Norgesferie:: Aktiv ferie i Nordfjord | Din Fritid
Norgesferie:

Aktiv ferie i Nordfjord

Nordfjord har noe å tilby for hele familien. Naturen er storslagen, fjellene er et paradis for turgåere, klatrere, sykkelentusiaster og fjordene et eldorado for dem som liker å padle.


Tjugen Camping ligger ved foten av Skåla to km. fra Loen sentrum i Stryn kommune. Har den vakre Loelva som nærmeste nabo. Foto: Tjugen Camping

Detaljene på plass

Bobil og Caravan har vært på tur til Nordfjord som ligger mellom Storfjorden/Geirangerfjorden og Sognefjorden på Vestlandet. Mulighetene for en aktiv ferie er mange, men det krever litt forberedelser før du legger ut på turen. Skal ferien bli vellykket for alle, er det viktig å tenke på hva som passer for akkurat din familie og ikke minst nøye vurdere vanskelighetsgraden på aktivitetene. Gode opplevelser knytter oss mennesker sammen på en god måte og kan gi oss ferieminner vi sent vil glemme. Vi planla vår tur ned til minste detalj, og hadde lagt opp til å besøke fire forskjellige campingplasser og ta de utfluktene som lå nærmest for å spare tid. Men været rår man ikke over – og turen ble preget av regn og tåke som gjorde at det ble en del endringer underveis…

Første stopp

Sande camping ligger nydelig til ved Lovatnet i Stryn kommune. Plassen er omringet av høye fjell, fosser og med utsikt mot Krunebreen. Den har en flott oppstillingsplass for bobiler helt nede ved vannet. Her er det plass til 80 campingvogner, bobiler eller telt hvor 40 av dem er reservert for campingvogner som står fast hele året. Sanitæranlegget er nytt og flott, men kjøkkenavdelingen og vaskerommet er noe eldre og slitt. Dette er et flott sted å være for liten og stor med lekeplass, bordtennis, badestrand, grillplass og mulighet for leie av sykler, robåter, motorbåter og kanoer. Campingplassen er med i lojalitetspro-grammet PlusCamp som gir rabatt for medlemmer.

Kjenndalsbreen

Vi leide sykler på Sande camping og tråkket drøyt 15 kilometer inn til Kjenndalsbreen. Det er en flott tur der du sykler langs Lovatnet på en smal bilvei som fører deg nesten helt frem til breen. Mot slutten føler du deg ganske liten når dalen blir trangere, og fjellene på begge sider rager høyt over deg. Langs veien er det satt opp rasteplass med minnesmerke over gårdene i Bødal og Nesdal i øvre enden av Lovatnet. I 1905 og 1936 ble disse bygdene utsatt for ras som lagde en tsunami som krevde til sammen 135 menneskeliv. De materielle skadene var store, det meste var borte. Vannet blir grønnere og grønnere og fossene flere og flere jo nærmere du kommer breen. Nesten helt inne ved breen er det satt opp benker og toalett, et fint sted å raste. Herfra går det en fin sti inn til et flott utsiktspunkt til breen. Ønsker du å gå helt fram til isen, må du belage deg på å gå på en steinete sti. Det tok et kvarter fra parkeringsplassen. Her får du oppleve vill natur og store kontraster mellom sol og skygge. Det kan være fristende å klatre opp gjennom breporten, men slike breporter kan kollapse brått og uten forvarsel. Naturopplevelsene her ble mye kraftigere enn Briksdalsbreen for her kunne vi nyte naturen helt alene uten hundrevis av turister rundt oss.

Bødalseter

En annen fin tur man kan ta fra Sande camping er til Bødalseter som ligger ca. 600 meter over havet. Det er rundt 15 kilometer med bilvei nesten fram til setra, der en parkerer sykkelen eller bilen og går i flatt og fint terreng inn til setra, noe som tar omtrent ti minutter. Bobiler må parkere på Bødal (40 kroner, husk småpenger) og du får da en litt lengre tur på drøyt fire km før man er inne på setra. Videre går en over på andre siden av elva og følger stien mot breen. Det er ingen stigning på denne turen, og mindre barn kan lett gå her. Ønsker man en mer krevende tur er Bødalseter også utgangspunkt for turen til Lodalskåpa, 2083 meter over havet. Dette er en krevende tur på 10-12 timer, og guide må være med på turen. Turen stod på lista vår, men vi ble forhindret på grunn av dårlig vær.

Skåla opp

Er en populær tur og en av de mest brukte i Jostedalsbreen nasjonalpark med rundt 10 000 besøkende hvert år. Skåla er Norges høyeste fjell med foten på havnivå. Her starter du på 28 m over havet og går opp til 1848 m. Turen starter fra Tjugen ca. to km fra Loen. Her er det en stor parkeringsplass på høyre siden av vegen. Den fylles fort opp i pent vær. Husk å ta med penger til parkering, 30 kroner. Dette er en flott tur med utsikt over fjord, fjell og isbreer. Turen passer for normalt godt trente med gode bein (knær).

Tjugen Camping

Bare noen meter fra foten av Skåla ligger Tjugen camping inntil den vakre Loelva. Plassen har flott utsikt mot fjell og bre. Det er én km til Loenvatnet om du har lyst til å ta et forfriskende bad eller har lyst til å prøve fiskelykken (gratis fiske). Tjugen er et godt utgangspunkt for bilturer til 
Geiranger, Briksdalen (breen), Fjærland, 
Runde, Kjenndalen (breen) eller Bødalsetra.

Stien opp

Turen til Skåla starter på traktorvei og går over på sti et stykke opp i skogen. Her kan du velge lett eller vanskelig vei. Den lette er noe lenger og går på en traktorvei et stykke videre før den møtes av den litt mer bratte stien for så å fortsette som en sti opp til Skålatårnet. Det er en god sti og godt merket hele veien. Noen steder er stien hellelagt og når du kommer til siste del av turen går stien over i steintrapper enkelte steder. Før trappene begynner er det et lite parti i steinura som er vanskelig å gå fordi det ikke er så lett å se hvor stien går. Kommer du opp til Skålatårnet i dårlig vær med lite sikt vær klar over at selve tårnet bare ligger noen meter fra et stup. Turen opp i tid kan variere veldig etter form og pågangsmot, men lengden er 8,2 km. I turistbøkene står det alt fra tre til fem timer. Skålatårnet er en spesiell hytte som ble bygd i 1891 og har 20 sengeplasser (ta med lakenpose). Det er en selvbetjent DNT hytte, og den har et godt utvalg og er bra utstyrt. Hytta driftes av Bergen Turlag. Hvert år blir motbakkeløpet Skåla Opp arrangert. Det går for å være Norges og Nord-Europas tøffeste motbakkeløp. I fjor ble det satt deltakerrekord med hele 1780 registrerte utøvere på toppen. I år (17. august) forventer man enda flere deltagere. Rekorden i herreklassen er på kun en time og seks minutter. Det virker helt uforståelig. Vi brukte tre og en halv time inkludert en liten matpause.

Strynsvatn Camping

Strynsvatn Camping ligger nydelig til ved Strynevatnet. Det er en familiedrevet camping som har god orden og et hjemmekoselig preg. Alle hyttene hadde for eksempel blomsterkasser og fellesområdene hadde friske blomster som skapte en god atmosfære. Alltid rent og pent. Her ligger campingvognene og bobilene på små platåer oppover åsen, det er godt beplantet rundt. Du får en god følelse av å være litt for deg selv uten å være alene. Det er en flott grillpaviljong helt nede ved vannet med sitteplasser for 10-20 personer. Her finnes de fleste fasiliteter man kan ønske seg. Campingen er medlem av PlusCamp og ligger 32 km fra Stryn Sommerskisenter og 24 km fra Loen.

Loen Active

I Loen finner du Loen Active som tilbyr mange spennende aktiviteter fra Loen sentrum. Flaggskipet er Via Ferrata Loen, som er en nybygd klatresti rett bak hotel Alexandra. Dette er andre året den er i drift, og mellom 800-900 har allerede vært på toppen. Klatrestien tar deg opp til majestetiske Hoven på 1010 meter over havet og har en fantastisk utsikt over Lodalen, Oldedalen, rett ned til Loen, Skåla og fjellheimen mot Jostedalsbreen. Det var en fantastisk opplevelse. Vi var en gruppe på ti den dagen vi klatret, og da var det én som måtte gi seg før klatringen begynte på grunn av at det var forholdsvis krevende fysisk. Du bør være vant til å bevege deg skal du henge med oppover. Men alle som først har begynt på klatreturen har kommet opp, kunne guiden fortelle - og det er jo en trøst når man henger i veggen og er redd for ikke å klare det. Aldersspennet på deltagerne den dagen vi gikk var fra 9-50 år. Selv de med høydeskrekk kom seg opp med en god følelse av mestring og glede. Det er virkelig en tur å anbefale om man ønsker litt spenning i ferien. Man blir utstyrt med klatresele, to karabinkroker og hjelm. Gode stive fjellsko og arbeidshansker med gummi er utstyr du bør ha. Dette kan du få leid eller kjøpt på stedet. Det er mange gratis parkeringsplasser rett utenfor lokalene til Loen Active. En ny, spennende og enda mer utfordrende sti er under oppbygging i disse dager. Det er en hengebru som blir 110 m lang som skal gå mellom to fjellkløfter rett bak Hotel Alexandra. Brua skal allerede være i bruk når dette står på trykk.

Olden Camping Gytri

Med utgangspunkt i Strynsvatn Camping kjørte vi til Brikdalsbreen som ligger rundt 50 km unna. Det er campingplasser som ligger nærmere, som for eksempel Olden Camping Gytri (9,2 km unna) som ligger nydelig til ved Oldevatnet. Også her er plassen omkranset av høye fjell, fosser, vann og breer. Her er det plass til 50 enheter. Det er en familiebedrift, og eierne legger stor vekt på service og renhold.

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen er en av de største attraksjonene i Norge. Skuffelsen var stor da jeg oppdaget at hest og kjerre hadde blitt erstattet med motordrevne «trollbiler», det ødela for både syns- og luktesansene. Det er rundt tre km opp til breen. Breen kryper stadig lenger opp i den trange Briksdalen, men er fortsatt et imponerende syn som nærmere 300 000 gjester fra hele verden tar til seg hvert år. Mens vi beundret det imponerende skuet, hørte vi en buldrende lyd som viste seg å være fra et ras, nok et tegn på at breen blir mindre for hver dag som går. Breen er redusert med hele 534 meter siden 1996. Raset var en påminnelse om hvor viktig det er at man respekterer sperringene som er satt opp. Det var gode parkeringsmuligheter rett nedenfor restaurantene og der turen opp til Briksdalsbreen begynner. Det er flere muligheter for å sitte under tak eller på benker ute i sola om du har lyst til å nyte medbrakt mat.


Tid for en pust i bakken, med en meget velfortjent utsikt!

Ferieparadiset Norge

Etter en aktiv uke i Nordfjord sitter vi igjen med en god følelse og mange flotte naturopplevelser. Vi vil tilbake, det er så mye mer vi vil se og være med på. For oss har Nordfjord fått en stor plass i hjertet, dette er et område som virkelig kan by på det ypperste av norsk natur.

Fakta om Nordfjord

Nordfjord dekker de syv kommunene Hornindal, Stryn, Eid, Gloppen, Vågsøy, Bremanger og Selje, som med unntak av Hornindal alle er tilknyttet fjorden Nordfjord. Nordfjords eneste by er Måløy, som ligger mot vest. Stadt og Vestkapp ligger mot nordvest, og Norges dypeste innsjø, Hornindalsvatnet, ligger nær Sunnmøre i nord. Norges største isbre, Jostedalsbreen ligger mot Sogn i sør og Oppland i øst. Avstander: Oslo - Loen 487 km Bergen - Loen 286 km Trondheim - Loen 415 km Kristiansand - Loen 760 km Shopping i Nordfjord: Moods of Norway, Ricco Vero, Frislid Konfeksjon og Skogstad Sport er alle velkjente produkter som er designet i Nordfjord. Her finnes det derfor mange fabrikkutsalg hvor man får kjøpt kvalitetsklær til en billig penge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tags: 

På forsiden