: Nye krav til vinterdekk | Din Fritid

Nye krav til vinterdekk

Fra november av er det tillatt å kjøre med piggdekk. For personbiler og bobiler under 3,5 tonn er det krav om 3 millimeter mønsterdybde på dekkene i vinter. For tunge bobiler er det krav om vinterdekk med minimum 5 mm mønster.


Klar for vinteren?

Fra i år av har det blitt nye regler som gjelder fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag. Da må mønsterdybden i dekkene dine være minst 3 millimeter. Mens bobiler på mer enn 3,5 tonn må ha spesielt merkede vinterdekk med 5 mm mønster i perioden november til over påske. For de tre nordligste fylkene er denne perioden utvidet fra 15. oktober til 30. april.

Sommerdekk
Mønsterdybdekravet i sommersesongen er som tidligere 1,6 millimeter. Men det er viktig å være klar over at det økte mønsterkravet på 3 mm følger dato, og ikke dekktype. Det vil si at kjører du med sommerdekk i november på din personbil eller bobil under 3,5 tonn må de ha minimum mønsterdybde på 3 mm.

Husk å sjekke
Mønsterdybden skal alltid måles der dekket er mest slitt.
Du kan måle mønsterdybden med en vanlig tommestokk, men det er også spesielle mønsterdybdemålere å få kjøpt om du ønsker det.
Du må ikke legge om til vinterdekk selv om vintersesongen er over oss, du kan i teorien fremdeles kjøre med sommerdekk. Men du er pliktet til å bruke sunn fornuft og sørge for at bilen ikke sklir. Så dersom du kjører på vinterføre med sommerdekk, risikerer du å bli straffet for å ha kjørt uaktsomt dersom det skjer noe.

Kjetting
Kjører du bobil med tillatt totalvekt over 3500 kilo er du pliktig til å ha med kjetting om du kjører på vinterveier. Du må selvsagt ikke bruke dem, men minimum tre kjettinger skal være tilgjengelig i bilen.
Dette gjelder i hele vinterperioden. To til det hjulparet som trekker og en til et hjul på den andre akselen.

Dekktrykk
Husk også å sjekke lufttrykket i dekket. Det er viktig for å unngå unødvendig og skjev slitasje.
Med riktig dekktrykk, får du mindre rullemotstand og dermed mindre slitasje.
Du reduserer drivstofforbruket og du har kanskje dekkene en sesong lengre.
Uansett er det viktig at du husker at alle dekk krever innkjøring som i praksis betyr fartsbegrensning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden