Frende Forsikring: Sykkeltyverier: Høysesong for sykkeltyverier | Din Fritid
Mange opplever sykkeltyveri hvert eneste år. I fjor kostet de som ble meldt inn mer enn 160 millioner kroner. Foto: iStock.
Frende Forsikring: Sykkeltyverier

Høysesong for sykkeltyverier

I fjor kostet sykkeltyverier svimlende 166 millioner kroner! Nå er det igjen høysesong, så vær oppmerksom på hva du kan gjøre for å minske sjansen for at nettopp din sykkel blir stjålet.

Tall fra Finans Norge viser at erstatningene etter sykkeltyverier økte fra 155 til 166 millioner kroner i 2023. 

– Det går i helt feil retning og nå som påsken er over starter sykkelsesongen for fullt. Vi pleier å si at lørdagen etter påske kjøper alle ny sykkel eller henter den fram fra boden, Det betyr høysesong for sykkeltyveri, sier Øren i en pressemelding til Din Fritid. 

I 2022 ble 14 862 sykler meldt stjålet i Norge. I 2023 var antallet økt med nesten 10 prosent, til 16 298. 

– Men tenk på alle de som ikke melder tyveriene til politiet eller til forsikringsselskapene sine. Bare én av fire sykkeltyverier blir anmeldt. Og hvis sykkelen din ikke er så dyr kan det være at egenandelen er høyere enn verdien. Disse tyveriene blir heller ikke del av statistikken, sier produktsjefen. 

Nå er det høysesong 

Hos Frende ser de tydelig at sykkeltyvene er klart mest aktive i april og mai. Noen tyverier er typiske «hjem-fra-fest-tyverier», der noen tar med seg en sykkel på veien hjem fra fest og slenger den fra seg. Likevel er de langt fleste vinningstyverier. 

– Sykler koster mye penger, og tyvene vet hva de skal se etter. Det er de dyre syklene som ryker først og det viser seg også i erstatningene vi betaler ut. I snitt koster hvert sykkeltyveri vi betaler for 16 000 kroner. At flere skaffer seg kostbare el-sykler bidrar også til at snittsummene går opp, sier produktsjefen i Frende. 

Slik unngår du tyveri 

Det er mye du kan gjøre for å gi sykkelen din bedre odds i møte med frekke sykkeltyver. 

– Et triks vi ser fungerer er å merke sykkelen tydelig, på en eller annen måte. Da er de mindre interessante å stjele og vanskeligere å for tyvene å omsette. Det øker også sannsynligheten for at du får den tilbake hvis den først forsvinner, sier Øren. 

Forsikringsgodkjent sykkellås er et annet viktig tiltak. 

– Invester i en skikkelig og solid lås nå, før du tar fram sykkelen for sesongen. Og sørg for at sykkelen din blir registrert i sykkelregisteret.  

Slik lurer du sykkeltyven 

  • Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l. 

  • Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet. 

  • Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent). 

  • Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes. 

  • Ikke la sykkelen stå ute om natten. 

  • Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag. 

  • Ta meg deg setet og andre løse deler. 

  • Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser. 

  • Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås. 

  • Registrer sykkelen din et sykkelregister.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden