: Tyskland: Miljøreglene strammes inn | Din Fritid

Tyskland: Miljøreglene strammes inn

Fra 1. januar 2008 har flere tyske byer innført miljøsoner, der biler bare kan kjøre inn, hvis de tilfredsstiller bestemte forurensingskrav og er i besittelse av et miljømerke, en såkalt "Umweltplakette" eller "Feinstaubplakette" i fargene grønn, gul eller rød. Regelen gjelder for alle, også turister, og det kan innebære en bot på 40 Euro å kjøre inn i sonen uten oblat.

Pr. 1.1.2008 skal man have et miljøzonemærkat før man kan parkere i nogle af Tyskland storbyer

Miljøoblatene fås i grønn, gul og rød, og hver farge angir nivået for kjøretøyets miljøbelastning ut fra Euronormen. Grønn miljøoblat gis til den mest miljøvennlige kategorien med EU-utslippsnorm IV, V eller VI. Gul miljøoblat får kjøretøy, som tilfredsstiller kravene til EU-utslippsnorm III. Rød miljøoblat får kjøretøy, som oppfyller kravene til EU-utslippsnorm II.

Miljøsoner er så langt innført i rundt 40 tyske byer bl.a. Frankfurt am Main, en del av byene i Ruhrområdet, Düsseldorf, Köln, Bonn, Heidelberg, Freiburg og Stuttgart.
Hamburg, Lübeck, Rostock, Dresden og Leipzig har foreløpig ikke innført miljøsoner.

Fra 1. januar 2010 har flere byer skjerpet kravene, slik at bare biler, som er utstyrt med en grønn miljøoblat, får kjøre inn i sentrum. Det gjelder byene Berlin og Hannover.
I Bremen og Münster er bare gul og grønn miljøoblat tillatt, og fra oktober 2010 er også bare grønn og gul miljøoblat tillatt i München.
I Berlin omfatter miljøsonen et område på ca. 88 kvadratkilometer i den indre byen innenfor S-baneringen.

Det må understrekes, at det i Tyskland ikke er et generelt krav om å ha miljøoblat, da det bare er hvis man vil kjøre inn i områder med restriksjoner man har plikt til å ha den.

I Norge kan miljøoblatene kjøpes hos Tysk Turistbyrå i Oslo, mens de i Tyskland kan kjøpes hos det tyske biltilsynet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden