: Storbyferie: Berlin - ti steder du bør se | Din Fritid

Storbyferie: Berlin - ti steder du bør se

Berlin er opplevelsesrik med tusenvis av ting du kan gjøre. Fra Murens fall i 1989 og frem til i dag er Tysklands hovedstad blitt et mer og mer populært reisemål for nordmenn.

Brandenburger Tor ble bygget i årene 1788 og 1791 Foto: bigfoto.com

Brandenburger Tor

Dette er den tyske hovedstadens eneste gjenværende port og ble bygget i årene 1788 og 1791. Denne er av stor symbolverdi for Berlin, ikke minst fordi den ble stående på grensen mellom øst og vest da byen var delt. Den gang var dette en slags ingenmannsland, men ble gjenåpnet 22. desember 1989.

Berlin Hauptbahnhof

Dette er Berlins hovedjernbanestasjon, og ble åpnet sommeren 2006. Det er Europas største jernbanestasjon og den første store jernbanestasjon som er bygget i Europa på over hundre år. På en stor åpen gressslette like ved hovedbanestasjonen ligger det som antagelig er verden største fotballsko. En skulptur som barn og ungdom liker å klatre på.

Unter den Linden

Er den store, brede gaten hvor mange av verdenshistoriens ledere har tråkket, blant annet Napoleon, Fredrik den store, Bismarck, Marx, Lenin, Hitler, Mussolini, Churchill, de Gaulle, Eisenhover, Kennedy, Reagan, Carter, Clinton… I dag masse shopping.

Riksdagsbygningen Foto: bigfoot.com

Riksdagsbygningen

Nazistene satte denne i brann for å skape opprør og kaos og tilrive seg makten. Bygningen er gjenoppbygget, med en interessant glasskuppel på taket, inkludert restaurant. Hit er det kø av turister, men vel verd å bruke litt tid på å komme inn. Glasskuppelen inneholder også et enormt speil.

Checkpoint Charlie Foto: bigfoot.com

Checkpoint Charlie

Står fortsatt i Berlin som en rest av den gamle Berlinmuren. Her er ”vakter” på plass. Litt av muren står også igjen, og det ligger et museum om Checkpoint Charlie like ved. Denne overgangen mellom øst og vest er den mest berømte fra tiden da Berlin var delt i to.

Potsdamer Platz Foto: bigfoot.com

Potsdamer Platz

Dette er et trafikknutepunkt i Berlins sentrum, og her møtes flere store gater. Plassen ble anlagt av kong Fredrik Vilhelm I av Preussen i 1741. Frem til 1940 var Potsdamer Platz den travleste plassen i hele Europa. Etter krigen lå den i ruiner og ble delt av muren. Etter gjenforeningen ble plassen revitalisert, og det er bygget en rekke nye bygninger der med bl.a. mange forretninger og restauranter.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche

Denne ligger på Kurfürstendamm. Keiser Wilhelm II bestilte kirken for å hedre sin bestefar Wilhelm II. Byggingen av kirken tok til i 1891 og den ble ferdig i 1895. Kirken ble bombet i stykker i 1943, og kun rester av den står igjen i dag. Etter krigen ble det etter planer av Egon Eiermann bygget en ny kirke rett ved ruinene av Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Den nye kirken og ruinene av den gamle utgjør nå et minnesmerke over krigens ødeleggelser. I området rundt er det livlig aktivitet av restauranter, markeder, butikker m.m.

Zoo og AquaDome

Ligger helt sentralt i Berlin, og er et sted ikke minst familier bør ta en tur innom. Særlig er akvariet flott. Men også parken i seg selv er verd et besøk.

Bredden av elven Spree Foto: bigfoot.com

Bredden av elven Spree

Elven Spree går tvers igjennom Berlin, og like ved hovedbanestasjonen er det anlagt et langt område med restauranter og grønne plener ut mot elven. Her får du tilnærmet sydenstemning, men bading frarådes. Derimot er det trivelig her, en øl under parasollene og se båtene gli forbi på vannflaten gir en ro i en ellers hektisk storby som Berlin er.

Jahn Otto Johansens stamsteder

Det er flere brune kafeer i Berlin, men en av de aller bruneste er Dicke Wirtin, oppkalt etter hun som startet kafeen, en meget tykk dame som het Anna Stanscheck. Dicke Wirtin ligger på Savignyplatz, og er blant annet en av Jahn Otto Johansen stamsteder fordi de serverer Flensburger Pilsner. Schildkröte på Uhlandsstrasse er også en av hans favoritter. Her serveres godt øl og rikholdig av typisk tysk husmannskost og vilt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden