: Vintercamping i Kläppen - Sverige: Når barna har det godt | Din Fritid

Vintercamping i Kläppen - Sverige: Når barna har det godt

Etter flere timers kjøring gjennom den uendelige svenske skogen, åpner landskabet seg og et vell av hvite løyper dukker opp foran oss. Barna i baksetet gleder seg over at bilturen, som til tider virket, som om den aldri ville ta slutt, nå faktisk er forbi. Vi er fremme og skal bare finne hytta vår. I morgen skal vi på ski. Vi er i Sälen, midt i svenske Dalarna. Kläppens løyper venter.


Hvorfor elsker barn snø?

Jeg har ofte lurt på, hvorfor de fleste barn elsker å være på skiferie, og det må være fordi det bare er så mye snø. Når de vil lage en snømann trenger man ikke all snøen fra en hel have. Hjemme ender det som regel med en liten snømann midt på det grønne gresset, og for øvrig en snømann, som ikke holder lenge. Her oppe er det både snø til skigåing, hundeslede, kjelkebakker og adskillige snømenn også selv om, det er barn over alt. Det er snø nok til alle, og det synes de er suverent.

Vi er 3 familier med barn på tur sammen, men vi bor i hver vår hytte. Mens de voksne tømmer bilene er de største av ungene allerede i gang med å bygge en snøhytte i snøfonnen, som ligger rett ved siden av hyttene. Først når det er tent opp i peisen, kveldsmaten står på bordet og de er blitt ropt inn en milliard ganger, kommer de inn. Glade, med røde roser i kinnene. Deilig.


Litt av en prøvelse

Neste morgen, når alle skal ut av døren for første gang, er litt av en prøvelse. Det er ski, støvler, skistaver og yttertøy over alt. Og akkurat når det virket som alle var klar til å gå i samlet tropp, skal Heidi på toalettet. Slik er det, men fordelen er, at vi for det første har masser av tid og for det andre, er skianlegget ikke større enn, at vi saktens finner igjen de andre. Det er også en fordel, når vi begynner å stå på ski. Stort sett alle pister slutter det samme stedet, så det er lett å møtes, selv om vi står i pister av forskjellige vanskelighetsgrader. Barn, som er store nok til å ta løypene selv, går seg heller ikke vill.

Det er selvfølgelig en fordel, hvis man som foreldre har vært på skiferie, før man får barn. Det gjør det hele litt lettere, men ellers er framgangsmåten å reise av gårde sammen med venner eller familie, som har vært på tur før, og på den måten få de få og enkle tips, som skal til for å få en god ferie.

Foto: klappen.se

Skiskole og trollsafari – en herlig blanding

Når man som danske reiser på skiferie, er det som regel bare en gang i året. Derfor kan skiskole anbefales til alle. Barna i vår gruppe er alltid på skiskole, og de elsker det. Det handler ikke om å ha ferie fra skolen der hjemme for å komme på en ny skole. Tvert i mot. Skigåingen blir leket inn i barna, og mange av lærerne er danske, så det er heller ikke problemer med språket.

De minste i vår gruppe avslutter sin skole med å gå på ”Trollsafari”. I en slede trekkes de av en snøscooter et godt stykke inn i skogen for å møte skogens vennlige vesener, som troll og feer. Dere skulle ha sett Christians øyne, da han kjørte av sted sammen med en masse andre barn. Øyne fulle av spente forventninger, og glemte helt at mor og far ikke ”måtte” være med. Da han skulle i seng om kvelden fortsatte han med å snakke om, hvordan trollene bodde ute i skogen i en liten hytte og levde av bær og mose. Herlig.

Ingen problemer med å sove

Det helt ideelle med hyttene er, at vi kan lage mat sammen, og spise ”hjemme”. Det er ingen som skal shines opp for å gå på restaurant. Hele ferien foregår under hjemlige og hyggelige forhold, der familien er samlet hele uken. Det kan godt hende, at barna er vanskelige å få med inn om kvelden. Det er de. Men det er til gjengjeld ingen problemer med å få dem til å sove om kvelden. En etter en faller de i søvn. Og det deilige er, at det er en helt naturlig trøtthet, som de ikke engang orker å kjempe i mot. Når ungene er lagt i seng, er det tid for voksenhygge – hvis man ellers orker. De fleste kveldene faller også vi ganske enkelt sammen.


3 måneder og på sin første skitur

Mens de andre prøver alle Kläppens pister har jeg leid en pulk i skibutikken. Jeg har ikke prøvd det før, men bare sett mange andre gjøre det. Jeg får god veiledning i butikken og bestemmer meg for å prøve. Mathias er pakket godt inn i bobledress, lammeullsteppe og ligger nå trygt og godt i pulken, som er fastspendt til min talje. Vi starter med å gå litt rundt i terrenget, så vi hele tiden er rett i nærheten av enten vår egen hytte eller spisestedene i anlegget. Slik at vi kan gå inn, hvis han plutselig blir lei av det. Men det går over all forventning. Dagen etter blir det til en 3 timers tur gjennom skogen. Fantastisk å gå gjennom den snøkledde skogen under blå himmel og i den friskeste luft. Bare Mathias og jeg. En av de stunder man som foreldre aldri glemmer…..


Praktiske informasjoner

-Barn under 8 år, som står på ski med hjelm, får gratis heiskort. Hjelm kan leies på stedet sammen med skiutstyr.
-Hyttene er romslige og velutstyrte, og ligger sentralt i forhold til nedfartene.
-Rett på den andre siden av veien ned mot sjøen ligger Kläppens Camping, som for øvrig er Sveriges første vintercampingplass.
-Jo senere De drar av gårde på året jo varmere blir det. -Værdt å overveie, dersom man har med helt små barn.
-Selv om det er tørkeskap i hyttene, kan det anbefales å ta med to sett skitøy til de mindre barna.
-Husk å gi barna rikelig å drikke. De er fysisk aktive og glemmer ofte selv at de er tørste.
-Kläppen ligger 470 km fra Gøteborg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden