: Camping i Ungarn: Spis godt i Siófok | Din Fritid

Camping i Ungarn: Spis godt i Siófok

Ungarns beste forslag til en suveren sommerferie er Balatonsjøen. Og med god grunn. Avstanden, klimaet, prisene og den varme og barnevennlige sjøen er noen av grunnene til, at skandinaver er fascinert av dette området av Europa.


Balatons hovedby - Siófok

Ifølge statistikkene er Balatonfüred ved sjøens nordøstlige bredde det stedet skandinavene foretrekker, men rett over på den andre siden eller en snau times kjøring derfra ligger Siófok, som er sjøens største by. Siófok er interessant på flere måter. Der er langstrakte sandstrender, historie og vakker natur.
Turistkontoret i Siófok ligger i det gamle vanntårnet midt i byen og er lett å finne.


God mat i campingvognen

Vi kjørte dit for å dykke ned i de ungarske spesialitetene. De kan man selvfølgelig finne på restauranter i alle prisklasser og hele veien rundt sjøen, men vi vil gjerne ut å handle på egen hånd for deretter å lage maten hjemme i campingvognen. På den måten kan man nemlig forene fordelene ved hjemlig hygge, barn, som skal i seng og den gode maten og vinen. I tillegg hører det også med til historien at promillegrensen er null i Ungarn, så man må tenke seg om, når man går ut og spiser.


Marked hele året

I juli og august måned er det i større byer markeder et par ganger i uken, men i Siófok er den gamle historiske markedshallen åpen hver dag hele året. Hit kommer bøndene fra nærområdet med sine gode råvarer, som primært består av frukt og grønt. Hallen er på størrelse med en fotballbane og rommer 30-40 boder, som stadig brukes av de lokale som deres foretrukne innkjøpssted til tross for de internasjonale supermarkedenes etablering i byen.

Det handles på den gode gamle sjarmerende måten, der man både kan ta på, smake og lukte før man handler. Selgerne taler i beste fall litt tysk eller engelsk, men man kommer langt med fingerspråk og lommekalkulator, som viser prisen. De helt store spesialitetene på markedet er paprika i alle varianter fra søt til veldig sterk samt fisk fra Balatonsjøen.


Neste stopp – vinbonden

Åtte kilometer fra Siófok ligger kystbyen Zamardi, der Ungarns femte største vinregion byr på både hvitvin, rosé og rødvin. Vi besøker St. Kristof i byen Zamardi. Et lite vinsted med en årlig produksjon på 30.000 flasker, som hovedsakelig selges fra den lille hyggelige gården blant vinmarkene. Innehaveren, Andras, viser stolt rundt i vinkjelleren, der de forskjellige vinene lagres, hvoretter man smaker og handler, hvis man ønsker. Vi velger en hvit Zenit til fisken og en rosé, som Andras anbefaler, som vi også prøver. Det hele foregår i haven under ranker av vindruer. Hvis man har med barn kan de lære å skyte med pil og bue, mens mor og far finner den riktige vinen…


Hjem til grytene

Hjemme i campingvognen åpner vi roséen, som skal nytes mens maten tilberedes. Grillen gjøres klar til fisken, mens de friske grønnsakene, som hovedsakelig består av paprika i alle farger varmes i pannen. Når vi velger denne løsningen med å tilberede maten hjemme i campingvognen er det ganske enkelt fordi det er hyggeligere enn å gå ut å spise med to små barn.

De kan nå leke på lekeplassen, mens vi gjør klar maten.
Det hele nytes, mens solen går ned over sjøen. Barna kan under hjemlige forhold krype til køys, mens vi kan nyte et par ekstra glass vin uten å måtte tenke på promillen.


Husk desserten

Til dessert kan en såkalt Kürtöskalács anbefales. Det er bakte runde kaker, som minner om trestammer, som er rullet i kanelsukker, kakao eller kokkos. Smaker helt fantastisk. Kan kjøpes på markedet eller i havnen i Siófok. Etter denne ungarske spesialiteten har man fått dekket dagens sukkerbehov.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden