: Madsen om Champagne | Din Fritid

Madsen om Champagne

Hver gang jeg reiser til Frankrike, starter jeg med å besøke Epernay, som ligger litt nordøst for Paris. Det er her man produserer de mest kjente champagnemerkene. Det er også denne regionen som heter Champagne, og derfor er det bare champagne herfra som man får lov til å kalle champagne.

I dette området har også mat en lang tradisjon, og er derfor et «Mekka» for alle som liker fransk vin og mat.
Reisen fra Fredericia i Danmark, til Epernay, tok oss cirka 12 timer med en Combi Camp Panda, inkl. tre halvtimes pauser til lunsj, middag og et par stopp for å strekke på bena og drikke kaffe.


Kort om Champagne

Champagne ble, som så mange andre viner og likører, oppdaget av en munk. Han het Dom Perignon.
Navnet på champagne fra Epernay er som tatt fra listen med de dyreste champagner som finnes. Mums, Pommery, Taittinger, Piper Heidsiek og champagne Joseph Perrier. Alle de fine husene kan man besøke, noe som også alle turister som kommer til Epernay gjør.
Combi Camp-turister er jo spesielle, så derfor deler jeg her et hemmelig lite tips.

Dek eksistrerer nemlig en lov i området, som gir produsentene lov til å produsere et bestemt antall flasker champagne pr. kvadratmeter, ikke mer. Hver vinbonde i området tildeles derfor et visst antall etiketter som tilsvarer det antall flasker han får lov å produsere det året.

Dom Perignon eksperimenterte med å omdanne hvitvin til musserende vin, som senere fikk navnet champagne etter området den ble laget i. Han la inn masser med sand på gulvet i kjelleren, og la deretter flaskene i sanden, med en liten helling slik at bare tuten på flaskene stakk opp av sanden. Han kunne senere vri flaskene raskt og enkelt, slik at bunnfallet samlet seg på et sted.

I dag benytter man seg av samme system, men et mer avansert hyllesystem, der flaskene lagres. Disse hyllene er flere kilometer lange under jorden i Epernay. I en av de største vinkjellerne, hos Moet & Chandon, er det så mange kilometer at de besøkende blir transportert rundt i et lite tog.

Det hender nå og da at det er et ekstra godt år, og at bonden kan produsere mer enn han har etiketter til. Disse flaskene kan han ikke sende ut på markedet, men beholder dem hjemme i sin egen kjeller, for å gi dem til venner og kjente. Treffer du en slik bonde (det finnes mange av dem), så kan man ha flaks og lykkes overtale han til å selge noen flasker champagne (uten etiketter, men med den fineste champagne på flaskene) til en svært gunstig pris.
Jeg kjørte selv litt rundt, og på en formiddag fikk jeg cirka 25 flasker for rundt 50 kr / stk. Så kan du litt fransk, kjør rundt og spør om du kan få kjøpt et par flasker av husets champagne. Det kan jo hende at du har like mye hell som meg.

For de som er interessert i å besøke en av de store champagneprodusentene, anbefaler jeg huset Moet & Chandon.
Adressen er:
Avenue de Champagne nr. 20
Telefon 03 26 51 20 20
Det har åpent hver dag fra kl. 09.30 til 11.30 og fra 14.00 til 16.00
Søndager og helligdager stengt.


Litt om maten i Epernay

I brosjyren fra turistkontoret kan man se de mest interessante tilbehørene i den lokale matlagingen. Først vin og champagne selvsagt, deretter trøffel, disse merkelige svarte soppene som alle sier skal være så spesielle, men som jeg ikke synes smaker noe i det hele tatt. Sniler ligger også høyt på listen, og er man spesielt interesserte i det, kan man besøke en snilefarm i Olizy-Violaine (tlf 03 26 58 1077), der det også er mulig å prøvesmake. Kantareller og honning er andre ingredienser som brukes mye i området. Her lager man også en veldig fin ost, Roquefort, og en del spesielle kaker.
Vi kom til Epernay ved åtte tiden på kvelden, og skulle raskt lage noe å spise, som ikke var for vanskelig eller tok for lang tid. Før vi reisete hjemmefra hadde vi kjøpt en fleskefilet på tilbud og på campingplassen i Epernay kjøpte jeg litt Roquefortost, litt pasta og et par flasker hvitvin. Samtidig som mine sønner hadde gjort i stand Pandaen.


Fleskefilet i Roquefortsaus

1 fleskefilet (Filet Mignon)
¼ creme fraiche
100 g Roquefort ost (Fromage du Roquefort)
1 pk. Nudler, pasta eller ris
2 l hvitvin eller champagne (Vin blanc ou Champagne)

Aller først skal man bestemme hvilken hvitvin man skal kjøpe, og befinner man seg i Epernay kan man like gjerne kjøpe champagne, det koster ikke mer enn vanlig vin.
Vil man kjøpe vanlig matvin heter det «Vin du table» (Bordvin), for det billigste og «vin du pays», for en vin fra området som kan koste litt mer. (Bordvinet kan også være fra området).

Sett først på en gryte med vann til pasta, nudler eller ris (jeg valgte pasta), med litt safran og salt. Mens det koker skal du skjere fileen i tykke skiver, ca. 3 cm tykke (beregn to skiver pr. voksen og en pr. barn) og stek på begge sider.

Ta ut skivene av pannen og legg i osten, skåret i skiver. Tilsett creme fraiche og rør rundt til sausen er ferdig.

Server sammen med rikelig med vin.

Takk til Combi Camp
www.combicamp.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tags: 

På forsiden