: Sommer i Sør-Varanger | Din Fritid

Sommer i Sør-Varanger

Gjentatte ganger har vi lagt av gårde fra Vestfold til den østligste delen av landet vårt. Det blir liksom ikke ferie uten fisket og naturen i vår ”barndomsdal.” Vi er begge oppvokst i Sør-Varanger, og har valgt vogn for å kunne få med oss friheten som er i å ha hytta med seg.

Avslapping Pasvik.

Det er klart det er langt, ca. 200 mil hver vei, men vi synes selvfølgelig at alle burde prøve dette i hvert fall en gang.

Reiseruta er da Oslo–Kongsvinger-Mora-Søderhavn-E4 nord til Haparanda-Torneo-Ivalo-Inari-Neiden. Etter Neiden er vi hjemme og roen senker seg. Det vil si tre til fire overnattinger hver vei.

For oss har det fungert fint å starte noe ut på dagen det første reisedøgnet, frisk og opplagt kommer vi alltid ett godt stykke inn i Sverige før første overnatting. Nord for Sundsvall er det flust av campingplasser, men i prøver å komme lengst mulig, opp mot Piteå passer fint. Vi starter dagen tidlig og har ikke for drøye pauser, og snart er man oppe i midnattssolens land før man blir trøtt.

Midnattsol i Finnland.

Neste dag er det inn i Finland, og her kan strekkene bli lange, for her er det ikke mye annet enn skog inntil veien og rein på veien. Ca. 7 mil før Ivalo er det en perfekt plass for villcamping. Du kan ikke ta feil. Lang rett slette med reingjerde på venstre side og en åpning for utkjøring.. Stor eldre utfylling i forbindelse med vannkraftutbygging gir god plass til disposisjon. Her prøver vi alltid å ta siste overnatting. Midnattssola er nydelig over skogen og vannflata.

I Inari anbefales faktisk en tur innom suvenirbutikken, som ligger på venstre side sørfra. Mye fint, også ting som ikke er lett å finne andre plasser, det har blitt dyrere med årene, men titt inn.

Toll i Neiden er det samme som ellers, men det kan virke noe underlig at norske og finske tollere samarbeider så godt i samme lokalet, men i Neiden er det mange finsktalende.

For oss er det nå ferien begynner, med nedkjøringen mot Skoltefossen i Neiden. Stopp på utkjøring nederst i bakken og ta en tur ned til elva. Er du heldig får du se storlaksen i lufta på vei opp fossen. Har du virkelig flaks så er det klart for notkast og du får en kjempe opplevelse. Käpälä fisket er en gammel tradisjon som er sterkt redusert i dag, men er du heldig så er alt mulig.

Øvre Pasvik Camping.

Herfra har du mange valg, Neiden camping, Mikkelsnes ved utløpet av Neidenelva, Kirkenes med bobilparkering midt i byen, Grense Jakobselv og fjellet med fint fiske. Her er det mulighet for tømming av do i lite anlegg som er noe skjult fra veien. Villcamping nederst i Grense Jakobselv med ishavet tett på, er noe som bare må oppleves, dersom været er i godlage. Dønningene fra Ishavet er evigvarende. Her finnes også Norges fineste badestrand. Hvit sand uten stein og annet som kan ubehage bare føtter, grønt klart vann. Temperaturen i vannet er noe annet, men på varme dager må man ikke være viking for å bade.

Veien opp til Pasvik er ikke av de beste, men det er bare å ta det med ro, så går det fint, Pasvik er unik når det gjelder natur og dyreliv, så det er verdt å ta turen. En tur innom en god gammeldags landhandel for proviantering på Skogfoss hører med.

For oss er det Pasvik og Øvre Pasvik Camping som har blitt det faste stedet hvor vi må være noen dager. Edit og Svend må bare oppleves, her får vi en gjestfrihet som er sjelden å oppleve andre plasser.

Pasvikelva kl 24.00 og 20 gr.c.

Campingen er ikke fancy med mange tilbud, men har det nødvendige. Rene toalett og dusjer oppfyrt badstue ved elva, grillhytte hvor dagens fangst kan tilberedes og båter til utleie. Badeplass i en liten elv som renner forbi. Er sommervarmen tilstede er det vanlig med 22-23 grader i selve Pasvikelva. Prøv å se for deg nattbad i godt varmt vann i midnattsola. Har du en mindre campingbil er det laget en oppstillingsplass helt nede ved elvebredden.

I elva er det stor ørret, men den er ikke enkel å få. Satser du på stor abbor og gjedde er maten sikret. Dette mens fiskeørna stikker innom for å sjekke hva du holder på med. Kongeørn kan observeres mens man nyter Pasvikelva`s ro og fred.

Her er det to store bukter som kan utforskes før man kommer ut i selve vassdraget og risikerer å komme over grensa til Russland. Grensepassering her eller ved Treriksrøysa anbefales ikke da det er svært dyrt.

Fra campingen er det også store skogområder og diverse fiskevann tilgjengelig. Sortbrysttjern med mye harr finner du på grensa til nasjonalparken. Har du ikke for lav og brei bil/vogn anbefales en tur inn der med overnatting og rusletur inn til Treriksrøysa hvor grensene til Norge, Finland og Russland møtes. Problemet her er ikke så mye kvaliteten på veien, men trærne på begge sider har smalnet den frie veibredden mye. Hør med Svend, han vet hvordan det ser ut.

Stekt abbor eller gjedde til middag og nyplukket multe høres vel uimotståelig ut?

Har du ekstrem flaks får du også se bjørn, men det er ikke sannsynlig. Den er nok der, men vil helst ikke bli oppdaget. Hold hunden i bånd, hund og bjørn er ikke god blanding. Etter ca. 15 juli kan det forventes modne multebær og desserten er i boks. Kongekrabbe til forrett (tatt med fra Kirkenes), fersk kokt harr, stekt abbor eller gjedde til middag og nyplukket multe høres vel uimotståelig ut?

Når vi snakker om dette med folk fra sør Norge er protestene myggen, men den er ikke så gal som ryktene sier. Er det varmt i været så tørker den inn, og man merker ikke så mye. Er det kaldt tar man på seg, og klærne kommer den ikke gjennom. For å være sikker, kan turen tas i August, da er det enten så tørt og varmt, eller så kjølig på natta at det ikke klekkes mygg. Ses vi på Øvre Pasvik camping?

Når man legger av gårde langs veien som tar av mot Norge så går farten ned, her er det noen overraskende resultater av telehiv så ta det med ro selv om veien virker fin der du er. I hele dette området anbefales det å holde veldig god avstand til forankjørende, speil blir ikke brukt, sjåføren foran kan finne på å bråstoppe for å se på noe. Det er bare ca.13 mil, så nyt turen. Før grensa til Norge ligger det noen butikker på høyre hånd. Grillribba anbefales, husk tollreglene når du ser prisene på kjøtt og øl. Her finner du også nødvendig fiskeutstyr for Pasvik, husk stålfortom.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden