: Gjennom Mølleådalen i Danmark | Din Fritid

Gjennom Mølleådalen i Danmark

Det hele starter nord for Ganløse Eged mellom Buresø og Bastrup Sø i Hettings Mose ved Småsjøene. Her omkring heller terrenget ned fra tre sider og her har Mølleå sitt utspring. Vi følger elven på sykkel – der det er mulig. På sin ca. 30 km lange vei mot Øresund faller den i alt 29 meter.

Udspring ved Hettings Mose

Udspringet

Den kan ikke komme vestover opp over skrenten mot Buresø, så den har valgt å renne mot Bastrup.

Fra sykkelstien ved Småsjøene leder en liten tursti bortover den fuktige engen og ned langs gjerdet, som stenger kuene inne over mot Krogenlund. Her ses den første spede begynnelsen på elven – nærmest bare en liten grøft.

Put & Take ved Nymøllevej

Vi sykler på stien nord for skogen og videre fram til Bastrup Sjø og følger Ganløsevei og Bastrupvei gjennom de små landsbyene Bastrup og Nymølle.

Langs elven mot Klevadshus er det ikke mulig å sykle, til det er stien for smal og kronglet.

Ved Drive-In Kinoen ligger en Put & Take sjø, der du mot gebyr kan fiske i 2, 4 timer eller hele dagen.

Sti ved Hestevangshuse

Hestetangshuse

Så går det bedre ved Hestetangshusene. Her er stien fin og bred og går parallellt med og rett ved Mølleå et godt stykke. Her fornemmes det at vi nå er nede i en bred dal, for vi har skråning på sidene.

Gå gjennom porten inn i saueinnhengningen (husk å lukke etter deg) og opp på skråningen. Her på høydedraget ses tydelig den markante tunneldalen.

Høyt over oss kretser en stor fugl. Er det kanskje kongeørnen fra Farum Sjø?

Farum Sø

Nord om Farum Sø

Ved Gedevase bro renner elven gjennom et sumpet område ved Grethes Holm og vi sykler på Kong Volmers Sti langs nordsiden av Farum Sø.

Kun få steder er det utsikt til sjøen, da trærne, som henger helt ned i vannoverflaten, skygger. Et par steder er det imidlertid hugget ut og satt opp benker.

Ved muren mod Farumgård er det også satt opp en benk med bord, der det er passe å ta en hvil.

Vi passerer gjennom Farumgård, som er privateid, så det er fint at vi får lov til å ta denne snarveien. Men sykling er forståelig nok ikke tillatt, så vi triller gjennom parken.

På den andre siden kommer vi gjennom den røde port. Vi svinger ned på Klaus Narssti og kommer fram til båtutleien ved Fiskebæk.

Fiskebæk Å’s udløb i Furesø

Syd for Furesø og gjennom skog

Stien følger elven – som her er kalt Fiskebæk elv – under motorveien, der en bro fører oss over på den andre siden av elven.

Så går stien under Frederiksborgsvei og her er stien støpt under vannlinjen, så vi er lenger nede enn vannoverflaten.

Vi er nå ute ved Furesø.

Furesø bad

Furesøbad

Rett før Furesøbadet ligger en av de primitive teltplassene med tilhørende bålplass. Flere steder er det primitive leirplasser/bålplasser, der det er mulig å overnatte. Noen plasser er reservert seilere – andre til fotturister og syklister!

Furesøbadet er godt besøkt denne solrike dagen og det er stor aktivitet i kano- og kajakklubben Nord. Også i Marinaen er det mange mennesker.

Vi sykler innom Fiskebæk Naturskole - landets eldste naturskole. Her er satt opp leskur (shelters) og et enormt plasttelt danner ”skorstein” over bålplassen.

Prosjekt ”Restaurering av Furesø” er det neste vi støter på.
Miljøet i sjøen lider under tidligere tiders forurensing med spillvann som rant direkte ut i sjøen. Om sommeren blir sjøen derfor tykk og grønn av alger, som blomstrer opp. Våren 2003 startet det hittil største sjørestaurerings-prosjektet i landet. Målsettingen er å få endret den økologiske balansen, slik at sjøen igjen blir akkurat så klar som på begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer om prosjektet på www.furesoe.dk

Bådbro ved Kollekolle

Nørreskov

Vi følger Sjøstien langs sjøens sydlige bredd.

Caspars Dam ligger vakkert litt oppe i landskapet (uten at vannet renner ut). Vannoverflaten er for det meste dekket av et grønt lag andemat.

Nede på Sjøstien igjen sykler vi langs sjøen langs de bratte skrentene og her må du regne med å måtte gå av sykkelen ganske mange ganger – med mindre du er mountainbiker. Området her er et eldorado for mountainbikers og flere steder er der veivisere til de ”bratteste” stedene. Opp og ned går det på den steinete og noen steder sandete stien. Ikke helt uten vansker for oss vanlige syklister!

Ved Kollekolle legger båtruten til og her er både bålplass og bord, der vi kan ta en pust i bakken!

Frederiksdal Storskov

Frederiksdal Storskov

Stien gjennom Frederiksdals skog er mer ridesti enn sykkelsti. Det er imidlertid tydelig merket, hvor det er gangsti og hvor det er sykkel/ridesti. Også her må vi trille syklene en del av strekningen.

Her høyt oppe over vannflaten fornemmes istidens enorme innvirkning på dannelsen av hele geografien. Vi er 30 meter oppe på skrenten over Furesø – Danmarks dypeste sjø – som er 38 meter dyp.

Hele Mølleådalen ble skapt for mer enn 12.000 år siden under istiden, da hele området var dekket av is. Under isen dannet det seg en tunnel av smeltevann og det var dette smeltevannet og den etterfølgende erosjon, som har skapt området.

Senere er det bygget demninger for å kunne utnytte vannkraften og det er gravd kanaler og etablert veier.

Hjortholm Voldsted

Hjortholm Voldsted

Ved Mølleåkanalen, utgravd i 1880-årene, leder en bro over til Hjortholm Voldsted, restene av en bispeborg fra Middelalderen, hvorfra det er en fin utsikt over området.

Kanoer på åen

Langs kanalen

Vi sykler på den venstre bredden gjennom en liten lund på en fuktig sti med vann på begge sider og kommer fram til båtutleien ved Frederiksdal.

Her faller Mølleå over en liten demning under broen ved Nybrovei og vi fortsetter et stykke på høyre bredd langs elven.

Så krysses kanalen over Kobro med utsikt til de mange kanoroerne, som er på vei ut mot Lyngby Sø.

Klopstocks eg

Klopstocks Eik

På Prinsessestien støter vi på den gigantiske Klopstocks Eik.

Den lille informasjonstavlen forteller bl.a.: Den tyske dikteren Frederich Gottlieb Klopstock (1724-1803) oppholdt seg i Danmark fra 1751 – 1771 innvitert av Frederik V. Naturopplevelsene i Lyngby inspirerte han til flere dikt, bl.a. ”Die Frülingsfeier”.

Klopstocks Eik ble fredet i 1958 etter initiativ av Danmarks Naturfredning.

Eiken anses å være 800 år gammel.

Lyngby Åmose

Åmosen

Vi følger Prinsessestien et stykke, men tar en liten omvei ned i Lyngby Åmose.

Rådyr i Åmosen

Et par rådyr stopper opp for å se nærmere på oss – og vi på dem.
De står som forstenete. Men et øyeblikk etter går de rolig videre. De er vant til mennesker.

En mann forteller, at de er plagsomme, for på våren går rådyrene inn i folks hager og spiser tulipanene og om sommeren er det roseknoppene det går ut over.

Jo, rådyrene er skadedyr!

Mølle ved Lyngby Sø

Vannmøllene fra Lyngby til Øresund

På Mølle-elvens vei fra Lyngby til Øresund faller den 20 meter, noe som gjorde vannløpet til et viktig sted for utnyttelse av vannkraft allerede i Middelalderen. Det startet med kornmøller og senere tilkom industrien på 1600-1700 tallet. I dag er de fleste møllene omgjort til museer.

Lyngby Mølle ligger idyllisk til ved sjøen. Det store hjulet ses stadig og her på siden drar kano- og kajakkfolket sine fartøy opp for å komme over Lyngby Hovedgate og videre nordover på Målleå.

Fra Lyngby er sykkelruten vår merket resten av veien.

Hejre i Sorgenfri Slotspark

Gjennom Sorgenfri Slottspark og til Fuglevad

Mølleå snor seg vakkert gjennom slottsparken/skogen ved Sorgenfri Slott.

Her er det ikke lov å sykle, så vi triller syklene gjennom parken på venstre side av elven.
Her møter vi hegren, som soler seg på bredden.

Neste vannmølle vi støter på er ved Fuglevad. I mesteparten av vannmøllenes tid var den kornmølle. Senere ble den en filial av Brede kobberværk og i en periode på 1700-tallet ble det produsert messingvarer.

Igjen må folk med kanoer trekke disse over veien for å kunne fortsette roturen.

Brede

Brede

Nå går turen videre nordover langs med Frilandsmuseet på Brede Alle opp til Brede Museet.

Et mer idyllisk sted finnes vel neppe på hele strekningen og det er her vi tar en lengere pause på benken ved sjøen.

Straks vi setter oss kommer ender og svaner svømmende mot oss i håp om å få en brødbit.

Hulvej ved Ravneholm

Videre langs Mølleåstien forbi Ørholm til Ravneholm

Første gang ”Molendium Ørewaz” nevnes er i 1370. Dengang var Ørholm en kornmølle, men på midten av 1500-tallet ble det på kongens ordre anlagt en kruttmølle. Dengang hadde man god bruk for krutt til krigene.

Man kan velge å sykle langs jernbanen på venstre side av elven forbi Ravnholm stasjon og treffe Mølleåstien lengere fremme, eller fortsette gjennom Ravneholm – Det danske Sveits.
Vi sykler opp i skogen og ser noen av gravhaugene.

Opp gjennom tidene har regnvann dannet dype kløfter, som leder ned til Mølleå. Disse huleveiene ble i gamle dager benyttet til å komme ned til de smaleste vadestedene, når man skulle over elven. Vi velger å sykle ned gjennom en av dem - og her gjelder det å ta det litt med ro og bruke bremsen.

Nymølle

Nymølle

Møllen var kobbermølle fra midten av 1600-tallet og gjennom nesten 150 år drev mølleverket store hammere, som med et infernalsk leven hamret ut kobber- og messingplater.

Vi må videre langs Mølleåstien.

På venstre hånd, før vi skal under Helsingørmotorveien, ligger Nærum Camping, der det også er mulig å overnatte under mer siviliserte forhold.

Sluse ved Stampen

Stampen

Her lå i gammel tid et mindre fabrikksamfunn, der mer enn 100 mennesker bodde og arbeidet. Her var fabrikkanlegg, lagerbygninger, boliger og butikk. I tillegg til tekstilfremstilling var der også en kornmølle og et bakeri.

Fiskeri ved Raadvad

Mot Stampen og Raadvad

Kruttmøllestien leder oss videre mot Raadvad.

På vei gjennom skogen støter vi på en sportsfisker, som har funnet ut av, at man ikke trenger fiskekort for å fiske her og det vil han prøve.

Ved Raadvad er det ren idyll, da vi støter på en skoleklasse, som har viet biologitimen til fiskestudier. Alle er travelt opptatt med sine primitive – men ganske effektive fiskestenger og humøret er på topp, da de har fanget en ål. I en gjennomsiktig plastkasse fylt med vann gjør barna studier av dette merkelige dyret.

Det høres et hvin fra en av jentene, når man slipper løs ålen, men raskt har læreren den oppi igjen. Du verden så spennende.
Det er også fanget andre fisk. Utrolig hva en kjepp, litt line og en krok kan skape av spenning.

Her kommer vi forbi Naturskolen og skal inn gjennom porten til Jægersborg Hegn og fortsetter langs Svenskevei langs med Ellesumpen, der trærne har en spesiell evne til å kunne vokse i vann.

Strandmøllen

Strandmøllen

Vi kommer ut på Strandveien og her støter vi på Strandmøllen, den siste møllen før Mølleå renner ut i Øresund.

Langs Mølleå er det mange muligheter til å gå eller sykle på de mange stisystemer. Turens lengde kan avpasses etter krefter og tid – og det er alltid noe å oppleve og se på.


Veiviser

Sted: Mølleådalen fra Bastrup over Farum Sø, Furesø, Lyngby Sø og Jægersborg Dyrehave til Øresund.

Årstid: August

Kart:
Diverse fra Skov- og Naturstyrelsen www.sns.dk
Mølleådalen, Københavns Amt m.fl.
Kraks Kort over København og Omegn – www.krak.dk
Fotturer i Danmark, Politikens reisebøker www.politikensforlag.dk

Les mer på:
Nasjonalmuseet i Brede - www.natmus.dk/sw84.asp

Få fler gode råd og inspirasjon til aktiv ferie på www.vildmarksliv.dk

Spørsmål og kommentarer kan sendes til
thomas@rejsejournalisten.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden