Fricamping: Hyggelige overnattingsplasser: Blant landets beste | Din Fritid
Mehamn kommer med på lista over favorittene av bobilplasser i Norge.
Fricamping: Hyggelige overnattingsplasser

Blant landets beste

Hva skal til for å bli en av Norges beste bobilplasser? Vi har lagt vekt på hyggelige omgivelser og nærhet til aktiviteter og fasiliteter. Vi har unngått de mest kjente, og presenterer i denne artikkelen sju fantastiske bobilplasser fra hele landet.

Det er veldig populært med kåringer for tiden. Alt fra Norges beste sommerøl til den fineste sandstranda. Vi har blandede følelser for denne trenden, men hiver oss på likevel.

Bobilplasser er litt underkommunisert her til lands. De er ikke knyttet til kjeder, og kan ofte være litt grå og triste.

Bobilplasser er et nokså nytt fenomen i Norge. De dekker et behov for overnattingssteder for den voksende skaren av reisende i bobil, og noen steder også for de som reiser med vogn.

Plassene var opprinnelig i eller i nærheten av byer. Etter hvert har det dukket opp varianter utenfor byene også. Bobilplasser er vanligvis ubetjente og med enkle fasiliteter. I dag har de fleste bobiler uansett det meste man trenger medbragt, så det er egentlig bare et sted å parkere der man er velkommen og møter likesinnede som trengs.

Her er sju bobilplasser som er verdt et besøk. De er alle blant landets beste, men er ikke rangert. Vi begynner enkelt og greit sørfra.

Unik variasjon

Noe av det fine med bobilferie er jo variasjonsmulighetene. Noen dager kan man velge store campingplasser med hotellstandard, restauranter og svømmebasseng. Den neste kan man stå alene ved et skogstjern på fricamping og ikke høre annet enn fuglekvitter. Og den tredje kan man stå på en bobilplass, for eksempel midt i hjertet av sørlandsidyllen Lillesand, med byens beste tomt, kort vei til butikker og serveringssteder, og strøm nok til kjøleskap og alt annet.

Fra Lillesand gjør vi et langt hopp vestover til Åkrehamn på Karmøy utenfor Haugesund. Dette er en ny og ukjent bobilplass der det sjelden er trangt om plassen. Her står du på kaia, og er det litt vind vil det kanskje føles som å være i båt når du vugger i takt med elementene. Det kan jo være søvndyssende og trivelig så lenge man står trygt. Ellers er jo sommernettene ofte stille. Utsikten mot skjærgården utenfor havna og videre mot Nordsjøen og horisonten er førsteklasses.

Høyt over havet

Vi kunne valgt flere kystbyer. Både Fredrikstad, Sandefjord og Egersund har fine bobilplasser, men vi tar heller turen til en veldig uvanlig bobilplass, nemlig Juvasshytta (1850 moh). Her er vi i hjertet av Jotunheimen, og ved et sted med historisk sus. Vi hadde egentlig plukket ut Eidsbugarden, der veien inn er litt enklere med stor bil, og både historisk sus og naturomgivelser er minst like bra, men Eidsbugarden hotell er stengt i år på grunn av korona-situasjonen. Plassen der er til gjengjeld et supert fricamping-tips. Juvasshytta er derimot åpen i sommer, og du er velkommen til å stå her med bobil. Husk at det kan falle snø her selv midt på sommeren, så det anbefales å ha med kjettinger.

Populær

Fra Norges tak skal vi ut til kysten igjen og til den svært populære bobilplassen Veiholmen, som ligger på Smøla utenfor Kristiansund. Særlig vår og høst er dette et populært sted for helgeturer fra Trondheim og byene på Nord-Vestlandet. Stedet er mer ukjent for østlendinger og andre langveisfarende. Plassen er som en enkel campingplass, der det idylliske gamle fiskersamfunnet og kystlandskapet er hovedattraksjonen.

Videre nordover velger vi oss Brønnøysund bobilplass. Her står du midt på kaia, der Hurtigruten passerer to ganger i døgnet. Kaia ligger sentralt i byen, og det er gangavstand til butikker og serveringssteder. Folk fra Sør-Norge føler gjerne at dette er langt nord, men sannheten er at det er like lagt til Nordkapp som til Lindesnes herfra. Torghatten er et naturlig turmål i dette området - særlig etter en natt med utsikt rett til det kjente fjellet, slik man har fra kaia. Torghatten Camping ligger i gangavstand fra fjellet, og anbefales som neste stopp. Man trenger jo ikke forflytte seg langt for å komme til et nytt sted!

Magisk utsikt

Bø bobilplass på Engeløya i Steigen ble først brukt av fricampere. Så tenkte bonden og grunneieren at han kunne legge litt bedre til rette og tjene en liten slant på besøkende som kompensasjon for bruk av plassen. Her er det en søppelkasse, og ellers ingen fasiliteter. Men billig å stå. De hvite sandstrendene, havet utenfor og utsikten til de nærmeste fjellene og Lofotveggen tvers over Vestfjorden er mer enn nok til å komme på denne topp 7-listen.

I Lofoten og Vesterålen er det en mengde bobilplasser å velge mellom. Flere ligger nær byer og tettsteder, slik som Svolvær, Henningsvær og Reine. Andre er tidligere fricamp-steder som har blitt litt tilrettelagt og organisert. Utakleiv er en av disse. Her står du på yttersida av Lofoten med bratte fjell, grønt gress og hvite sandstrender. Hva mer kan man ønske?

Helt i nord

I Finnmark finnes det også en rekke flotte bobilplasser. Vi har valgt ut Mehamn der du står nede ved sjøen på motsatt side av sentrum. For mange er Nordkapp et mål, og kjører man først dit, burde en rundtur i Finnmark være obligatorisk. Her er det stille og fredelig. Kysten av Finnmark kan virke gold og øde. Det gir et eksotisk inntrykk for folk sørfra. Nærheten til Barentshavet er barsk og spennende. Badetemperaturen her blir sjelden særlig langt over blåfargede armer og bein. Likevel kaster enkelt seg uti med dødsforakt.

Jeg tenker at mange vil «tvinges» til å oppdage nye deler av vårt eget flotte land i år, og velger å tro at mange velger det samme, helt frivillig, neste år!


Lillesand Bobilhavn

Lillesand Bobilhavn

Lillesand bobilhavn ligger midt i hjertet av Lillesand, ute på kaia på Kokkenes, tett på havna og med utsikt over innseilingen til Blindleia. Fra E18 tar du avkjøring 84 østfra eller 86 vestfra og følger skilt til Lillesand. Når du kommer til sentrum er gatene ganske smale for store bobiler. Det enkleste er å kjøre Strandgata fra der den møter Rv402, og følge denne helt ut til Kokkenes.

Plassen er asfaltert og ganske flat. Her er det plass til 25 biler, men stedet er populært, så det kan lønne seg å være tidlig ute. Det er ikke mulig å reservere plass.

Lillesand er en sørlandsidyll. Her er det liv og røre om sommeren, både med båtliv, hyttefolk, bobilgjester og fastboende. En stille aftentur mellom hvite skipperhus kan anbefales, gjerne også en tur til Lillesand by og sjøfartsmuseet. Butikkene og serveringsstedene er samlet innerst i havna, og hit er det kort gangavstand fra bobilplassen.

GPS: 58.24729, 8.38411


Åkrehamn bobilplass

Åkrehamn bobilplass

Åkrehamn bobilplass ligger fantastisk til ytterst i havneområdet i Åkrehamn på vestsiden av Karmøy. Her kan du nesten fiske fra døråpningen i bilen. Plassen drives av restauranten og baren Hook, som holder til i det røde huset på bildet.

Åkrehamn er en liten by beliggende ut mot Nordsjøen. Sentrum ligger litt trukket tilbake fra havna, men det er noen butikker i havneområdet også. Her er det trivelig å rusle langs bryggene. Åkresanden er en stor, hvit sandstrand like sør for sentrum, bare 200 meter fra bobilplassen. Denne er populær blant surfere, vindsurfere og badeengler.

GPS: 59.25538, 5.1786


Juvasshytta

Juvasshytta

Juvasshytta ligger på 1850 moh., og er det høyestliggende overnattingsstedet som er med i Bobilguiden. Juvasshytta er utgangspunkt for turer til Galdhøpiggen – Norges høyeste fjell – på 2468 moh. Veien er privat driftet med bomavgift, og er stengt for campingvogner. Bobiler er tillatt, men veien er bratt og lang, så vær ekstra på vakt mot overbelastninger på bilen både oppover og nedover. Veien er ikke egnet for fricamping, men du kan stå på parkeringsplassen ved Juvasshytta. Vær oppmerksom på at det kan falle snø her midt på sommeren, så det anbefales å ha med kjettinger.

Klimapark 2469 er en egen attraksjon like ved Juvasshytta. Det er en tunnel som er boret inn i isen ved Juvvatnet. Galdhøpiggen Sommerskisenter har skitrekk som stort sett er i drift hele sommeren.

Følelsen av å være så høyt til fjells er spesiell for de fleste. Her er det goldt og øde, og gjerne ganske kaldt, selv midt på sommeren.

www.juvasshytta.no. GPS: 61.67335, 8.36994


Bø bobilplass, Engeløya

Bø bobilplass, Engeløya

Bø bobilplass på Engeløya har en beliggenhet som kan ta pusten fra deg. Hvit sand, turkist hav og spisse fjell. Du kommer hit fra E6 ved å kjøre av ved Tømmerneset og følge Fv835 Bogen og Ålstad på Engeløya. Fv638 går rundt hele øya, og det er en god plan å prøve begge veier, for hvem vil vel ikke se hele denne øya?

Plassen er en selvbetjent bobilplass uten annen tilrettelegging enn fantastisk beliggenhet, en søppelkasse og vannkran. Til gjengjeld er prisen svært lav. Dette er et perfekt sted for deg som har med kajakk eller kano. Det er også fint å bade her, men vanntemperaturen er nok i friskeste laget for de fleste. Det er fine turområder i nærheten. Hvis du følger veien videre utover, kommer du til flotte utsiktspunkter, gressletter og sandstrender. Det er også gamle bunkerser utover odden. Nord-vestover har du utsikt mot Lofotveggen. Utsikten er super, og på Engeløya er det sjelden trengsel - i motsetning til i Lofoten.

GPS: 67.970502, 15.007880


Utakleiv bobilplass

Utakleiv bobilplass

Utakleiv ligger helt på vestsiden av Vestvågøy. Du kommer hit fra E10, tar av til Fv990 og følger skilt til Utakleiv. Det er 10 km ut hit fra E10.

Her er det betalt bobilparkering og en fint tilrettelagt plass helt nede ved vannet. Det er ikke toalett eller andre fasiliteter her, så dette blir som en organisert fricamping.

Apropos kåringer: Utakleiv kommer ofte høyt på listen når landets flotteste sandstrender skal kåres. Det er lett å forstå hvorfor. Hvit sand og grønne sletter er omkranset av bratte, spisse fjell. Det går stier fra stranden og opp i de nærmeste fjellene. Det går også sti langs sjøen nordover til Eggum.

GPS: 68.21017, 13.5062

Mehamn (se hovedbildet)

Mehamn ligger helt ute mot Barentshavet. Her har mennesker etablert seg for å ha nærhet til fiskeplassene, og på en tid da sjøen var hovedferdselsåre. I dag er veiforbindelsen ut hit meget god, men det er naturlig nok langt ut hit langs landeveien. Du kjører Fv98 og deretter Fv888.

Ved småbåthavna (sør for sentrum og havnebassenget) er det bobilplass drevet av Nordic Safari. De driver både rorbuer, restaurant og bobilplassen. Her står du med fritt utsyn mot havna, Barentshavet og midnattssola. Det er 2 km fra bobilplassen til sentrum på motsatt side av havna. Tømmestasjon er innerst i havna.

Nordic Adventure arrangerer fisketurer og leier ut fiskebåter. Du kan også delta på vannskutersafari og andre aktiviteter. Etter lang tids fraflytting er det for tiden optimisme i Mehamn og ny etablering. GPS: 71.03691, 27.83295

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden