Camping i Kroatia:: Split – romerske etterlatenskaper | Din Fritid
Camping i Kroatia:

Split – romerske etterlatenskaper

Kjører man fra Dubrovnik mot nord langs den lange og smale kystveien, kommer man til den gamle sjørøverbyen Omis. På en kortere strekning kjører man gjennom Bosnia Herzegovina ved Neum og krysser deretter Neretvas utstrakte delta på E65, som fører langs de tørre fjellene ved Makarska Revieraen, med dens vakre og fargerike byer.


Hovedvei 8 langs kysten

Ingen stigningsmessige utfordringer

E65 i Kroatia langs kysten er ganske smal her og en relativ høy fjellkjede adskiller landet fra Bosnia Herzegovina (BiH) rett bak fjellene. Det går så godt som ingen veier over dem. Utenfor kysten ligger der en rekke øyer, bl.a. de kjente Hvar og Brac. Man kan virkelig nyte denne delen av kjøreturen, der man har fjellene på den ene siden og utsikten over havet på den andre siden. Veien (hovedvei 8) er i god stand og det er ingen stigningsmessige utfordringer og alle svinger er oversiktlige og godt avmerket.


Cetinas munning i Omis

Omis

20 km før man kommer til Split fra syd kommer man til Omis. Borgen på klippen over byen vitner om, at man har med en forhenværende sjørøverby å gjøre. I dag er byen et lite knutepunkt for turister. En bro går over elven Cetina og når man står på den, kan man iaktta en voldsom strøm. Det er kanoutleie i byen, så man kan ta seg en tur nedover elven. Man blir kjørt i en minibuss ut til et startsted lengre opp langs elven. Til tider føles det, som om man er i en vannrutsjebane. Om kvelden hersker det en hyggelig atmosfære på begge sider av broen, og på den sydlige bredden er det et livlig og fargerikt marked, der det fallbys alskens varer til turisten. Naturligvis ledsaget av musikk fra standens ghettoblastere og ganske ofte av levende musikk ved fortauskanten.


Romerske murer over nåtidens boliger og forretninger

Split

Fra campingplassen i Omis kan man ta bussen til Split. Den går én gang i timen. Fra stasjonen i Split er det bare et kort stykke å gå ned til den praktfulle havnepromenaden. Den er kunstig anlagt og ligger rett foran det store romerske palasset: Diokletians palass, som hadde sin front helt ned til vannet her. I dag kan man finne hvile på mange benker under høye daddelpalmer og skue opp mot palassets murer. Jo, de er her faktisk enda. Selv om det er nesten 2000 år siden, at palasset ble bygd. Det særpregede oppstår ved, at innbyggerne i tidens løp har bygd hus på de gamle, ærverdige murene. Enten oppå eller i murens/palassets nederste etasjer. Her synker temperaturen betraktelig og det har gitt mulighet til, at et utall av boder slår seg ned her med de sedvanlige tilbudene til turistene – fra t-skjorter til smykker. Den firkantede plassen, det gamle romerske forum, vitner også om middelalderens forskjellige byggestiler. Her ses alt fra veneziansk stil til barokk. Splits indre bydel er oppført på UNESCOs verdenskulturarvsliste og alle de smale smugene innbyr til et veldig interessant tidsstudium.

Camping Galeb

Camping Galeb kan, som en av de få i Kroatia, by på en ordentlig sandstrand, der man kan nyteekte strandliv uten å frykte for tærne sine pga. skarpe steiner og annet. De sanitære bygningene er av nyere dato; det er restaurant, kiosk og en bra resepsjon. Plassens parseller er ikke strengt inndelt og det skorter derfor litt på sikkerhetsavstander, som vi er vant til fra Norge. Det er bussholdeplass rett utenfor gjerdet. Hovedveien går rett forbi plassen og er man så uheldig å få plass rett innenfor gjerdet, må man regne med en del støy fra denne. Det er en del hytter på plassen og de står i strandlinjens fremste rekke.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden