: Sverige (4/7): Bergslagen - malmgruver, kultur og natur | Din Fritid

Sverige (4/7): Bergslagen - malmgruver, kultur og natur

Vi slår denne gang pluggene ned i Bergslagen, som er et deilig område, som ligger på grensen til Dalarna. Her finnes en campingplass, et kulturtilbud og en natur, som kan by på enestående opplevelser.

Sjøkanten. Et vakkert skue rett utenfor døren.

Silverhöjdens Camping

Vi har kjørt fra sjøen Vättern gjennom Örebro, Lindesberg og Kopparberg, og er nå kommet fram til Silverhöjdens Camping, som ligger ved byen Grängesberg. En stor flott innkjøring hilser velkommen og vi får satt opp vognen på en plass i første rekke ut mot sjøen Södra Hörken og så langt borte fra hovedveien som mulig, for å unngå trafikkstøy. Der hvor vi ligger er det bare natur, natur og atter natur. Det kan fiskes langs bredden og bades ved badebroen.

Det finnes mange skogsstier for fotturer ved bredden av sjøen eller rideturer i skogen, men man kan også nyte det harmoniske landskapet eller det spennende dyrelivet fra vannet; på vår kanotur ser vi både beverhuler mellom steinene, lappedykkere og en enkelt havørn.

Vi har utsikt over hele sjøens vestlige del, og det later til, at den fantastiske solnedgangen bare blir én av mange flotte naturopplevelser.


Grängesberg

Vi skal naturligvis også besøke byen Grängesberg, som ligger i Dalarna. Tunnelen man kjører gjennom på vei til byen er malt i en skarp blå farge og i endene er det røde dalahester, slik at man ikke er i tvil om, hvor man nå er på vei og på torget i byen står en kjempestor skulptur av en dalahest.

Byen er en gammel gruveby og vi besøker det fine gruvemuseet, der det både finnes bygninger, et maskinhus og en liten gruve som er åpen for publikum og på den gamle gruvestasjonen er det nå et lokomotivmuseum, der det både er maskiner fra gruvedriften, men også store lokomotiver, som var en del av fjernbanene.


Kopparberg

Vi drar litt mot syd og neste stopp er Kopparberg, som også er en gruveby. Her var det spesielt kobber som ble utvunnet før i tiden. En lokal innbygger forteller oss, at forurensingen engang var så stor, at hele området fikk den velkjente brun-gylne fargen og at store områder av skogen ble lagt øde, for å smelte metallet fra steinene. Men i dag er Kopparberg en lys og vennlig by og da vi kommer ned i byen ser vi den store, fantastiske trekirken. Det er fullt forståelig, at store deler av byen er kommet på UNESCOs verdensarvliste.

På vår tur gjennom byen ser vi plakater for ”Opera på Skäret” og bestemmer oss for å kjøre dit. Vi kommer fram til et forlatt sagbruk, der en ildsjel har innredet to operascener i den gamle bygningen. Det viser seg, at det i hele juli er stykker med internasjonale krefter og vi lykkes heller ikke med å få billetter til den store scenen, så vi nyter i stedet en svensk opera i den milde sommerkvelden.


Løa Bruk

På hjemveien tar vi en liten avstikker til et sted, som heter Løa. Landsbyen har et gammelt malmverk, og her får man et veldig godt innsyn i, hvordan malmen brytes vekk av steinen. Vi ser både høyovn og store møllehjul, som drives fram av elven som renner gjennom stedet. Et imponerende syn!


Södra Hörken

Sjøen ved campingplassen er i likhet med mange andre svenske sjøer, men den skiller seg ut ved å ligge tett ved en hovedferdelsåre, der vi kan padle i kano langs bredden og oppleve den ville naturen. Det kan være vanskelig å komme i land, for strendene er av stein og klipper, men etter at vi har holdt på et par timer kommer vi til en liten bukt, der vi kan ligge i le mens vi titter på det varierte fuglelivet og nyter den svenske solen i flere timer.

Det er vanskelig å bli trett av de utrolige omgivelsene ved plassen og hver kveld nyter vi det vidunderlige fargespillet med det gyldne lyset og de lange skyggene. Turstiene langs sjøen gir gang på gang den vakreste utsikten over sjøen, der fiskene spretter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden