utstyrt med et tradisjonelt kjøkken i forlengelsen av dobbeltsengen, og en rundsittegruppe i front.

Sofabenkene er til å løfte på slik at man kan støvesuge under dem. Putene i rundsitteren er av et spesielt materiale kalt Bultex, istedenfor den vanlige skumgummien. På kjøkkenet kan du få installert en gassdrevet stekeovn istedenfor et av skapene. For øvrig er det bra med lagringsplass for både kjeler, utstyr og matvarer på kjøkkenet. Kjøleskapet er montert rett over for kjøkkenbenken, og er av typen Dometic 103 liter. Alle skuffer og skap på kjøkkenet har barnesikring slik at de ikke glir ut under transport. Rundsittegruppen har fin plass til fire voksne til middag. Over er det fire overskap og under lagerrom hvor blant annet den 40 liter store ferskvannstanken er plassert. Lampen over rundsitteren har dimmer.


Detaljer

Kabe har montert lys i gasskassen på alle sine vogner fra og med 2004-modellene. Det er mulig du vet at elektrisitet og gass ikke skal blandes med hverandre, og det har Kabe løst ved å montere en spesiell lyslist. Denne lyslisten går fra skiboksen “inne” i vognen, ut til gasskassen, og inn i skiboksen igjen. Videre har Kabe konstruert sine vogner slik at luftsirkulasjonen blir mest mulig optimal, ved hjelp av en spesiell utforming på skap, salong og senger.

Konvektorene som bringer den varme luften ut i vognen fra sentralvarmeovnen er plassert under salongen, seng og på toalettet og i garderober. Ledningskanalene som holder kabler og slanger på plass er konstruert for å lede varmluftstrømmen fra radiatorene jevnt inne i vognen. Vi legger også til at vognen har vannbåren gulvvarme som kan brukes både på gass og 230V. Tapeten på veggene er pustende, taket inne er lydisolert og det er brukt plastlister istedenfor trelister på alle deler som er utsatt for fukt i karosseriet. På soverommet er det også montert en lufteluke på veggen.


Fakta

Kabe Safir TDL U
Chassis: Al-Ko
Karroseri: Sandwich.
Garantier: To års garanti og fire års tetthetsgaranti.
Pris veil.: Kr. 245.800,- i st.bredde, 257.800,- i king size bredde.
Produksjon: Kabe, Sverige
Sted: NorCamp, Nittedal
Vekt og mål:
Totalvekt: 1.600 kg.
Egenvekt: 1.300 kg (stb) og 1.350 kg (ksb).
Maks last: 300/350 kg.
Totallengde inkl. drag: 762 cm.
Karr. lengde: 587 cm.
Totalbredde innv.: 215 cm. (stb) og235 cm. (ksb)
Totalhøyde innv.: 196 cm.
Soveplasser: 4
Dobbeltseng std.: 205x168/164 cm.
Dobbeltseng ksb.: 225x168/164 cm.

Utstyr:
Ferskvann: 40 liter.
Spillvannstank: Innebygd, utvendig spillvannsekk.
Toalettrom: Thetford dreibart spyletoalett.
Dusj: Ja, rundt kabinett.
Varme: Alde 3000
Gulvvarme: Ja, vannbåren.
Varmtvann: Alde
TV-antenne: Ja, med forsterker.
Radio/CD: Klargjort for installering.
Kjøleskap: Dometic 103 liter.
Ovn: Tre bluss.
Kjøkkenvifte: Ja

Planløsninger:
Safir TDL U
Safir TDL E
Ametist TDL
Royal 780 TDL

Les mere her

www.kabe.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden