: Blant klipper og stein i Bretagne, Frankrike | Din Fritid

Blant klipper og stein i Bretagne, Frankrike

Vi har kommet til campingplassen Domaine des Ormes **** i Epiniac syd for Dol de Bretagne og behøver faktisk slett ikke å fortsette reisen vår gjennom det vestlige Frankrike for å få en aktiv ferie. Vi kan stoppe her, for her er alt hva hjertet begjærer.


Domaine des Ormes

Familien La Chesnais har rundt deres château skapt et 200 hektar stort sammenhengende anlegg med utrolig mange muligheter for en aktiv ferie. Når vi kommer inn på området møter vi først Hotellet *** rett ved ridesenteret med rideskolen og før vi kommer til selve campingområdet ses en del av den 18-hulls golfbanen. I området rundt resepsjonen er det restaurant, bar og aktivitetssenter og på den andre siden en gjennomgående kanal med mulighet for å padle i kano. Det er vannsykler og i noen sjøer mulighet for sportsfiske. Etter Aquaparken med flere oppvarmede pools finnes lekeplass, ballbane, tennisbaner samt cricketbane - før et utall av oppstillingsplasser åpenbarer seg for oss. I alt har området en kapasitet på 3500 gjester fordelt på 800 oppstillingsplasser – hvorav 600 bobiler.

Vi får tildelt en plass ute ved en liten fiskesjø i behagelig skygge av noen høye trær. Området har naturligvis supermarked og flere restauranter og barer samt pizzeria, og er så stort, at vi foretrekker å sykle til og fra vår oppstillingsplass.


Tretopphytter

Det mest spektakulære er imidlertid muligheten for å campe i de såkalte tretopphyttene plassert opp til 13 meter over bakken. To forskjellige steder er det grupper av tretopphytter inne i skogen, der man kan få lov å bo. Etter en grundig instruksjon iføres man hjelm samt sele med karabinkroker. For å komme opp til hytten må man klatre opp i et tre via en stige. Herfra er det et par hindringer på en klatrebane, som må passeres, før man kommer fram til tretopphytten. En utfordring, men ikke større enn at de fleste saktens kan gjennomføre turen. Utvendig er de kledd med tre og innvendig er de innredet som et alminnelig hus med seng (evt. myggnett), bord og stoler samt toalett. Det er imidlertid ikke innlagt vann og el og her er det mulig å bo i nærkontakt med naturen.

Vi følger en gruppe, som er iferd med å ”innta” sin tretopphytte og de er alle i 50-årene. Det er uhyre populært å overnatte på denne måten og tretopphyttene er utsolgt lang tid i forveien, så vil man prøve dette helt unike konseptet, bør man bestille i god tid. Etter den første instruksjonen og klatring opp til tretopphytten skal man på egen hånd kunne komme opp og ned via den anviste ruten.

Et annet par kommer hjem etter dagens tur og heiser bagasjen sin opp til hytten med et tau. Deretter sikrer de seg med karabinkroker og kravler helt rutinemessig opp hinderløypa for å innta hytta si. Det er god avstand mellom hyttene oppe i trærne.

Domaine des Ormes er en stor og populær campingplass, der selv den kresne familie kan få sine ønsker oppfylt. Skal jeg sette fingeren på noe, er det de sanitære forhold, hvor det neppe kan unngås, at toalettene raskt blir tilgriset med så mange gjester. Området ligger ikke langt fra Mont Saint Michel og kysten ut mot Den Engelske Kanal. I nabolaget finnes flere interessante gamle byer.


Roc’h Trevezel

På ruten sydvestover svinger vi inn over et høydedrag, parkerer bilen ved Roc’h Trevezel og begir oss ut i dette flotte terrenget. Vi følger den anviste ruten (av hvilke det er flere i området) opp gjennom den blomstrende lyngen mot toppen av høydedraget, der klippene flere steder ”springer” ut av bakken. Fra høydedraget er det vid utsikt til alle sider. Et ideellt sted for å spise lunsj.
Byplanleggere, landskapsarkitekter og hvem som ellers har vært med på å bestemme, at veien nettopp skal følge høydedraget, får en varm tanke. For denne ruten er virkelig flott.

Litt lenger fremme støter vi på enda et høydedrag og svinger opp på Montagne Saint Michel. På toppen, 380 meter over havet, ligger en liten stenkirke med utsikt til den store sjøen nedenfor.


Pointe du Raz

Vi har vært her før – ”ved verdens ende” - som de gamle romerne kalte stedet, der sivilisasjonen opphørte. Denne ville kysten virker som en magnet på oss og mange andre turister, som ønsker å oppleve det vestligste punktet i Frankrike. På den andre siden av vannet ligger Amerika!
Været pleier å være stormfullt og ustabilt helt ute på vestkysten, men vi har stekende sol og ikke en sky i sikte, når vi parkerer ved turistsenteret. Her er opprettet et informasjonssenter, restauranter og souvenirbutikker, så det nesten blir for mye av det gode! Herfra er det ca. 20 minutters vandring ut over uberørt hedeterreng, med blomstrende lyng og summende bier.

Fra ruten er det utsyn til andre deler av kyststrekningen over mot Pointe du Van, som ligger litt lenger nord. Er man ikke innstilt på å vandre helt ut til fjellet Pointe du Raz, går det en buss hver halvtime.

Klippene lokker og når vi står ved den store skulpturen, bestemmer jeg meg for å ta turen helt ut til de ytterste klippene. Ruten ut dit er merket med røde prikker og flere steder er det oppsatt tau, som jeg kan holde fast i, når jeg passerer de bratteste klippene. Det er viktig å følge ruten for ikke å komme galt av sted. Enkelte steder er det visst et X, noe som betyr at det er adgang forbudt. Jeg kan også se, at klippene innimellom er i bevegelse, for det har falt noe av den tidligere ruten i havet, så man skal se seg for. Man skal også være klar for litt klatring på alle fire. Bl.a. skal man krype under en stor stein, men det gjør bare turen enda mer spektakulær.

Tilbake på ”fastlandet” følger vi turstien sydover langs kysten tilbake til bilen og kan underveis nyte lerkens sang på den blå himellen over oss.


Bautasteinene ved Carnac

Vi har overnattet på en ganske liten campingplass Camping des Ombrages i Kerlann, som ligger et par kilometer fra Carnacs berømte bautastein. Campingplassen har en del villavogner med små hager hovedsakelig for langliggere, men her er omtrent 12-14 ledige oppstillingsplasser hver på ca. 6x6 meter med høy hekk rundt. De sanitære forholdene kan ikke bli bedre.

Det er bautasteinene vi har kommet for å se nærmere på. Mer enn 4000 steiner er reist for mer enn 7000 år siden. Man anslår at de eldste bautasteiner er reist ca. år 5000 før Kristus. Hele komplekset strekker seg over 4 km og er inndelt i forskjellige navngitte grupper: Le Ménes, Toul-Chignan, Kermario, Le Mani, Kerslescan samt Le Petit-Ménec.

Hva disse steinsettingene har vært brukt til er fortsatt en gåte. Gravplass – tilbeding av guder – kalender – solur (i flere områder står steinene i rekker øst-vest) – offersted, man vet det ikke! Man mener imidlertid at hele området har vært sammenhengende og at de manglende steinene mellom områdene gjennom århundredene er blitt fjernet og brukt til andre formål.

Områdene er nå avsperret for publikum, slik at plantelivet igjen kan rette seg. Opp mot 1 mio. turister som tramper rundt blant steinene kan ødelegge en hver form for liv. Det er imidlertid mulig å bli med på guidede turer inn i området.
De fleste bautasteinene rager omkring en meter over bakken, men mange er flere meter høye. Den høyeste i Le Ménec rager 3,5 meter opp. Det må ha vært et ufattelig arbeid å samle og få reist disse enorme mengder med stein. Et senter Maison des Mégalithes (Bautasteinhuset) ved Le Ménec forteller om bautasteinene og her kan du få materiale om disse.


Veiviser

Sted: Bretagne i det nordveslige Frankrike

Årstid: juni

Se også:
Campingplassen Domaine des Ormes – www.lesormes.com
Pointe du Raz – www.pointeduraz.com
Bautasteinene i Carnac – www.monum.fr

Les mer på:
Generelt om turisme i
Carnac – www.carnac.fr
Bretagne- www.brittanytourism.com
Frankrike - http://dk.franceguide.com

Eventuelle spørsmål og kommentarer kan sendes til thomas@rejsejournalisten.dk

Få ytterligere inspirasjon til en aktiv ferie på www.vildmarksliv.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden