Norge: Trysil i vinterskrud
Vinterferie på norsk. Solhvite vidder, ski, snø og hytteliv. Caravanistene er med, i sine nedsnødde vogner med solide spikertelt. Ikke alle henger vogna på bilen og drar på vinterferie. Det gjorde vi. Turen gikk på gode vinterveier og endte i Trysilfjell Caravanplass. Det ble en god, om enn noen dyr fornøyelse.
Campingliv i februar betyr som regel å komme til en ferdigoppvarmet campingvogn, solid oppstilt på dertil egnet plass med spikertelt og alle fasiliteter tilrettelagt et halvår i forveien. Men det er ingen ting i veien for å hekte vogna på bilen og ta landeveien fatt selv når temperaturen kryper godt under frysepunktet. Og snøen laver ned og legger seg som et teppe over landskap og veier. Men campingvogn på norske vinterveier? Vel, tungtransportkjøretøyer kjører året rundt med tunge tilhengere, så hvorfor ikke.
Trysil lett å komme til
Neste spørsmål var hvor vinterferien skulle gå. Valget falt på Trysil, og der kunne Trysilfjell Caravanplass by på flotte forhold, kloss opp under heiser, skitrekk og løyper både for nedoverski og bortoverski alt etter som. Dit var det også noenlunde flate veier og ikke alt for krevende kjøreutfordringer. Både hurtigkjetting og skikkelige norske piggkjettinger havnet i bagasjerommet, vogna ble koblet på, og så bar det i vei. Turen gikk overraskende bra, selv når lavlandets saltsørpe med tilhørende sklibaner etter hvert gikk over i isdekke og til sist godt norsk vintersnødekke på siste etappe til Trysil. Ikke en eneste gang ble det bruk for kjettinger. Vogna diltet pent etter, men vi sørget for å «kjøre etter forholdene» og avstanden til forankjørende tillot vi oss å doble i forhold til generelle anbefalinger. Til sist kunne vi sjekke inn og finne vår plass, godt brøytet og tilrettelagt med alle fasiliteter for vinterbruk. Ikke helt billig, riktignok, men innenfor akseptable kostnadsrammer.
Komposittgassflasker og kuldegrader går dårlig sammen
Oppstillingsplassene var godt merket og planert så det var bare å rygge vogna på plass og slippe ned støttebeina. Etter tilkobling av elektrisitet og fellesantanne, var alt klart til ferieopplevelsene. Her var alt inkludert i døgnprisen. Så kom overraskelsen. Første natta «datt bunnen» ut av termometeret som viste 26 blå. Da oppdaget vi noe viktig: Komposittgassflasker og norske fjellkuldegrader er dårlig kombinasjon. Selv med full flaske var flammen knapt synlig. I full fart ble en 6 kilos stålgassflaske hamstret inn fra tettstedet, og da var det ikke lenge før varmen spredte seg inne i vogna. Diskusjonen om luftbåren kontra vannbåren varme skal vi ikke våge oss inn på, bare konstatere at lufta i vår vogn var mer enn varm nok til å få innetermometeret godt over 20 røde grader selv med like mange «blå» utenfor. Løypenettet i Trysil er kort og godt fantastisk både for bortoverski og nedoverski. Et godt utbygget heisnettverk tar det med til alle deler av selve Trysilfjellet som er stripet av alle alpinløypene. Bare et par kilometer ovenfor campingplassen, ligger mil etter mil med langrennsløyper på nesten flate vidder. Selv med uvanlig grønn vinter i Oslo-området, er det her godt med snø, rene silkeføret. Det hele rundt tre timers kjøring på vinterføre med campingvogn fra hovedstaden. Spørsmålet som meldte seg var hvorfor så mange Oslo-boere jager hverandre i endeløse køer på dårlige veier for å komme til Hemsedal når det ligger et slikt ski-eldorado med kortere reisetid og bedre veier i den andre retningen.
Flotte skiløyper
Trysilfjellet Caravanplass ble en positiv overraskelse. Sanitæranleggene var store, flislagte og godt oppvarmet. Med to servicehus inneholdende toaletter, bad, vaskerom m.v. var kapasiteten så stor at vi ikke merket noe til køer på badet om morgenen. 19 kanaler på TVnettet gjør at det ikke bør være noe problem med å få kveldstiden til å gå. Et par kilometer lenger ned ligger Trysil sentrum med butikksentre (2 !) og en bensinstasjon. Der finnes også et par hoteller med muligheter for natteliv. Skiheiser og skitrekk starter nesten inne i selve campingområdet. Dermed kunne man praktisk talt spenne på seg skiene utenfor vogndøra og labbe til skogs. Enten man går på langrennski eller alpinski, kommer man tilbake til plassområdet i godt merkede løyper. Fremfor alt viste vinterferieturen at det er fullt mulig å ta med seg vogn til fjells selv på vinterføre. Vi kommer gjerne tilbake til Trysilfjellet Caravanplass vinterstid. Plassen var et meget hyggelig bekjentskap.