: Sverige: Historien om Huseby Bruk | Din Fritid

Sverige: Historien om Huseby Bruk

Huseby Bruk i Sverige har vært igjennom mye, men har nå stor suksess med å tiltrekke seg turister fra mange forskjellige land, som finner veien til dette allsidige stedet, der friluftsmuseum, herregård, park og haveanlegg går hånd i hånd. Tre deilige campingplasser ligger i nærheten av disse herlighetene.

Huseby Herregård, sett fra elven

Selve ordet ”Bruk” kan på norsk bety, et sted der man produserer noe. Vi kjenner ordet i jordbruk eller fiskebruk. I Sverige brukes ordet i forbindelse med framstilling av jern. Slik var også tilfellet med Huseby, der det på 1600-tallet ble anlagt en slik fabrikk ved noen fossefall mellom sjøene Salen og Åsnen, som ved hjelp av vannmøller, kunne drive blåsebelger i malmovnene. Det var imidlertid også andre grunner til at plasseringen av jernverket skulle være akkurat der. Det var nemlig skog nok til å skaffe trekull til ovnene og samtidig var vannveiene rett utenfor døren for å transportere varene, først og fremst kanoner og ovner, til kundene langt borte. Blant varene kan også nevnes kanonkuler samt stangjern til videre bearbeiding et annet sted.

Det var Riksadmiral Gyllenhielm, som i 1620 etablerte Huseby Bruk, som ligger ved Växjö.

Vannmøllens hjul dreier rundt

Opp- og nedgangs perioder

De første 50 årene gikk det rett oppover, spesielt under ledelse av hollenderen Arnold de Rees, men allerede i 1677 opphørte virksomheten, som så ble liggende brakk. Etter 12 år kom brødrene Rudebeck til og snart var det hele i gang igjen. De oppførte under denne oppgangsperioden også den første herregården. Rudebeckernes tid var forbi 100 år senere og det meste av Sverige ble på den tid forsynt med jernovner fra Huseby Bruk. I 1792 het den nye eieren Grev Hamilton. I hans tid ble det bygget den nåværende store, nyklassiske herregården i 1844. Den dag i dag eksisterer nesten alle de andre bygningene, som for eksempel smia, møllene og de mekaniske verkstedene.

Kjøpmannshuset Huseby Brukshandel

Fram til nåtiden med skandaler i kjølvannet

I 1867 ble hele Huseby Bruk inklusiv 46 gårder og 6000 hektar jord, kjøpt av Georg Stephens. Han fikk i 1881 en datter ved navn Florence og en sønn som het Joseph Stephens. Sønnen døde i 1934, og han hadde to ugifte døtre, som arvet det hele. Søsteren Florence fikk Huseby Bruk, de andre døtrene noen andre eiendommer, hvorav noen var hele landsbyer. Florence hadde ingen utdannelse eller erfaring med å drive et stort gods. Hun var kongetro og søkte hjelp i kongehuset og Prins Carl ble rådgiver og universalarving. Han hadde imidlertid enda mindre greie på slike ting, så det gikk helt skeis og til slutt stoppet kommunen hele virksomheten for at ikke verdiene skulle gå tapt. Rettssaker ble etterfulgt av rettssaker og de ble avsluttet først i 1962. Nå satt Florence som eier av det hele igjen og da hun døde i 1979, hadde hun testamentert Huseby Bruk til den svenske staten.

Ridestallen og modne epler

Heldig avslutningskapitel

Nå kunne man ta hånd om de kulturhistoriske verdiene. En lang rekke bygninger og verksteder er sikret for ettertiden.

Langs bygaten finnes hus med forskjellige tradisjonelle håndverkere og arbeiderboliger fra 1930- og 1950-tallet. Restaurant Stallet i ridestallen kan tilfredsstille de mest kresne. Den gamle landhandelen, opprettet i 1870, selger nybakte bakervarer, ost, honning og syltetøy fra egne bær i den store hagen.
Elverk med turbiner, drevet av fossefallet; sagbruk, møller og støperimuseum finnes også.

Fossefallet lager elektrisitet

Hage og park

Hagen inneholder et utall av tradisjonelle grønnsaker, urter og et hav av frukttrær og avlingen selges naturligvis i beste økologiske kvalitet. Grønnsaksavdelingen bærer navnet ”Hr. Nelsons Grønnsaksland”. Det meste av produksjonen går til restauranten.

Parken, som er anlagt på 1800-tallet som en engelsk park, viser en lang rekke sjeldne trær, rododendronbed, agaver, palmer, kaktuser og knollbegoniaer m.m. Parkens kastanjeallé og turstiene leder opp til herregårdens hovedinngang.

Bak herregården slynger Heligåen seg og det er brygge til en husbåt, som kan leies til sammenkomster eller jakt.

Herregården sett fra parken

Våtmarksområde

I forlengelsen av haven og parken finnes et våtmarksområde med sjøen ”Husebymaten”. Den opprinnelige sjøen ble engang tørrlagt og elven ledet rundt omkring sjøen. Tørrleggingen skjedde med hjelp av en arkimedes skrue, som stadig kan beskues. En slik tingest, også kalt for en skruepumpe, kan løfte store mengder vann på kort tid.

I dag gjenskapes sjøen, som skal være 85 hektar stor om ganske kort tid. De tilstøtende våtmarkene blir tilholdssted for en lang rekke fugler.

Les mer her: www.husebybruk.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden