: Lom – byen midt på fjellet | Din Fritid

Lom – byen midt på fjellet

Lom ligger i den nordlige delen av Jotunheimen, ca 360 km fra Oslo. Den fineste ruten fra Oslo går over Valdresflya langs E68. Her passeres en av Nord-Europas høyest beliggende veistrekninger. Med campingvogn etter bilen eller med bobil er det flere steder på veien, der du kan ta en pause, ta ut campingmøblene og nyte den storslåtte utsikten.

Midt i byen ligger Lom stavkirke, som også er byens varemerke. Stavkirken ble bygget i det 12. århundre og er bare en av de ca. 1.000, som ble bygget rundt omkring i Norge i denne perioden. Kirkene er utelukkende bygget i tre og arkitekturen er svært karakteristisk. Det er i dag fremdeles uvisst hvorfra kirkene fikk denne spesielle byggestilen. I dag er det kun 30 helt eller delvis bevarte stavkirker igjen.

Rett ved siden av Stavkirken ligger Norsk Fjellmuseum, som har som sin viktigste oppgave å tydeliggjøre hva fjellet har betydd, og fremdeles betyr for menneskene. Hvis du er naturinteressert er det et utmerket utgangspunkt for å hente gode råd for din neste tur på fjellet. Museet er også informasjonssenter for Jotunheimen Nasjonalpark.

Jotunheimen er det største fjellmassiv i Norge og her finnes noen av de høyeste fjelltoppene i Nord-Europa. Galdhøpiggen er med sine 2.469 m.o.h. Nord-Europas høyeste fjell, men rent teknisk ikke vanskelig å bestige. Turene til toppen starter oftest fra Juvasshytta i 1841 meters høyde. Med mindre du er en erfaren fjellvandrer anbefales det å ta en guide med på turen, som tar ca. 6 timer.

Ved Juvasshytta ligger Galdhøpiggens Skisenter, der det er mulighet for å stå på ski om sommeren. Anlegget er åpent fra primo juni til ultimo oktober. Løypa er 1500 meter lang og egner seg godt til såvel slalåm som telemark og snowboard.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden