: Camping i Kroatia: Dubrovnik – Adriaterhavets perle | Din Fritid

Camping i Kroatia: Dubrovnik – Adriaterhavets perle

Vi har kjørt med bil og campingvogn til Dalmatias sydligste by, Dubrovnik.


Oversikt over bymuren

Dubrovnik er som andre byer langs Dalmatias kyster grunnlagt på grunn av handel langs kysten. I det 7. århundre bar den navnet Ragusa. Gjennom flere århundre var byen en uavhengig byrepublikk, som hadde utstrakte handelsforbindelser til det sydlige Europa og hele Middelhavsområdet. Den slags byer var i middelalderen utsatt som et ettertraktet mål for å tilegne seg den handel, som jo også fører til rikdom. Byen ble befestet med en tykk og høy bymur, der kanoner kunne beskytte byen og havnen. Denne gamle byen eksisterer fortsatt og ble allerede i 1979 oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Osmannerne forsøkte forgjeves å innta byen, det lykkes imidlertid for det Østerrisk-Ungarske keiserrike. Siden kom byen inn i den jugoslaviske republikk. Da Jugoslavia var i ferd med å gå til grunne i 1992 ble Dubrovnik igjen et ettertraktet mål og serbiske og montegrinske styrker forsøkte å innta byen, selv om 90 % av befolkningen består av kroater. Det førte til en lang beleiring med artilleribeskytning fra høydedragene rundt byen, som imidlertid ikke overga seg og til slutt lykkes det kroatiske styrker å frigjøre Dubrovnik fra de serbiske og montegrinske styrkene, som til dels også besto av paramilitære, kriminelle elementer. I dag blomstrer byen i fordums glans og er et ettertraktet mål for turister, ikke minst fra cruiseskip og i form av flygende masseturisme.


Cruiseskipene blir ikke lenger beskutt fra bymuren

Bymuren

Bymuren er 2,5 km lang og er byens største severdighet. Det er ikke gratis å gå på muren. Men det er verdt pengene. Man får et veldig vakkert syn ut over den gamle byen, havnen og over mot kirkene. Ved inngangen er det skilt, som i en grafisk oversikt forteller om granatnedslagene under den kroatiske krigen i 1991-92.

Rektorpalasset

Mens Dubrovnik var en byrepublikk ble den styrt av en rektor, som hadde en regjeringsperiode på bare en måned. Palasset ble grunnlagt i den 15.århundre og fungerer nå som bymuseum, som sentrum for et utall av arrangementer under Dubrovnik Sommerfestival.


Dubrovniks vakre tak

Fransiskaner klosteret

Etter bymuren er nok dette den mest betydningsfulle severdigheten. Det er et stort bygningskompleks med kirke, korsgang og klosterhave. Klosteret ble grunnlagt 1317 og inneholder også Europas eldste apotek. Klosteret var hovedkvarter for det Internasjonale Røde Kors, men det så de serbiske styrkene stort på i 1991-92, og tvert imot gjorde man klosteret til hovedmål for beskytningen i håp om å tilintetgjøre alle de kulturhistoriske minnene. Røde Kors hadde imidlertid fjernet alle gjenstander fra klosteret.


Onofriobrønnen sett fra bymuren

Bybrønn

Umiddelbart etter Piloporten finner man et eiendommelig byggverk, det er Onofriobrønnen, der det overdekkede huset ble skapt av den venezianske arkitekten Onofrio.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden