: Møter som setter spor | Din Fritid

Møter som setter spor

Du finner ingen karuseller eller badeland på Langedrag. Dette er en plass som rendyrker møter mellom mennesker og dyr.


Vi benyttet oss av Langedrags overnattingstilbud for oss som ferierer på hjul.


På langedrag er fraværet av neonlys, karuseller og boder i sterke farger velsignet fraværende. Her er det harmoniske dyr, dedikerte ansatte og laftede trehus så langt øyet kan se.

Det regner, og vi kjenner på luften at sommeren har passert. Vi har likevel varme nok klær til at det ikke skal legge noen demper på vår utforskertrang. Vi er to voksne og to barn i campingvogn, som benytter oss av Langedrags overnattingstilbud for oss som ferierer på hjul. Alt ligger til rette for en perfekt langhelg.


Med hoppende glade villsvinunger rundt seg gjør det ikke noe om været ikke er optimalt.


Med litt godt håndlag forvandles rampegris til kosegris.

Før vi kommer inn porten har vi allerede møtt tre villsvinunger som freser fritt rundt på stedet. Parkeringsplassen inkludert. Ellers gjør de hele stedet utrygt ved å sneie besøkende, kaniner og geiter, mens de leter etter en godbit eller noe spennende å finne på. 

Basisaktiviteter

Systemet er enkelt og greit: For 290 eller 240 kroner, avhengig av om du er voksen eller barn, kommer du inn på Langedrag. Familieprisen er 980 kroner. Da får du tilgang til aktiviteter som omvisning, hvor du på formiddagen kan se på og lære mer om villsvin og moskus, og du kan fôre elg. På ettermiddagen er det rovdyrfôring av gaupe, fjellrev, reinsdyr, ulv, samt sosialisert ulv. I tillegg er det mulig å være med og melke geitene - og få smake på geitemelk. 


Nærkontakt med skogens konge er veldig populært.


Det er også mange som benytter sjansen til å melke en geit.


Å hilse på reinsdyr er heller ikke hverdagskost for de fleste.

Det er greit å være klar over at det er ”motsatt” værforbehold på hundekjøring på sommeren, hundene tåler ikke å løpe når det er for varmt i været.

De fleste har sannsynligvis lyst til å prøve ut noen av de betalte aktivitetene også. Dette kan være ulvegårdsbesøk, gaupegårdsbesøk, revecamp, seterdag, klatrepark, hundekjøring, ridning eller kjøring med hest og vogn. På vinterstid er det også muligheter for kanefart eller snørekjøring. 


Vi ble med på hundekjøring, og det kan anbefales!

Alle aktivitetene er til faste tider, så det lønner seg å sjekke programmet - og ikke å komme for sent. De fleste vil synes at en dag er for lite, spesielt om du velger noen av de betalte aktivitetene. Da går to dager på Langedrag veldig fort. 

Opplevelsen

Det er en opplevelse i seg selv å gå rundt på Langedrag. Barna koser seg med kaniner som spretter rundt, og som er tamme nok til at de vil hilse på, om du er rolig nok. Her kan du strigle hest, og i inngjerdingen går langhornet kveg av imponerende dimensjoner. I tillegg er purka Emma en attraksjon i seg selv. 

Den enorme grisen må ut å gå tur hver dag for helsens skyld, kan dyrepasserne fortelle. 


Emma ute på dagens trimtur sammen med dyrepasser.


Og en sånn tur byr også på sosial omgang med andre dyr og en liten godbit til Emma.

Det finnes også påfugl, gjess, høner og geiter. En del av filosofien bak Langedrag er å bevare ur-rasene. Når du har betalt inngangsbilletten kan du gå fritt rundt på området og kikke på dyrene. Det er normalt best å oppsøke rovdyra ved fôringstider. Men i det jeg går rundt innhegningen, ser jeg gaupemora leke med sine to små unger, og gjennom gjerdet får jeg flere bilder. De små byltene ruller, hopper og spretter rundt, mens moren bytter på å slikke ungene rene og å følge vaktsomt med. Et virkelig flott møte!


Ren idyll når gaupemor steller ungene sine. På Langedrag har dyra det godt, det er helt tydelig!

Mange nivåer

Det er ingen tvil om at det er store kontraster mellom det å klappe en kanin, og det å få nærkontakt med ulv. På Langedrag kan du gjøre begge deler, og det er nettopp det som gjør stedet så egnet for alle aldre. Dette er ikke en plass kun for barn, her er det mye å hente også for voksne. 


Et mektig dyr som det er få forunt å treffe på i naturen. På Langedrag føles det trygt.

De som jobber på Langedrag er idealister. Det er lange arbeidsdager fylt av dyrestell og køer av nysgjerrige mennesker. Her oppstår mer og mindre morsomme utfordringer, som da den største langhorna oksen rømmer og har klar kurs mot ei ku. 

Det spesielle på Langedrag er at de fleste dyrene er frittgående deler av døgnet. Som det nysgjerrige reinsdyret vi møtte en kveld. Det nøt friheten blant besøkende og ville gjerne sjekke ut hva som var i barnevognen til en bekymret mor.


En litt bekymret mor med barnevogn fikk nærkontakt med et nysgjerrig reinsdyr.

Et dyr som imponerer spesielt med sine stødige hoder og gode lynne, er hestene. De skal håndtere mange utrente ryttere, og det gjør fjordingene med sindighet og stor ro.


Mange ønsket å ta seg en ridetur på den sindige fjordingen, og her var det muligheter for mange typer riding for liten og stor.

Det er ikke tilfeldig at du på lekeplassen finner gammeldagse leker som balanseøvelser og husker. Her satses det på ekte og enkle opplevelser.

Historien

Langedrag er resultatet av Edvin Thorsons drømmer. Han var forretningsmann og den som utviklet helsetrøya. Denne ble en stor suksess. Thorson etablerte og drev også et ridesenter på Ekeberg, og var en naturelsker. Han døde i 2011. Datteren Tuva var med på å bygge opp Langedrag fra starten av, og hadde da allerede tatt over det daglige ansvaret. Hun driver idag Langedrag videre i sin fars fotspor.  


Vi fikk følge Tuva inn både til ulvene og gaupene. Hun har sammen med sin far har bygget opp Langedrag fra starten.

Bobil & Caravan fikk anledning til å følge Tuva både inn til ulvene og gaupene da vi var på Langedrag. Dette er en aktivitet som koster ekstra, og kun tilbys mindre grupper.

Tuva har blitt kalt for ulvemamma i mediene, og det er en høyst fortjent tittel. Det er få som har så mye engasjement og kunnskap om dyrene. Hos ulvene var vi en gruppe på åtte personer som gikk inn til de ikke-sosialiserte rovdyrene. Vel fremme rundt en bålplass setter vi oss i ring, mens Tuva deler sin kunnskap og innsikt om de flotte dyrene. Det går ikke mange minuttene før det rasler i gresset, kun få meter unna. Ulvene kjenner duften av hestekjøtt, og vet det er premien for å nærme seg de ”skumle” menneskene.


Det tok ikke lang tid før det raslet i gresset, og ulvene kom til syne.

Dyrene er sky, og Tuva forteller historier, mens hun gir rolige instrukser om hvordan vi alle skal oppføre oss. Hvor lenge er det lett å miste følelsen med, men vi fikk sett alle tre dyrene som veldig forsiktig kom nærmere oss. Et flott møte, med dyrene - men ikke minst med Tuva, som formidlet en stor respekt for rovdyrene og delte unik kunnskap og forståelse.

Gauper og elg

Det er ikke lange pausen før gruppen går videre til gaupene. Vi får klar beskjed om å gå tett på rekke. Det skal ikke komme noen gaupe mellom oss som plutselig føler seg truet. De store kattedyrene er eksplosive, og Tuva er tydelig på at møtet med dem skal gå rolig for seg. Når vi reiser hjem etter to hele dager på Langedrag kan vi fordøye alle inntrykkene. Ikke minst var det gøy å håndmate elger, for ikke å snakke om hundekjøringen!


Å være i nærkontakt med de digre kattedyrene, gjorde inntrykk!


Jeg både overlevde, og fikk et minne for livet.


Vi fikk streng beskjed om å gå tett på rekke, sånn at ikke de store kattene kom imellom oss og følte seg truet.

Langedrag er for meg noe av det beste av ekte norske opplevelser jeg har hatt på lenge. Og det beste av alt er at barna mener det samme, en tur til Langedrag passer for hele familien!

Langedrag Naturpark

Etablert i 1980 av Edvin K. Thorson med familie.

20 forskjellige dyre-og fuglearter.

Totalt 350 individer.

På sommerstid er det 44 personer på jobb, færre på vinteren men totalt ca 25 årsverk.

Tilbyr bobil- eller campingvogn-overnatting.

Arrangerer ulike type leirer, for eksempel besteforeldre-barnebarn.

Leirskole siden 1981.

NRK produserte TV-serien ”Vi på Langedrag” i 2001. I løpet av 27 episoder ble vi kjent med alle dyrene og grunnlegger Edvin K. Thorson og kona Eva.

Mer informasjon: Langedrag Naturpark

”Campingplassen”

Når du kommer med egen vogn eller bobil koster det 150 kr per døgn. Det er god plass, og vi fikk tilgang til strøm, men ellers er det ikke noe servicetilbud i form av tømming eller fylling av vann.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden