Norsk Friluftsliv: Gapahukens dag | Din Fritid
Overnatting i en gapahuk gir deg muligheten til å komme tett på naturen, samtidig som du er under tak. Foto: Siw Eldhuset Hansen
Norsk Friluftsliv

Gapahukens dag

Tirsdag 27. september er det gapahukens dag. Hva med å spise middag ute denne dagen, eller om du er en tøffing - tilbring natten ute, men allikevel litt inne - i en gapahuk.

Den årlige markeringen av det populære turmålet startet opp som et initiativ fra Nesset kommune under Friluftslivets år i 2015.

– Denne morsomme merkedagen er en perfekt anledning til å ta turen innom din nærmeste gapahuk, for eksempel for å nyte matpakken eller middagen ute i det fri, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Gapahuker finnes over hele landet, og er ofte satt opp av foreninger, lokale ildsjeler, skoler eller kommuner. De står gjerne på naturlige samlingssteder som er enkle å komme seg til. Mange er også tilknyttet bålplasser.

Lurer på hvor det finnes en gapahuk i nærheten av deg, er det flere nettsider og apper som har oversikt. Turportalen UT.no lar deg enkelt søke opp både gapahuker og rasteplasser.

 


På tirsdag feires det som er et viktig turmål for mange. Foto: Gard Eirik Arneberg

Ta barna med ut

Lier berømmer barnehager og skoler som er flinke til å ta barna og elevene med ut, og ta i bruk naturen som læringsarena. Hun håper mange benytter Verdens gapahukdag som en anledning til å vise frem den lokale gapahuken.

– Gapahuken er en super arena for utendørs undervisning. Er det ingen gapahuk i nærheten kan man lage en selv, enten med tau og presenning eller av materialer dere finner i skogen, oppfordrer Lier.

Hun legger til at spise matpakka ute eller tenne et bål og lage en enkel lunsj ute, kan være en feiring av at det er høst, eller bare en ekstra hyggelig start på uka.

– Kanskje gir dette til og med mersmak til en ny tradisjon nå om høsten.

 

Fakta om gapahuken:

  • Ordet betyr «gapende vinkel»

  • Byggverk av tre vegger og et tak, eller to sidevegger og et skråtak fra bakken og opp

  • Opprinnelig brukt for overnatting og ly mot vær og vind

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden