Østerrike:: Camping i Salzburg | Din Fritid
Østerrike:

Camping i Salzburg

Vårt sommerlige reiseteam vinker farvel til pomp og prakt i Wien for å begi seg videre til den neste kulturbastion. Mozarts fødeby er ikke bare en formidabel ferieby, men også et godt sted for noen dagers pause på turen syd eller nordover.


Resepsjonsbygning i typisk østerriksk stil

Nord Sam Camping

Nord Sam Camping er det mest foretrukne overnattingssted i Salzburg. Også fordi denne plassen uten krøll aksepterer det skandinaviske campingpasset, selv om den østerrikske campingorganisasjonen offisielt ikke anerkjenner passet. Det gis videre 15 % rabatt til de, som er medlem av Back To Nature. Plassen ligger ved en veldig stille sidegate i Salzburgs nordlige del, men det er bare fem km til sentrum, som kan nås enten med buss eller på sykkel. Vi foretrekker det siste da campingverten, Hr. Lex, forteller oss at det er en flott sykkelsti, som fører direkte inn til sentrum. I det hele tatt gis det grundig informasjon i resepsjonen om severdigheter, bussforbindelser, supermarked, restauranter i nærheten o.s.v. Hele området er delt inn i parseller, som på alle sider er avskjermet av høye hekker og trær. Jeg må si, at vi normalt ikke er så veldig glad i høye trær rundt tomtene, men i sommervarmen eller kanskje mer korrekt hetebølgen er det en utmerket ide, som alle setter pris på. Det er et fint svømmebasseng midt på plassen, men det er stengt i ettermiddagsvarmen, i likhet med resepsjonen som heller ikke åpner før kl.15. Man kan imidlertid trygt ankomme i middagspausen. Plassjefen eller en av hans sønner holder øye med plassen i middagspausen og gir beskjed om hvor man kan slå seg ned. Så kan man alltids ta en tur ned i resepsjonen, når dørene åpnes igjen. Resepsjonslokalet er samtidig en liten kiosk, der man kan kjøpe de mest nødvendige tingene – og selvfølgelig også de deilige østerrikske rundstykkene.


Getreidegasse med sine tradisjonelle skilt

Flott sykkelsti

Sykkelruten fra campingplassen mot sentrum er en severdighet i seg selv og har man ikke med sykkel på ferien, kan man leie en på campingplassen. Etter et par hundre meter dykker sykkelstien inn under en viadukt og fortsetter så langs en bekk ut til elven Salzach. Selv om det er lavvann i bekken f.eks. om sommeren, så er den tilholdssted for store stimer med ørret, som kjemper om plassen i det lille vannet, som finnes i elveløpet. Langs bredden på den større elven går sykkelstien i retning mot sentrum og du skal regne med livlig trafikk på stien, det er nemlig utrolig populært å sykle i Salzburg. Elven viser seg snart med en liten foss og kort etter kommer det en rekke broer over elven. De fleste er bare beregnet for fotgjengere med/uten sykkel. Skal man direkte til sentrum vil jeg anbefale å krysse elven her og fortsette på den andre siden, det er nemlig sykkelsti der også.


Getreidegasse med sine tradisjonelle skilt

Getreidegasse

Det er navnet på den gamle handelsgaten, der det før i tiden ble handlet korn. Nå er det en smal og fargerik gågate. Det særpregede ved gaten er, at alle butikkskiltene er laget i tradisjonell stil og selv ikke det største internasjonale konsern får lov å avvike fra forskriftene. Dermed får gaten sitt særpregede utseende og atmosfære, som sannsynligvis ikke finnes noen andre steder. Mange steder dannes det passasjer til parallellgaten Griesgasse. Her finner man til dels de mer mondene forretningene, men også folkelige spisesteder.


Domkirken i Salzburg

Mozarts ånd lever

Ved å følge Getreidegasse mot øst kommer man forbi Mozarts fødested. Over det meste av den indre byen kan man oppleve gatemusikanter og man er ikke på noe tidspunkt i tvil om, at Salzburg er Mozarts by. Dette, selv om både Wien og Praha gjerne vil være med på å hylle komponisten. Musikkens stemning oppleves ingen steder så intens som nettopp her. Spaserer man videre gjennom Kranzlmarkt og Judengasse kan man ikke unngå å komme forbi domkirken til Mozartplass. Her har byen satt opp en stor fontene rundt en statue av den verdensberømte komponisten. Domkirken er naturligvis verdt et besøk og har du lyst på enestående musikalske opplevelser, så finner det sted fantastiske konserter under domkirkens kuppel, hvor orgelet er delt opp i 4 enheter og plassert på hver sin søyle. Så de kunne det der med quadrofoni allerede i 1625!


Mozartplass med komponistens æresbrønn

Plassene og Festspillene

En av byens andre berømte plasser, Residenzplatz, ligger rett ved domkirken. Salzburgerne sier selv, at det er byens hjerte. Plassen domineres av en kjempemessig fontene, 15 m høy. Den heter naturligvis Residensbrønnen og er framstilt av den fineste østerrikske marmor av en italiensk billedhugger i 1656-61. Utvilsomt den flotteste barokke fontenen nord for Alpene. Mozart inntar også denne plassen, samt den nærliggende Domplatz og Kapitelplatz. Salzburger Festspiele er en årlig tilbakekommende begivenhet, der Mozarts operaer og øvrige musikk fremføres på høyt ansette konserter og billettene er stort sett utsolgt flere år i forveien til et internasjonalt publikum. Det skal man imidlertid ikke fortvile over. Det finnes en lang rekke alternativer. Under festspillene stilles det opp en kjempeskjerm med høyttalere så store som låvedører på plassen og når mørket faller på vises det opptak fra forestillinger med Mozarts operaer på skjermen. Adgangen til dette er helt gratis og tiltrekker også et stort publikum, både turister og et stort antall musikkstudenter fra hele verden.


Mirabellhagen med sin fantastiske utsikt

Mirabellgarten

På den andre siden og faktisk litt nærmere campingplassen, finner man slottet Mirabell. Det er egentlig et ganske flott slott, men fasaden mot gaten er ikke spesielt prangende. Stilen er barokk og innvendig er det aldeles praktfullt. Opprinnelig het slottet ”Schloss Altenau”, byggherren var Prins og Erkebiskop W.D. Raitenau og det sto ferdig i 1606. Han bygget ikke slottet til seg selv, men til sin kjæreste Salome Alt. Derav navnet. I dag er stedet mest berømt for sin praktfulle barokkhage. Fra hageterrassen har man etter min mening en av de flotteste vyene over Salzburg. Ikke bare ses hele den kulørte hagen, men utsikten fortsetter over elven til den andre bredden til domkirken og den mektige borgen Hohensalzburg.


Byen ligger i le av høye fjell

Hohensalzburg og litt historie

Byen er som andre festningsbyer oppstått i le av en borg og denne er vel kanskje den største, man kan oppleve. Borgens første deler ble bygget i 1088 av fyrste og erkebiskop Gebhard I. Han kom imidlertid opp i en strid med paven i Roma og måtte forlate embedet. Borgen ble deretter ferdigstilt av hans etterfølgere, men utvidelsen fortsatte i nesten 500 år. Den enorme fjellknausen, der borgen befinner seg, har vært umulig å innta av evt. fiender. De var det nok av opp gjennom hele middelalderen, men byen har stort sett kunnet leve i fred for krigerske ødeleggelser. Man må helt fram til 2.verdenskrig før krigen virkelig rammet Salzburg. Byen er nemlig også et stort jernbaneknutepunkt og troppetransporter og krigsforsyninger måtte igjennom byen mot frontene i syd. D.v.s. Balkan, Italia, Afrika og Hellas. Amerikanske bomber forårsaket store skader på byen, mens dens endelige utslettelse ble forhindret i siste øyeblikk da den stedlige tyske kommandanten overga byen til amerikanske tropper den 4.mai 1945. Siden har Salzburg vokst og vokst og er nå regionhovedstad i regionen med samme navn. Borgen har for lengst mistet sin betydning som borg, men er en velbesøkt severdighet. Turen opp til borgen er bratt, men man kan også komme opp på toppen via en taubane. Prisen på drøye 10 € dekker både banen og adgang til hele komplekset.


Utsikt fra Burg Hohenwerfen, kjent som Ørneredet

Utfluktsmuligheter

Med Salzburgs sentrale beliggenhet sier det seg selv, at det også er et vell av utfluktsmuligheter: Schloss Hellbrunn i byens utkant er et av disse. Er du trøtt av slott? Du må uansett besøke dette. Jeg vil ikke røpe slottets hemmelighet, for det er lagt inn mange overraskelser i besøket. En stor opplevelse, også for barn. Borg Hohenwerfen. Her ble filmen om Ørneredet til. Mange fine arrangementer, også om kvelden, i høysesongen. Grossglocknerveien. Verdens mest spektakulære fjellvei.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden