Sameti: Et reisemål til refleksjon | Din Fritid
Sameti

Et reisemål til refleksjon

Det er mange nordmenn som aldri har hørt om Marcello Haugen (1878-1967). Nordmannen var kjent som klarsynt og brukte sine evner til å hjelpe andre. Hytten hans i nærheten av Otta ligger på en topp «der sola alltid skinner», og er et unikt reisemål.

Sjekk ut vår video (nederst i artikkelen)!

Plassen heter Sameti, og historien forteller at Marcello Haugen (1878-1967) hadde stoppet en løpsk hest med en bonde i en karjol. Som belønning fikk han sitt ønske oppfylt, som var å få en hytte på “toppen der sola alltid skinner”.

Fristedet Sameti

Klarsynte Marcello Haugen er kjent langt nedover i Europa i enkelte kretser. Det har gjort at mange utlendinger besøker dette litt bortgjemte stedet hvert år. Sameti var hans fristed. Å gå inn i hytta i dag, er som å komme hundre år tilbake i tid.

At Marcello hadde klarsynte evner, fant han ut allerede som barn, men han visste ikke da hva han skulle bruke det til. Senere fant han ut at han ville hjelpe mennesker. Fortsatt finnes det mennesker som husker disse historiene, og som er nysgjerrige på Sameti-hytta. Det sies at Marcello sin kraft ennå kan kjennes i området rundt hytta.

Stillhet og ro

– Marcello ville at hytta Sameti skulle stå åpen og kunne brukes av alle. Dagsturhytter er jo veldig populært nå, sånn sett var Marcello 100 år forut for sin tid, sier Marius Haugaløkken, familie etter Marcello Haugen.

Mens mange lokale bare har Sameti som dagsturmål for matpakken sin, reiser andre langveis for å se og oppleve hytta.


– Jeg vet om en som kom helt fra Tyskland og hadde reist til Otta ens ærend bare for å besøke hytta. Det er nok mange flere enn vi har vært klar over som ønsker å besøke hytta på denne måten, forklarer Marius Haugaløkken, familie etter Marcello Haugen.

– Jeg vet om en som kom helt fra Tyskland og hadde reist til Otta ens ærend bare for å besøke hytta. Det er nok mange flere enn vi har vært klar over som ønsker å besøke hytta på denne måten, forklarer Marius.

Folk fra flere land har hørt om Marcello Haugen, kanskje fordi han reiste en del rundt og gjorde seg bemerket. Det har vært en søken i Europa etter dypere mening, særlig gjennom Rudolf Steiner og antroposofien. Dette var en filosofi som ønsker å forene naturvitenskap og intuisjon, og gir en dypere innsikt i den fysiske og åndelige verden.

– Det er mange dalfører i Nord-Italia med utsiktspunkt som ligger strategisk til, som jeg får assosiasjoner til, og tenker at Marcello kan ha blitt inspirert av på sine turer etter å ha sett mange slott, borger og hytter på fantastiske utsiktspunkter. Derfor er det neppe tilfeldig at Sameti står der den står, sier Marius.

Mystikk og overtro

Det har vært mye fokus på det overnaturlige, men Marius mener det viktigste er stillheten og roen.

– Det gir en god følelse å være der. Det er vanskelig å si hvorfor, men kanskje det var en av grunnene til at Marcello ville bygge akkurat der. For meg er det slik at alle steder føles forskjellig, og dette stedet kjennes helt spesielt, sier Marius. Sameti er forbundet med mystikk og overtro. Mange er på søken etter det alternative, og fjellet Thokampen med Sameti har et historisk sus over seg, noe som tiltrekker seg mange søkende mennesker. Men dette er uansett en flott plass med vakker natur, og det er i seg selv verdt turen, mener Marius.


Sameti var Marcello Haugens fristed. Å gå inn der, er som å komme hundre år tilbake i tid; Tingene hans står urørt. Til og med frakken hans henger fortsatt bak inngangsdøra. Det bringer ulykke å ta med seg noe derfra, og det finnes historier om folk som har angret på akkurat det.

Kulturskatt fra 1912

Det er viktig å ta vare på denne kulturskatten av en hytte. Herfra er det fantastisk utsikt over Jotunheimen og Rondane, sier Lene Vardeberg Finstad, sekretær i foreningen Marcello Haugens venner.

Hun forteller at Marcello brukte mye tid på å utforske sitt eget indre, reiste mye og traff mennesker som kunne hjelpe han med å utvikle evnene sine. Marcello Haugen hadde helt siden han var liten følt seg annerledes, men forsto etter hvert at denne merkelige indre spenningen ikke var noe rart, men snarere en helt unik egenskap. Imidlertid er det er flere opplevelser i området:

Godt bevart bygdeborg

På Thokampen var det en bygdeborg i jernalderen. Den kan dateres tilbake til år 400-500 e.Kr.

Mesteparten av muren står der den dag i dag, og er bygget for å forsvare Ottadalen mot angrep. Det hevdes at borgen ble bruk som et tilfluktssted for soldater som hadde vært i kamp. Det skal visstnok også være et massivt hulesystem inni Thokampen, selv om man ikke kan se noen inngang.


Rester av godt bevart bygdeborg.

Fra Thokampen og Sameti er det ikke langt til den historiske Pillarguritoppen. Pillarguri blåste signalet i luren sin da kaptein Sinclair og de skotske leiesoldatene passerte sørover ved Kringen på vei til Sverige i 1612. På hennes signal utløste bondehæren et skred av tømmer og stein som drepte Sinclair og mange av soldatene.


Pillarguritoppen der Pillarguri blåste i luren da kaptein Sinclair og de skotske leiesoldatene kom.

Når man står ved skiferbordet bak Marcellohytta ser man rett bort på masta ved Pillarguritoppen. Lenger er det ikke. Området på Pillarguritoppen med skiferbruddet skapte i sin tid mange arbeidsplasser på Otta.

Fra fjellet Thokampen skuer man utover store områdene som er verdt å utforske: Blant annet Høvringen og Mysuseter. For ikke å glemme små perler som Reiret (Milorg-hytte), Kvitskriuprestene, rustgruvene og gamle fangstgraver.

Veibeskrivelse

Ved Otta kjører man av E6 og inn mot sentrum, rett frem i første rundkjøring og over brua.

​Deretter første til venstre, for så å kjøre broen over Lågen og mot Pillarguritoppen. Etter broen er det andre innkjøring til høyre. Følg skiltet mot Pillarguri og skiferbruddet.

Veien oppover er veldig bratt, og det er grusvei. Det er først når man parkerer at man ser man skilting mot Thokampen.

Praktisk info

Det er ingen tilrettelagt parkering ved skiferbruddet, kun “villparkering”. På GPS-koordinatene 61.754337, 9.492385 er det en liten lomme med plass til én bobil eller tre personbiler. Er det fullt her kan man kjøre videre til neste parkeringslomme, for eksempel her: 61.752590, 9.496029.

Det ligger flere parkeringslommer innover veien etter skiltet og fram til bommen ved skiferbruddet. Noen av de er større, og det er som regel ledig plass å finne.

Har man behov for å parkere bobil/campingvogn for en litt lenger periode, er det flere muligheter i Otta sentrum. Ved Circle K kan man stå gratis mellom kl 21-09. Ved Rema 1000 kan man om sommeren stå hele døgnet gratis. Otta Camping er også et nydelig alternativ med god solgang. Ellers er det er tømmestasjon, vannpåfylling og gratis parkering ved Amfi Otta.

Disse turene er best om våren, sommeren og høsten, og det er greit å være klar over at det ikke er noe toalett i turområdet.

Kort, men bratt gåtur

Stien er merket med røde steiner langs bakken. Følg stien innover. Man kommer etter hvert til en liten vei som deler seg. Her skal man holde til venstre. Veien som går oppover mot høyre går til Pillarguritoppen. Det er godt skiltet mot Thokampen hele veien. Innimellom står det også skilt til Sameti. Det er altså samme plassen.


Pene omgivelser inn og opp til Thokampen.

Man går på sti hele veien gjennom skogen, krysser en gammel skifervei. De siste 100 meterne er så bratte at stien er sikret med kjetting som er boltet i fjellet. Så er du plutselig framme. Utenfor hytta til venstre for døren pleide nøkkelen å henge, men siden den er borte, er døra nå alltid ulåst. Husk å alltid rydde opp etter deg, og ha en god tur!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden