: Campingplass og laksemetropol | Din Fritid

Campingplass og laksemetropol

Midtkil Camping: I fjor vår sto en 1982-modell Cabby på Skogn i Levanger og ante fred og intet uråd. Et par måneder senere var vogna omgjort til et helgehjem for to ihuga laksefiskere i Stjørdalselva.


En Cabby med fortelt fra 1982 er hjemmet til Geir Svestad (t.h.) og Jomar Bårsaune når guttene drar på laksefiske i Stjørdalselva.

- Jeg kjørte fra Trondheim til Skogn, betalte 18.000 kroner og fraktet vogna direkte til Midtkil camping. Her har den siden stått, sier Geir Svestad. 52-åringen fra Trondheim har i lang tid vært opptatt av laksefiske, og sammen med kompanjongen Jomar Bårsaune drar han så ofte familie og fritid tillater det til campingvogna. I laksesesongen blir det i alle fall annenhver helg, og noen feriedager kan utmerket godt også benyttes ved elvebredden. - Vi begynner å komme opp i en viss alder, og da er det godt å trekke seg tilbake i vogna for å sove noen timer. Komforten i en bil eller i gapahuk er ikke all verden for en aldrende kropp. Den krever for tiden noenlunde vannrett underlag, humrer Bårsaune. - Jeg kom opp dagen før lakseåpningen, og sov tolv timer. Det er så stille her, sier Svestad.


Inne i forteltet har Geir Svestad en egen krok hvor fiskeutstyret er plassert.

Imponerende rekorder

Jomar har den interne rekorden blant guttene. På slutten av 1970-tallet dro han opp en rugg på 18,7 kilo i Stjørdalselva, mens Geir fanget en laks på 12,2 kilo i Gaula 2. juni 2006. For laskefiskerne Jomar og Geir er campinglivet noe de anbefaler. - En campingvogn er ingen dårlig erstatning for hytte. Selv om jeg ikke har investert i noen luksusvogn, fungerer den akkurat så bra som jeg håper, sier Svestad. God vogn og godt utstyr hjalp ikke trønderduoen den første laksehelgen. Ingen av dem fikk napp. - Det er det som er spennende med laksefiske, man vet aldri om man får eller hvor mye man får. Jeg vil ikke spå hvor god sesongen blir før 31. august, når sesongen er over, smiler Svestad.


Årets første laks i Stjørdalelva ble tatt av Arne Iversen, to minutter etter midnatt 1. juni. Ruggen veide 7,3 kilo.

Stor lakseåpning

Lakseåpningen natt til første juni var grunnen til at Svestad og mange andre møtte på Midtkil camping denne siste maiaftenen. Fra Nederland, Frankrike, Tyskland, Sverige og Danmark var folk kommet enten for å bo i campinghytter noen uker, eller i en medbrakt vogn. Campingplassen, som ligger 17 kilometer fra Stjørdal sentrum i retning Meråker, markedsfører seg som laksecamp, men har selvsagt åpent for alle som har en vogn på hengerfestet eller kjører egen bobil. Campingplassens beliggenhet, midt i mellom øverste vald og elvas utløp i fjorden har gjort den til en naturlig møteplass for fiskerne. - Han der kom fra Tyskland fire dager før lakseåpningen for å lade opp, og nederlenderen der borte kom dagen etter. Når våre gjester ringer vet vi hvilken hytte de skal ha. Mange av dem bor hos oss i flere måneder, og har vært gjester hos oss i nærmere tyve år. Gunnar Lerfald på 69 er broren til driveren av Midtkil Camping, Ola, som snart fyller 76 år. Sammen arrangerer de laksefest i timene før lakseåpningen. Hornmusikk, taler, grillet laks, røkt laks og spekemat på alle fat, får tilreisende gjester og lokale fiskere før de skal bryne seg mot storlaksen i Stjørdalselva. Brødrene holder også styr på fiskekort og den webbaserte laksebørsen. Alle fanget laks i Stjørdalselva skal meldes inn til brødrene. I løpet av det første døgnet ble 60 lakser innmeldt på børsen. Gjennomsnittsvekten var over åtte kilo. Den første ble tatt to minutter etter at sesongen var blåst i gang, og veide 7,3 kilo. - I juni og juli er det hektisk her på campingen. Våre 22 hytter er stort sett utleid, og i tillegg har vi mange gjester som kommer med vogn, sier de.


Hvert år siden 1993 har Lise og Michael Brøndum (t.h.) fra Vejle i Danmark kommet til Midtkil camping for å fiske laks i Stjørdalselva.

Bidragsytere

Lise og Michael Brøndum fra Vejle i Danmark er så ivrige på å komme seg til Trøndelag på laksefiske at politibetjentene i Østerdalen gjennom årenes løp har gjort gode fangster. Også i år måtte paret legge igjen noen ekstra kroner i statskassen. - Vi har kommet hit hvert eneste år siden 1993, og vi blir her i alle fall to uker, sier Michael, mens hans nyter medbrakt drikke fra boks, noen timer før sesongen blåses i gang. Temperaturmåleren viser over tyve grader, noe danskene bekrefter skjer hver eneste gang de er på besøk. Alt ligger til rette for at ekteparet skal få et deilig opphold ved elvebredden. - Vi kommer vanligvis hit fire ganger i løpet av sommeren, og målet er å få mest mulig fisk. Rekorden er en laks på 9,9 kilo, sier han. At noen tusenlapper blir liggende igjen hos politiet er på mange måter helt greit så lenge opplevelsene overgår de negative hendelsene. Etter to dagers fiske kunne Michael glede seg over storfangst. Bare noen timer inn i laksesesongen hugg en rugg på 8,2 kilo tak i sluken. Dagen etter ble en 8,5 kilos laks tatt på danskens fluestang. Mens Michael slenger flue og mark i elvestrømmen, nyter Lise tiden som laksenke på campingplassen. - Jeg leser mye krim i løpet av oppholdene. I år skal jeg prøve meg på noen norske forfattere, sier hun.


Ola og Gunnar Lerfald (t.v.) driver idylliske Midtkil camping.

 


Under lakseåpningen på Midtkil camping siste kvelden i mai møtes hundrevis for å slå av en fiskeprat med blant andre Gunnar Lerfald (med kaffekjelen) og å nyte grillet laks.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden