Møter som setter spor
Du finner ingen karuseller eller badeland på Langedrag. Dette er en plass som rendyrker møter mellom mennesker og dyr.
Det regner, og vi kjenner på luften at sommeren har passert. Vi har likevel varme nok klær til at det ikke skal legge noen demper på vår utforskertrang. Vi er to voksne og to barn i campingvogn, som benytter oss av Langedrags overnattingstilbud for oss som ferierer på hjul. Alt ligger til rette for en perfekt langhelg.
Før vi kommer inn porten har vi allerede møtt tre villsvinunger som freser fritt rundt på stedet. Parkeringsplassen inkludert. Ellers gjør de hele stedet utrygt ved å sneie besøkende, kaniner og geiter, mens de leter etter en godbit eller noe spennende å finne på.
Basisaktiviteter
Systemet er enkelt og greit: For 290 eller 240 kroner, avhengig av om du er voksen eller barn, kommer du inn på Langedrag. Familieprisen er 980 kroner. Da får du tilgang til aktiviteter som omvisning, hvor du på formiddagen kan se på og lære mer om villsvin og moskus, og du kan fôre elg. På ettermiddagen er det rovdyrfôring av gaupe, fjellrev, reinsdyr, ulv, samt sosialisert ulv. I tillegg er det mulig å være med og melke geitene - og få smake på geitemelk.
Det er greit å være klar over at det er ”motsatt” værforbehold på hundekjøring på sommeren, hundene tåler ikke å løpe når det er for varmt i været.
De fleste har sannsynligvis lyst til å prøve ut noen av de betalte aktivitetene også. Dette kan være ulvegårdsbesøk, gaupegårdsbesøk, revecamp, seterdag, klatrepark, hundekjøring, ridning eller kjøring med hest og vogn. På vinterstid er det også muligheter for kanefart eller snørekjøring.
Alle aktivitetene er til faste tider, så det lønner seg å sjekke programmet - og ikke å komme for sent. De fleste vil synes at en dag er for lite, spesielt om du velger noen av de betalte aktivitetene. Da går to dager på Langedrag veldig fort.
Opplevelsen
Det er en opplevelse i seg selv å gå rundt på Langedrag. Barna koser seg med kaniner som spretter rundt, og som er tamme nok til at de vil hilse på, om du er rolig nok. Her kan du strigle hest, og i inngjerdingen går langhornet kveg av imponerende dimensjoner. I tillegg er purka Emma en attraksjon i seg selv.
Den enorme grisen må ut å gå tur hver dag for helsens skyld, kan dyrepasserne fortelle.
Det finnes også påfugl, gjess, høner og geiter. En del av filosofien bak Langedrag er å bevare ur-rasene. Når du har betalt inngangsbilletten kan du gå fritt rundt på området og kikke på dyrene. Det er normalt best å oppsøke rovdyra ved fôringstider. Men i det jeg går rundt innhegningen, ser jeg gaupemora leke med sine to små unger, og gjennom gjerdet får jeg flere bilder. De små byltene ruller, hopper og spretter rundt, mens moren bytter på å slikke ungene rene og å følge vaktsomt med. Et virkelig flott møte!
Mange nivåer
Det er ingen tvil om at det er store kontraster mellom det å klappe en kanin, og det å få nærkontakt med ulv. På Langedrag kan du gjøre begge deler, og det er nettopp det som gjør stedet så egnet for alle aldre. Dette er ikke en plass kun for barn, her er det mye å hente også for voksne.
De som jobber på Langedrag er idealister. Det er lange arbeidsdager fylt av dyrestell og køer av nysgjerrige mennesker. Her oppstår mer og mindre morsomme utfordringer, som da den største langhorna oksen rømmer og har klar kurs mot ei ku.
Det spesielle på Langedrag er at de fleste dyrene er frittgående deler av døgnet. Som det nysgjerrige reinsdyret vi møtte en kveld. Det nøt friheten blant besøkende og ville gjerne sjekke ut hva som var i barnevognen til en bekymret mor.
Et dyr som imponerer spesielt med sine stødige hoder og gode lynne, er hestene. De skal håndtere mange utrente ryttere, og det gjør fjordingene med sindighet og stor ro.
Det er ikke tilfeldig at du på lekeplassen finner gammeldagse leker som balanseøvelser og husker. Her satses det på ekte og enkle opplevelser.
Historien
Langedrag er resultatet av Edvin Thorsons drømmer. Han var forretningsmann og den som utviklet helsetrøya. Denne ble en stor suksess. Thorson etablerte og drev også et ridesenter på Ekeberg, og var en naturelsker. Han døde i 2011. Datteren Tuva var med på å bygge opp Langedrag fra starten av, og hadde da allerede tatt over det daglige ansvaret. Hun driver idag Langedrag videre i sin fars fotspor.
Bobil & Caravan fikk anledning til å følge Tuva både inn til ulvene og gaupene da vi var på Langedrag. Dette er en aktivitet som koster ekstra, og kun tilbys mindre grupper.
Tuva har blitt kalt for ulvemamma i mediene, og det er en høyst fortjent tittel. Det er få som har så mye engasjement og kunnskap om dyrene. Hos ulvene var vi en gruppe på åtte personer som gikk inn til de ikke-sosialiserte rovdyrene. Vel fremme rundt en bålplass setter vi oss i ring, mens Tuva deler sin kunnskap og innsikt om de flotte dyrene. Det går ikke mange minuttene før det rasler i gresset, kun få meter unna. Ulvene kjenner duften av hestekjøtt, og vet det er premien for å nærme seg de ”skumle” menneskene.
Dyrene er sky, og Tuva forteller historier, mens hun gir rolige instrukser om hvordan vi alle skal oppføre oss. Hvor lenge er det lett å miste følelsen med, men vi fikk sett alle tre dyrene som veldig forsiktig kom nærmere oss. Et flott møte, med dyrene - men ikke minst med Tuva, som formidlet en stor respekt for rovdyrene og delte unik kunnskap og forståelse.
Gauper og elg
Det er ikke lange pausen før gruppen går videre til gaupene. Vi får klar beskjed om å gå tett på rekke. Det skal ikke komme noen gaupe mellom oss som plutselig føler seg truet. De store kattedyrene er eksplosive, og Tuva er tydelig på at møtet med dem skal gå rolig for seg. Når vi reiser hjem etter to hele dager på Langedrag kan vi fordøye alle inntrykkene. Ikke minst var det gøy å håndmate elger, for ikke å snakke om hundekjøringen!
Langedrag er for meg noe av det beste av ekte norske opplevelser jeg har hatt på lenge. Og det beste av alt er at barna mener det samme, en tur til Langedrag passer for hele familien!