: Bjølseth 2005: Ekte norsk | Din Fritid

Bjølseth 2005: Ekte norsk

Bjølseth er ekte norsk stil, eleganse og gjennomført kvalitet. Vognene som ruller ut fra fabrikken på Jømna har i sin 50-årige historie stadig utviklet seg for å møte brukernes ønsker.


Den praktiske kjørevognen

Fra å være en litt traust norsk vogn myntet på det nordiske klimaet har Bjølseth klart å gjøre vognen mer smakfull for øyet, samtidig som det særegne kvalitetsstempelet er bevart. Merket har fått en trofast tilhengerskare, og selger stadig flere vogner i Norge. Selv om forrandringene fra hvert år ikke er mange, kan vi nevne at 2005-modellene har fått nye baklamper, dørfyllinger i bjørk, nye profillister på skap og bordplater og hele seks forskjellige valgfrie farger på putene.

Bjølseth har klart å levere vogner kontinuerlig siden starten for 50 år siden, tross hard og tøff konkurranse fra utlandet. Vi har i denne testen sett på den minste vognen fra Bjølseth, 550. Det er den tidligere 540 som nå har fått ti cm ekstra i lengden. Men like fult, dette er den norske kjørevognen. Hva er det vi så er ute etter i en typisk kjørevogn? Jo, den skal være grei å ha bak bilen, den skal ha god komfort for minst to mennesker, og den skal ha muligheten til å oppbevare utstyr for en lengre reise. Bjølseth 550 har en egenvekt på 1.325 kilo, og tillatt totalvekt på 1.500 kilo. Den kan dermed hektes på de aller fleste biler. Regelen sier at du ikke kan trekke en vogn som har høyere totalvekt enn bilens egenvekt (den finner du i bilens vognkort). Har du bil av typen Ford Focus stasjonsvogn (1.350kg), Honda CR-V 2.2 CTDi (1.627kg) eller Volksvagen Passat (1.353kg) kan du greit kjøre med Bjølseth 550.

I denne vognen er det en fast dobbeltseng med en køyeseng over, og god plass på kjøkken og i sittegruppen. Altså mer enn god nok komfort for to personer på tur. Skapplass er det nok av, men tillatt nyttelast, altså det du kan pakke i vognen, kan ikke overskride 175 kilo. Det betyr at du må pakke en del av det du trenger i bilen, og er dere tre eller flere personer må dere tenke gjennom og prioritere alt dere vil hamed. Det kommer selvsagt litt an på hva slags bil dere kjører, og hvor stor plass det er til bagasje i den.


Fleksible vogner

Bjølseth’s produserer sine vogner etter et helt eget system. De settes sammen i en sandwich-konstruksjon med finèr, isolasjon, og finèr i både gulv, vegger og tak. Dette gir et sterkt og stabilt selvbærende karosseri. Vognene er meget godt egnet for de nordiske forholdene, og med den gode isolasjonen også velegnet på varme sommerdager. I 550 er det sengeplass til fem personer. To i dobbeltsengen, en i køya og to i rundsittegruppa, som for øvrig kan gjøres om til en seng. Det kan nok bli litt trangt med fem personer boende i vogna, men for to eller tre er den et glimrende valg. Vognen er åpen og romslig innvendig. Her finner du en god salong og et godt utstyrt kjøkken. Mye skapplass og muligheter til å montere inn stekeovn og mikrobølgeovn. Sovedelen er like fleksibel som den alltid har vært. Bjølseth leverer senger slik du ønsker dem. Det vil si at du kan velge mellom dobbeltseng med overkøye (sliksom i vår testvogn), eller bare dobbeltseng og da med skap over. Sovedelen kan stenges av med en foldedør. Sittegruppa foran i vogna kan selvsagt fortsatt gjøres om til ekstra sengeplasser.

Møbelinnredninger har overflate i ekte treverk. Dør- og skuffehåndtak er i børstet stål.

Velutstyrt kjøkken

På kjøkkenet finner du et kokeapparat av type Cramer med tre bluss og glassplate nedsenket i benkeplaten. Ved siden av dette er en nedsenket vask, også den med glassplate. Over benkeplaten er det montert en avtrekksvifte under de tre overskapene.

Under finner du fire uttreksskuffer, to store skap og to mindre skap. Altså nok med skapplass på kjøkkenet. Kjøleskapet på motsatt side av vogna rommer hele 142 liter og er av typen Domestic 7601. Det har separat kjøleboks. Vognen er utstyrt med et permanent ventilasjonssystem for å sikre jevn tilførsel av frisk luft. All innredning er konstruert og bygget opp med tanke på den beste interne luftsirkulasjon og det beste inneklima.

Det vil si at det finnes spalter langs veggene bak blant annet sittegruppene. Dette fører til at varmluften fra konvektorene stiger oppover langs veggen og danner dermed en sirkulasjon på luften. Varmeannlegget består av et væskebasert sentralvarmesystem, Alde Compact 3000 ovn med 3,2 kW el. kolbe, 5,2 kW propanbrenner, termostatstyring, sirkulasjonspumpe (230V og 12V) og radiatorsystem langs yttervegger. Det er elektrisk gulvvarme i oppholdsrom og toalettrom, men ingen gulvvarme på soverom. Det er bra, så slipper du å gå å legge deg i et kokvarmt soverom.

Konklusjon

Bjølseth har fire modeller på markedet, hvor 550 er den minste. Dette er en velegnet vogn for to personer som skal ut på tur. Med fast dobbeltseng, alternativ med køye eller overskap, bra med lagerplass og en god sittegruppe vil du trives her. Prisen er noe høyere enn hos konkurrentene fra kontinentet, men så skal du huske på at dette er norsk håndverk og at Bjølseths vogner ligger helt i toppen når det gjelder lengst levetid og høyest annenhåndsverdi. Bjølseth har for øvrig i sommer en kampanje hvor de utstyrer vogna med en 12V DVD-spiller.

Alternativene

Bjølseth har to større alternativer til 550, som også kan benyttes som kjørevogner. 650 har fått posisjon som den mest populære av modellene fra Bjølseth. Egenvekt 1.470kg, totalvekt 1.775kg og total lengde 791cm. Pris fra 322.600 kroner. Modellen 680M er hakket større og det siste skuddet på stammen til Bjølseth. Den er noe mer utstyrt enn 550 og 650. Egenvekt 1.580kg, totalvekt 1.900kg og total lengde 821cm. Pris fra 351.100 kroner. I tillegg til de tre nevnte har Bjølseth den store 790, en modell som har blitt meget populær blant annet for at denne er utstyrt med markedets største bad.


Teksniske data

Bjølseth 550
Chassis: Sandwich. Galvanisert understell.
Garantier: 2 års garanti og 5 års tetthetsgaranti.
Pris veil.: 263.800 kroner (ingen pris)
Produksjon: Jømna, Norge

Teststed: Caravansenteret Kjeller www.caravansenteret.no

Vekt og mål:
Totalvekt: 1.500 kg.
Egenvekt: 1.325 kg
Maks last: 175 kg.
Total lengde: 698 cm.
Karr. lengde: 578 cm.
Høyde utv.: 251 cm.
Soveplasser: 3+2
(Sittegruppen gir to soveplasser)

Utstyr:
Ferskvann: 45 liter.
Toalettrom: Thetford kassettoalett.
Dusj: Ja, med lite forheng.
Varme: Alde Compact 3000, vannbåren.
Gulvvarme: Elektrisk.
Varmtvann: Alde Compact 3000.
TV-antenne: Ja.
Radio/CD: Ja, med fjernkontroll og to høyttalere.
Kjøleskap: Dometic 142 liter.
Ovn: Tre bluss.
Kjøkkenvifte: Ja.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden