: Sverige (5/7): Uppsala - ved Mälarens nordligste kyst | Din Fritid

Sverige (5/7): Uppsala - ved Mälarens nordligste kyst

Vi har slått oss ned ved Mälarens nordligste kyst ved Uppsala. Det finnes mange muligheter til camping og ikke minst av severdigheter i denne gamle kultur- og universitetsbyen.


Camping i Uppsala

Det er mange muligheter for å campe i nærheten av byen. Veldig nær sentrum ligger ferie- og badelandet Fyrishov, men siden vi foretrekker svensk romantikk dro vi til Sunnersta Camping, som ligger i byens sydligste utkant helt ut mot bredden av Mälaren. Siden vi ankommer tidlig om ettermiddagen er det fortsatt et par ledige plasser, som har utsikt rett ut mot sjøen.


Fyriselven

Denne elven har en anseelig størrelse og har sitt utløp i Mälaren rett i nærheten av campingplassen. Vikingene benyttet den på den tiden til å seile opp til Gamle Uppsala, som ligger ca. 4 km nord for domkirkebyen. I dag kan man ikke seile like langt nordover, men den blir fortsatt flittig brukt, og flere ganger daglig kan vi se, når båtene kommer lydløst glidende fra Stockholm eller Skokloster. Nytelsen blir dobbelt så stor, når man sitter her under solseilet og ser solstrålene skinne i Mälarens vann, mens røyken fra damperen stiger til værs. Et vakkert skue, som gjentar seg på en helt annen måte, når båten vender tilbake i skumringen, med alle lanterner tent i den lyse svenske sommernatten.


Gamle Uppsala

Den gamle byen er fra det 3. århundre. I dag bor det rundt 17.000 personer og den fungerer som en forstad til domkirkebyen, som ligger 4 km borte. Fordi man kunne seile til byen ble den både et politisk og økonomisk sentrum i vikingtiden, og man kan fortsatt finne det gamle tingstedet og den gamle kirken, der Sveriges første erkebiskop bodde. Rett ovenfor ligger et museum med arkeologiske funn fra den gamle byen og selve byen er omgitt av syv store gravhauger, som ligger som perler på en snor.


Uppsala by

I denne gamle hovedstaden bor det nå 185.000 innbyggere og 40.000 av dem er studenter ved Nordens nest eldste universitet. Den indre byen er enkel å finne veien i, men som i de fleste andre storbyer er det vanskelig å finne en parkeringsplass midt på dagen. Vi parkerer derfor i utkanten av byen og tar en buss inn til sentrum, der det første man ser er det store slottet med murer og festningsvoller og domkirkens tvillingtårn.
Der finnes massevis av smale maleriske gater og Fyriseleven snor seg gjennom byen, som saktens kan måle seg med andre gamle europeiske byer.

På vår tur gjennom byen ser vi flere ukjente skilt i trafikken, der fotgjengerskiltet har fått et annet utseende og undertavlen henviser til en rekke barnebøker om katten Pelle Svansløs, fordi forfatteren Gösta Knutsson bodde i byen.

Universitetet har innenfor det naturvitenskapelige feltet fostret andre store personligheter bl.a. Carl von Linné, Dag Hammarskjöld og Andreas Celsius.

De største severdighetene i Uppsala er slottet, domkirken, den botaniske hagen og Linnés hage.

Det er også flere guidede turer gjennom byen, der man i tillegg til Pelle Svansløs’ finner Linnésstien.

I tillegg er det utstillinger om Linnés arbeid, vikingene i Uppland, og i nærheten ligger Skokloster Slott, som er et av de mest betydningsfulle 1600-talls slott i Sverige.


Roslagen

Landsdelen Roslagen ligger øst for Uppsala og vi bruker en deilig, varm sommerdag til å nyte en tur gjennom dette området. Den ene runesteinen etter den andre gjenspeiler områdets gamle historie og mot øst ses det vakre skjærgårdslandskapet i granitt. Vi kjører forbi små maleriske havner og i de mange sund og bukter flyter hvite seilbåter rundt.

Vi kommer til byen Östhammar og stemningen og atmosfæren her minner om den, som man kan oppleve i Skagen – her er bare mye mindre turister. Gatene ligger stille og man kan virkelig slentre rundt og nyte de mange fargerike husene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden