: Tyskland: Schleswig, den 1200 år gamle vikingbyen | Din Fritid

Tyskland: Schleswig, den 1200 år gamle vikingbyen

Mange kjenner byen Schleswig, men ofte kjører man rett forbi den på motorveien sørover etter å ha krysset den dansk tyske grensen. Med sine over 1200 år er det den eldste byen i det nordlige Tyskland og har i dag cirka 30.000 innbyggere. Ikke minst minnene om vikingene er et spennende kapitel i byens historie, der det annethvert år avholdes såkalte ”Vikingdager”.

 


Schleswig er en vakker gammel by. Her ses den store domkirken. Foto: Wikitour

De kom fra Hedeby

I løpet av Viking-dagene har man mulighet til å gå tilbake i tiden og oppleve, hvordan hverdagen var den gang. En autentisk vikinglandsby bygges opp, og ønsker gjestene velkommen til en helt annen verden. Her finnes alt fra vikingskip til mat og drikke. Schleswig ble grunnlagt allerede i år 804 av vikingekongen Godfred, og byen ble kjent under det nordiske navnet Haithabu eller Hedeby. For 1200 år siden gjorde vikingene den lille boplassen med den gunstige beliggenheten ved fjorden Slien til det viktigste handelssentret i Nord-Europa. Den blomstrende byen var ettertraktet og Hedebys innbyggere holdt stand mot tallrike invasjonshærer inntil boplassen i år 1066 definitiv ble lagt i aske som følge av overfall av slavere. De overlevende forlot Hedeby, og anla en ny boplass på den motsatte bredden av fjorden, der hvor Schleswigs gamle bydel ligger i dag.


Domkirken i Schleswig er vakkert utsmykket. Foto: Arne List

Byens kjennetegn, den vakre domkirken

I byens utkant ligger fiskeleiet Holm med de gamle fiskerhusene helt ned mot Slien. Husene er gruppert rundt en liten kirkegård, ikke langt fra den 110 m lange og 40 m bredde domkirken med et tårn på 112 meter. Kirkens spennende historie relateres til en rekke danske konger, hertuger og grever. Domkirken heter også Peters Kirke og var opprinnelig stiftskirke helt tilbake fra 948 og fungerte som bispesete for det bispedømmet, som keiser Otto den Store opprettet i Slesvig fra 1100- tallet. Kirketårnet fra perioden 1888 til 1894 er bygget i nygotisk stil. Deler av yttermuren er blitt restaurert og ombygget flere ganger i kirkens mer enn 1000 års historie. Ved Petersportalen, som stammer fra tiden rundt 1170, ses spor av flere branner. I kirken finner man Brüggermanns store altertavle, der 392 figurer av oljeimpregnert tre viser Jesu lidelseshistorie. Kunstneren Hans Brüggemann skapte dette - et av datidens mest betydningsfulle - trekunstverk i årene mellom 1514 og 1521. Kirkens prekestol er fra 1560 og rikt utsmykket med treskjærerarbeider med bibelske motiver, og lysekronene er fra 1661. Ved kirkens inngang på sydsiden er det en portal, som viser en konge, som strekker hånden fram mot Kristus. Det er antagelig snakk om Knut den Store (1018-1035).


Gottorp slot er en av de mange spennende, historiske severdighetene i Schleswig. Foto: Tysk Turistkontor

Gottorp slott, sentrum for kunst og kultur

Drøyt en kilometer fra domkirken ligger fyrsteresidensen Gottorps Slot midt i en sjø. Slottet var i det 17-århundre sentrum for kunst og kultur i Nord-Tyskland. Det ble bygget i 1161, da biskop Osco etter at det gamle slottet Alt Gottorp var blitt ødelagt, fikk det bygget opp igjen. Slottet var i biskopens eie inntil 1268, da hertugen av Slesvig overtok slottet. Gjennom mange hundre år førte slottet en omskiftelig tilværelse og var i mange kongers og hertugers besittelse inntil det i 1864 ble innredet til kaserne. Etter 2. verdenskrig var slottet så medtatt, at man overveide å rive det ned eller innrede det til fabrikk. Men det skjedde heldigvis ikke, og fra 1947 ble Gottorp residens for de omfangsrike slesvig-holstenske landsdelsmuseer med blant annet den 1600 år gamle Nydam-båten fra Sundeved. Litt utenfor Schleswig ses restene av den gamle forsvarsmuren Dannevirke. I følge historien var det dronning Thyra Danebod, (Kong Gorm den Gamles dronning) som fikk bygget Dannevirke. Men arkeologene mener imidlertid, at danenes befestning mot syd ble skapt mer enn 200 år før Thyra Danebod.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden