: USA - Arizona - Saguaro Nasjonalpark: På camping blant kaktuser så høye som tårn | Din Fritid

USA - Arizona - Saguaro Nasjonalpark: På camping blant kaktuser så høye som tårn

Vi triller stille av sted på den jevne og enveiskjørte asfalterte veien gjennom en av USAs mest imponerende nasjonalparker. Det er en stemning av fullstendig ro og heftig begeistring i bilen. Her er det makeløst.

Siden vi forlot Los Angeles for flere dager siden har landskapet vært utrolig ensformig langs ”Interstate 10”. Vi er i det røde landet, der ørken, prærie og mindre grupper av fjell er det mest karakteristiske, men også det, som fascinerer. Langs ensformige strekninger med motorvei så langt øyet rekker og med få ”Roadhouses” langs veien. Roadhouses er en blanding av en bensinstasjon, liten landhandel, verksted og enkelt overnattingssted – med andre ord et sted, der de flestes reisebehov kan innfris.

Femten meter høye kaktuser ”Giant Saguaro” et av det ville vestens mest markante symboler i Saguaro Nasjonalpark.

Symbol på den ville vesten

For mange av oss er de femten meter høye kaktusene ”Giant Saguaro” et av det ville vestens mest karakteristiske symboler. Saguaro Nasjonalpark, som ligger fordelt på begge sider av byen Tucson i staten Arizona, er fyllt av dem. De er overalt og ses så langt øyet rekker. Som majestetiske maktsymboler på det å overleve i en ubarmhjertig barsk natur, strekker de seg mot himlen langt over våre små hoder. Innimellom sitter vi bare og studerer den naturfilmen, som ruller foran oss. Vi finner ikke ord for, hvor flott det er her. Og så likevel utbrytes det innimellom i vill begeistring – wow så se deeeer!

Inngangen til Saguaro Nasjonalpark, som er en del av Sonoran ørkenen.

1,6 mill. kjemper

Saguaro Nasjonalpark, som er en del av Sonoran ørkenen, dekker to områder fordelt nordvest og øst for byen Tuscon. I 1933 underskrev president Hoover det siste dokumentet, som gjorde parken til en realitet. Siden da er forholdene blitt utviklet med bedre informasjonsmateriale og tilhørende rangers, som holder øye med, at forholdene i parken er stabile. Ved hovedinngangen er det informasjonssenter, toaletter mm. Det anbefales å stoppe og sjekke forholdene.

Mange av de oppmerkede turløypene varer ½ til 1 time og gjør, at man stadig føler at man er langt borte fra sivilisasjonen.

Sykle eller gå

I Saguaro Nasjonalpark er det mer enn 264 km oppmerkede stier. Med mindre du er veldig erfaren, så start i det små. Naturen, varmen og de mange dyrene i området, er veldig forskjellig fra det vi normalt ferdes i. Mange turer varer ½ til 1 time og gjør, at man stadig føler at man er langt borte fra bilen og sivilisasjonen over hodet. Husk å lese alle regler for både fottur og sykling i parken. Det holdes godt øye med, at man overholder reglene for bevaring av naturen. Husk rikelig med vann – det er varmt hele året.

I nasjonalparken finnes mer enn 1,6 mill. Saguaro kaktusser.

Variert natur

Der er mer enn 1,6 millioner Saguaro kaktusser i hele nasjonalparken, og her vokser de helt naturlig som det eneste sted i hele verden. De kan bli opp til 200 år gamle og veie ett tonn. Naturen virker på en måte øde og likevel er den rik på både et variert dyre- og planteliv. Det er mange forskjellige slags kaktusser og ørkenplanter, som vokser i alle slags høyder. Dyr er det også mange av, selv om det virker ganske livløst. Seks forskjellige slags klapperslanger, landskildpadder og kaniner. Hver for seg og sammen er de fascinerende, fordi deres levesett til den grad er tilpasset de barske forholdene, som vi mennesker ville lide under etter ganske kort tid. Regn forekommer av og til, men når det regner, kan det regne veldig kraftig, noe som gjør at man skal holde nøye øye med ras, som velter ned fra fjellene. Det kan ikke anbefales å oppholde seg i parken i dårlig vær.

Her forsøker Mathias å rekke rundt en av Saguaro kaktussene.

Vi kikker både nedover og oppover

Vi kjører, stopper, går noen mindre turer, for å få naturen helt tett innpå. Først når man beveger seg ut på bakken og står side om side med Saguaro kaktussene, får man den klare fornemmelsen av, hvor store de er eller med andre ord, hvor små vi er. En voksen mann kan ikke nå rundt dem og hver nål er på størrelse med en stoppenål – og like spiss, så pass på. Vi kikker både nedover og oppover. Opp mot de store kjempene og ned for å kontrollere bakken – man vet jo aldri, hva det er som gjemmer seg i buskene…

Fakta

Overnatting: Campingplassene ligger som perler på en snor og er både lette å finne og bruke. Bo f.eks. på Saguro National Park – east (bare telt) eller Voyager RV Resort, Tuscon

Viktig: Solen er ubarmhjertig, husk rikelig med vann og godt fottøy – gjerne høye marsjstøvler.

Beste tid: Mai og juni, da de langt fleste av kaktussene blomstrer.

Saguaro uttales Sa-Wah-Ro.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden